Divertisment: De râsul lumii

(Auzite la… Examenul de Bacalaureat 2021)   Mioriţa circulă pe bază orală, adică nu a fost scrisă din motive tehnice. Triunghiul isoscel este un patrulater cu două laturi. Ţăranii lui Ion Creangă vorbeau o limbă fără greşeli de ortografie. Dovadă că Zamfira era frumoasă e că a fost peţită cam des. Grecii i-au bătut pe perşi în războaiele pudice. Calul troian avea mulţi greci în burtă. Echinocţiul este egal cu ziua atunci când noaptea este la fel de egală. Până la Polul Nord este jumătate de an lumină. Legea lui…

Mai mult...

Transferuri „pe bandă” la SCM Zalău

După o evoluţie sub aşteptările conducerii SCM Zalău, oficialii zălăuani au început „curăţenia de iarnă”. Clubul a reziliat contractele cu Sergiu Jurj, Sergiu Negruţ, Alex Nagy şi Dan Berci, după ce înainte se despărţiseră de Dănuţ Cozma, Răzvan Gorovei şi Andu Moisi. Noile achiziţii nu au întârziat să apară iar conducerea a parafat până în prezent patru transferuri, trei dintre cei veniţi fiind sălăjeni. Florinel Pop, Alexandru Gudea şi Adrian Micaş sunt sălăjenii întorşi acasă, primii doi fiind zălăuani, iar ultimul, din comuna Chieşd. Florinel Pop a evoluat şi în…

Mai mult...

Alunecare de teren în Zalău

În urmă cu puțin timp, pompierii zălăuani au fost solicitați să intervină într-o zona unde s-a produs o alunecare teren, în Zalău, pe strada Corneliu Coposu. Ajunși la fața locului, aceștia au constatat că este vorba despre o surpare a terenului unde este începută o lucrare la fundația unui bloc. Surparea este lângă drumul de acces. S-a intervenit pentru balizarea zonei afectate, până la remedierea de către constructor a problemei. M. S.

Mai mult...

Colecție impresionantă de cactuși la Grădina Botanică „Vasile Fati”

Sute de exemplare de cactuși se regăsesc într-o expoziție găzduită în această perioadă de serele Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou. Unele exemplare sunt considerate impresionante pentru că sunt rare. Colecția este prezentată atât într-o seră, dar și la exteriorul grădinii, într-un loc special conceput. Potrivit omului de știință Cosmin Sicora, directorul instituției sălăjene, colecția cuprinde sute de cactuși, Grădina Botanică din Jibou fiind singurul loc din țară unde pot fi văzute unele exemplare de cactuși. Unii cactuși impresionează prin dimensiuni, prin formă, dar și prin flori sau prin lungimea…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 28 decembrie

1866: se pune piatra de temelie a Bisericii din Valea Loznei   S-a întâmplat în 28 decembrie 1805 – S–a născut Eftimie Murgu, filolog, filosof, lingvist, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească (m.12.05.1870). 1840 – S–a născut juristul Ion Kalinderu, membru al Curţii de Arbitraj de la Haga, membru şi preşedinte al Academiei Române (m.11.12.1913). 1856 – S-a născut preşedintele SUA, Thomas Woodrow, politician reformator în plan intern, care a contribuit fundamental la grăbirea deznodămîntului Primului Război Mondial prin decizia luată asupra participării SUA la operaţiunile militare de partea Antantei (începînd cu anul…

Mai mult...

Mai multe primării sălăjene pregătesc jocuri de artificii pentru Revelion

Oficialii mai multor primării sălăjene au anunțat deja organizarea de jocuri de artificii pentru noaptea dintre ani. Crasna și Nușfalău sunt doar două exemple de comune ale căror autorități pregătesc mici spectacole luminoase pentru noaptea dintre ani, evenimentele urmând să se desfășoare în centrele de comună. Evenimentele nu includ servirea de produse culinare și șampanie, totul din dorința de a respecta normele sanitare în vigoare. Sursa foto: casanuntilor.ro

Mai mult...

Apariție surprinzătoare pe lacul Vârșolț

Mai mulți pescari au anunțat prezența în zona lacului Vârșolț a unor vidre. O filmare cu un asemenea animal pe malul acumulării de la Vârșolț a fost postată și de Apele Române Someș-Tisa pe propria pagină de facebook. Veronica Ispas coordonează Clubul Pescarilor din cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sălaj și spune pentru cotidianul „Magazin Sălăjean” că în zona lacului au fost identificate vidre de acum doi ani. „Noi credem că sunt două familii de vidre. Sunt animale tare simpatice, dar pot cauza probleme mari în fondul…

Mai mult...

Concurs de tăiat porcul la Nușfalău. Nu vor lipsi ciorba acră și pălinca în unghie de porc

Localitatea Nușfalău va găzdui la finalul lunii viitoare o nouă ediție a concursului de tăiat porcul, competiție organizată pentru prima oară la nivel local în anul 2015. „Am anunțat deja că vrem să organizăm din nou acest concurs, de această dată în data de 29 ianuarie 2022. Avem deja echipe interesate de participarea la concurs, dar încă nu știm sigur cum va fi, dacă regulile sanitare ne vor permite să organizăm acest eveniment. Noi îl pregătim și vedem atunci”, ne-a declarat în această dimineață primarul comunei Nușfalău, Radu Mate. Organizatorii…

Mai mult...