Visul unei nopţi de vară: Voucherele pentru vacanţele angajaţilor

 

Camera Deputaţilor a decis miercuri, că angajaţii pot oferi vouchere de vacanţă, într-un cuantum de maximum şase salarii minime pe economie. Cum salariul minim va creşte la 1.050 lei, începând cu 1 iulie, voucherele de concediu acordate nominal pot ajunge la 6.300 de lei.

Privită ca o măsură legislativă menită să aducă un suflu nou turismului românesc dar şi să ofere facilităţi de ambele părţi, angajator şi angajat, voucherele de vacanţă vor deveni un instrument de plată al vacanţelor petrecute pe teritoriul României. Angajaţii pot primi aceste vouchere de vacanţă. Aşadar, pot primi, din partea angajatorilor, aceste vouchere. Însă fireşte, nu există nicio garanţie sau certitudine că acest lucru se va întâmpla. Cel puţin nu în toate cazurile. Şi funcţionarii publici se vor putea bucura de aceste vouchere însă nu se ştie, concret, câţi dintre ei chiar îşi vor petrece concediile având la dispoziţie aceste instrumente de plată. Decizia a fost luată aşadar în plenul Camerei Deputaţilor, iar proiectul va ajunge în curând spre promulgare, la preşedintele României. Potrivit legii, angajatorul poate oferi vouchere de vacanţă de până la 6.300 de lei.

Deputaţii au adoptat în acest sens, cu 303 voturi „pentru” şi 12 abţineri, Ordonanţa 8 din 2014 care modifică Ordonanţa de urgenţă 8 din 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Astfel, indiferent că lucrează la stat sau la privat, din această vară (spune legea), „toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă, suma urmând să fie dedusă mai apoi din impozitele şi taxele angajatorilor”. Angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu şi de bani sau prime de vacanţă.

Prin proiectul de lege, adoptat miercuri, a fost introdus şi un nou produs, şi anume voucherul de vacanţă pe suport electronic. Atât voucherele de vacanţă pe suport electronic, cât şi voucherele de vacanţă pe suport de hârtie, vor fi utilizate exclusiv în unităţi turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism. Sistemul voucherului de vacanţă, indiferent de suportul pe care este emis, păstrează toate facilităţile fiscale oferite angajatorilor. Emiterea voucherelor de vacanţă rămâne sub controlul direct al Ministerului Finanţelor şi va permite intrarea pe piaţă a oricărui ofertant care respectă condiţiile impuse de legislaţie.

Parlamentarii au mai votat o lege a tichetelor de vacanţă încă de anul trecut, dar ea nu se aplică nici până azi. Mai exact, potrivit reglementarilor aplicabile de la jumatatea anului trecut, angajaţii din mediul privat si cei din sectorul bugetar vor primi în locul tichetelor de vacanţă vouchere de vacanţă în valoare de maximum şase salarii minime brute. „Noile tichete vor fi emise numai în sistem online, incepand din 1 ianuarie 2015”, se arată într-un act normativ publicat în 2014. Teoria arată bine, legea pare şi ea destul de clară însă ştim cu toţii bine faptul că de la teorie până la realitate, ne vor mânca şmecheriile, care au şi ele loc suficient în aplicarea acestor facilităţi, vor exista discriminări şi nedreptăţi. Oare câţi dintre noi ne vom petrece o vacanţă având în buzunar un voucher de, să zicem, 2500 lei? Dar 6000 de lei? Greu de spus ]n acest moment. Ministerul Finanţelor i-a şi anunţat pe angajaţii din sistemul public, că pentru anul 2015 nu există nicio şansă ca ei să primească aceste vouchere. Deci, atât cei din sistemul public cât şi „privaţii”, vom mai avea destul de aşteptat, chiar şi după ce legea va trece de Preşedinte, dacă va fi promulgată. Iar mulţi vom aştepta, chiar şi atunci, degeaba.

 

One Thought to “Visul unei nopţi de vară: Voucherele pentru vacanţele angajaţilor”

  1. Anonim

    de ce se respecta numai anumite legi ???????cei care sunt de vina pentru nerespectarea lor sa fie trasi la raspundere !!!!!

Leave a Comment