Fără să se cunoască vreo dată certă, autorităţile sălăjene ne cheamă la referendum!

Fără să se cunoască vreo dată certă, autorităţile sălăjene ne cheamă la referendum! Consilierii judeţeni au aprobat ieri, cu cinci excepţii portocalii, organizarea referendumului pentru consultarea cetăţenilor cu privire la propunerea de desfiinţare a Sălajului. Data la care va avea loc, dar şi calendarul organizării referendumului vor fi stabilite ulterior de către preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, care a fost mandatat în acest sens de aleşii judeţului, după declanşarea iniţiativei legislative de către Parlament şi Guvern.

Proiectul hotărâre al CJ a fost iniţiat de către patru consilieri judeţeni liberali şi şapte consilieri social-democraţi care consideră necesară şi obligatorie consultarea populaţiei pe tema modificării administrativ-teritoriale propuse de preşedintele României, Traian Băsescu. Iniţial, proiectul prevedea ca referendumul să se desfăşoare în 24 iulie, dar cum la nivel naţional s-a decis ca discuţiile referitoare la împărţirea pe regiuni a României să fie amânate până în toamnă, şi data referedumului din Sălaj a fost amânată pentru o dată care încă nu a fost stabilită.

Ieri, în comisia de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Sălaj, s-a apreciat că sub aspectul oportunităţii, acest proiect nu este de actualitate şi organizarea unui referendum în Sălaj va fi potrivită doar după declanşarea unei proceduri legislative, în acest sens, la nivel naţional.

Consilierii PDL: Vrem referendum, dar nu votăm

Proiectul de hotărâre nu a fost votat ieri de către consilierii judeţeni din cadrul PDL, cu toate că aceştia au susţinut că nu se opun organizării referendumului. Nu respingem desfăşurarea referendumului deoarece conştientizăm necesitatea consultării publice. Având în vedere evenimentele legate de decizia coaliţiei referitoare la suspendarea discuţiilor, credem că acest subiect nu mai este de actualitate. Deocamdată nu este nicio propunere legislativă în acest sens. Când vom discuta despre reorganizare, cetăţenii ar putea răspunde nu doar unei singure întrebări referitoare la desfiinţarea judeţului, ci am putea să rezolvăm problema integral, a explicat consilierul democrat-liberal, Ioan Abrudan.

Aleşii judeţului, protejaţi

Potrivit votului de ieri a consilierilor judeţeni proiectul privind organizarea referendumului a fost aprobat, doar data a fost amânată. Subiectul nu se amână, ci doar data. Dorim să consultăm populaţia în ce priveşte desfiinţarea judeţului Sălaj, dar momentul îl vom alege împreună, cu consilierii judeţeni, când va fi oportun, a subliniat Tiberiu Marc, preşedintele CJ.

Potrivit aprecierilor liberalilor din cadrul CJ, un astfel de proiect poate fi o protecţie în cazul care la nivel naţional se decide regionalizarea ţării. Preşedintele României a dat drumului porumbelului referitor la reorganizarea întregii ţări, iar mai apoi a spus în Parlament că nu renunţă şi dă aleşilor temă de casă această chestiune. Noi trebuie să ne protejăm printr-o astfel de hotărâre, pentru că răspundem în faţa celor care ne-au ales, a susţinut Ioan Şimonca.

Părerea sălăjenilor contează

Grupul consilierilor UDMR şi-a reiterat poziţia faţă de acest aspect, prin intervenţia lui Csoka Tiberiu, vicepreşedinte al CJ, care a susţinut că nu doreşte să se facă reorganizare fără referendum. Suntem împotriva desfiinţării judeţului şi împotriva reorganizării fără referendum. Propunem să se organizeze referendumul la o dată care va ţine cont de viitoarele modificări legislative. Vrem să tragem un semnal de alarmă parlamentarilor ca nimeni să nu decidă în locul nostru şi să nu ni se facă reorganizare fără referendum, a afirmat Csoka Tiberiu.

Leave a Comment