În preajma Sărbătorilor Pascale, produse alimentare expirate pe rafturile magazinelor

Peste 350 de kilograme de produse alimentare au fost retrase de la comercializare de pe rafturile unor magazine de profil din raza judeţului Sălaj, de către inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC). Motivul? Vânzătorii au expus la comercializare sute de kilograme de produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat, în unele cazuri, chiar stricate şi urât mirositoare.
În cursul săptămânii trecute s-au desfãsurat acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentarea publicitatea si comercializarea produselor alimentare specifice Sãrbãtorilor Pascale. Produsele verificate au fost: carne preambalatã, ouã, vopsea de ouã, ciocolatã, produse din cacao, tablete si figurine pe bazã de cacao si grăsimi vegetale, produse de patiserie, cozonac, pascã, chec, fursecuri, peşte şi produse din peşte. După cum a explicat Dorina Rednic, inspectorul şef adjunct al CJPC Sălaj, în total, au fost verificaţi 31 de operatori economici, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 13 amenzi contravenţionale în valoare de 30.400 de lei şi nouă avertismente. Depozitarea unor alimente în afara spaţiilor frigorifice, neasigurarea temperaturii de păstrare impuse de producător la margarină, ciocolată, produse de cofetărie, lipsa informaţiilor în limba română de pe produse, din care să rezulte principalele caracteristici şi elemente de identificare dar şi expunerea la vânzare a unor alimente cu termenul de durabilitate expirat au fost doar câteva din deficineţele pentru care inspectorii instituţiei au dispus măsuri. Înafara amenzilor aplicate operatorilor economici „certaţi” cu legea, inspectorii au dispus retragerea temporară de la comercializare a 345 de kilograme de produse alimentare în valoare de peste 7.700 de lei, dar şi oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de 1.880 de lei.

Atenţie la cumpărături!

Comisarul şef adjunct al CJPC Sălaj a precizat că, în această perioadă, premergător Sărbătorilor Pascale, consumatorii care achiziţioneză produse tradiţionale trebuie să ţină cont de anumite sfaturi. Astfel, carnea de miel se recomandă să fie achiziţionată numai din măcelării, magazine alimentare şi locuri special amenajate în pieţe. Aceasta trebuie să fie elastică, să prezinte ştampila sanitar-veterninară, iar după achiziţionare se recomandă depozitarea, cât mai rapid, la temperaturi de refrigerare cuprinse între 0 şi 4 grade C. De asemenea, în cazul achiziţionării de peşte sau produse din peşte, se recomandă verificarea produsului. Peştele, care nu este bun pentru consum, se recunoaşte după solzii care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. „În aceste cazuri, peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea consumatorilor”, a precizat Rednic. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă. Potrivit şefului CJPC Sălaj, în cazul achiziţionării de ouă, este indicată evitarea celor cu coajă crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul şi, de asemenea, se recomandă verificarea durabilităţii minimale, înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate, sau pe un afiş în cazul ouălelor la „vrac”. Tot ca un avertisment, reprezentanţii CJPC Sălaj, recomandă cumpărarea vopselei de ouă numai din locuri autorizate, iar la colorarea acestora, vopseaua nu trebuie utilizată pentru alte destinaţii. De precizat este faptul că utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătate. Şi în cazul produselor de patiserie se recomandă achiziţionarea doar din locuri autorizate, iar cele neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei.
În cazul vinului, consumatorii sunt sfătuiţi să nu se lase „ademeniţi”de vânzatorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care oferă degustarea prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului.

One Thought to “În preajma Sărbătorilor Pascale, produse alimentare expirate pe rafturile magazinelor”

  1. Anonim

    vrem sa stim si noi numele magazinelor cu probleme

Leave a Comment