Lucian Bode vrea să desfiinţeze decizia comisiei de etică a UBB în cazul tezei sale de doctorat

Lucian Bode a deschis un proces împotriva UBB, care privea analiza tezei sale de doctorat. Tribunalul Sălaj, unde a fost înregistrată plângerea, a respins ieri ca nefondată cerearea acestuia de suspendare a Comisiei de etică din cadrul UBB. Ministrul de Interne anunţă pe această cale că formulat o nouă plângere în acest sens, transmite Ştiripesurse.

„Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunţat, înainte ca instanţa să dea un verdict.

Este firesc ca instanţa să nu mai poată admite solicitarea iniţială din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunţe.

Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi «parţiali şi subiectivi », de a da «un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată », de «a-l arde pe Bode pe rug, în piaţa publică », aşa cum preşedintele Comisiei a recunoscut public.

Dar, pentru că s-au grăbit să dea un astfel de verdict, este normal ca instanţa să respingă solicitarea iniţială, care reclama ca fiind netemeinică şi abuzivă decizia Comisiei de Etică transpusă în Hotărârea nr 10/2022.

Aşa cum alţii au ales să mă discrediteze şi eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se opreşte aici, ea abia acum începe.

Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, în vederea desfiinţării ei în integralitate, precum şi a aspectelor subsecvente statutate în această decizie.

În continuare, consider această decizie netemeinică, ilegală şi abuzivă”, menţionează Lucian Bode.

Dintre argumentele reţinute în cuprinsul sesizării, cele mai importante vizează următoarele aspecte:

Nicio altă decizie nu se poate transforma în cenzorul comisiei de doctorat odată ce aceasta s-a pronunţat şi a urmat validarea CNATDCU, Comisia de Etică fiind o altă comisie, în sensul deciziei Curţii Constituţionale.

„Comisia de Etică nu are competenţa legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunităţii universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunităţi.

Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeaşi cu cea care solutionează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparţialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.

Pretinsele abateri de la standardele de citare reţinute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale si netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent şi care nu erau în vigoare la momentul susţinerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Şcoala Doctorală.

Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru «arderi pe rug », este la fel de firesc ca adevărul să primeze şi legea să fie respectată în cazul tuturor”, a mai spus Bode.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

13 Thoughts to “Lucian Bode vrea să desfiinţeze decizia comisiei de etică a UBB în cazul tezei sale de doctorat”

 1. Anonim

  De ce nu faci pasul înapoi, Bode! Știi că nu meriți să fii DOCTOR. Fii măcar decent…

 2. Anonim

  E mare lucru să ai și bun simt.

 3. symy pescarul

  Din pacate multe facultati din tara au eliberat diplome de ”’doctori” …LA CHIUVETA :)))))))

  1. Valeria

   Ăsta e greu de ucis! Medicii ar avea mult de lucru cu el!

 4. […] Lucian Bode a deschis un proces împotriva UBB, care privea analiza tezei sale de doctorat. Tribunalul Sălaj, unde a fost înregistrată plângerea, a respins ieri ca nefondată cerearea acestuia de suspendare a Comisiei de etică din cadrul UBB. Ministrul de Interne anunţă pe această cale că formulat o nouă plângere în acest sens, transmite Ştiripesurse. „Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunţat, înainte ca instanţa să dea un verdict.  » Mai multe detalii […]

 5. Dottore

  Trebuie sancționați „profesorii” care au umplut țara de doctorate plagiate.

  1. Eu

   Corect! Nu e doar el vinovat ci și cei ce nu-și onorează statutul de coordonatori. Pedeapsa primă ar trebui să cadă asupra lor! Să le fie rușine că marșează la așa ceva!

 6. Anonim

  Avocatul care i-a redactat textul minte: „standardele de citare” erau aceleași și acum 50 de ani și acum 100 de ani, și erau obligatorii.

 7. Anonim

  Articolul e prea alambicat, se învârte în jurul cozii. Infirmația e că Bode a pierdut procesul de plagiat cu UBB!

  1. Eu

   Uitați-vă la privirea goală, total inexpresivă a stimabilului! Ce vă spune? Că n-are habar de nimic! Puneți-i o întrebare ( de baraj) din așa zisa lui teză. Pariu că nu știe să răspundă! E prea copleșitoare pălăria pe care vrea s-o poarte! Oare știe să repare o siguranță? Sigur, nu! Doar nu e electrician simplu! A fost mereu lider! Asta da meserie! Important e că merge cu fruntea sus pe ulițele României!

   1. Tot eu

    Citez pentru luare aminte; „În politică prostia nu e un handicap”! (Napoleon Bonaparte) și .„Cu cât e mai mică mintea, cu atât mai mare e îngâmfarea” !(Esop) Doamne, cu câț ești mai „la etaj” cu atât cazi mai rău ( ăsta nu e citat), Marin Sorescu spunea, pe drept cuvânt,; „Nu este nici o rușine să te naști prost, rușine e să mori prost!

    1. Un naiv alegător

     Bode e un MARE ACCIDENT în politica postdembristă! Dar, el nu-și dă seama!

 8. Marie

  Doamna Sercan deja se ocupa de lucrarea lui de licenta……… e pe surse.

Leave a Comment