De ce ai nevoie pentru placarea cu polistiren? Sfaturi de la experții Maco Store

Sursă foto: shutterstock.com

Montajul plăcilor de polistiren nu este unul dificil, însă ai nevoie de materiale de calitate, compatibile cu specificul lucrării și uneltele potrivite pentru o placare durabilă și eficientă. Dacă ai în plan să izolezi termic locuința, iată ce trebuie să treci pe lista de cumpărături sau să ai la îndemână. 

Materiale și unelte necesare pentru izolarea cu polistiren

Termoizolarea casei te ajută să reduci pierderile de căldură și să consumi mai puțin combustibil solid, gaz sau energie electrică pentru încălzirea locuinței. Polistirenul este o opțiune populară pentru izolarea termică, datorită costului mai mic față de alte materiale, durabilității bune, ușurinței de manevrare și de montare. În funcție de aplicație, poți folosi:

  • Polistiren extrudat XPS – Este compact și are o rezistență mare la compresiune, ceea ce face ca acest tip de plăci să fie potrivit pentru izolarea pardoselii, fundațiilor și soclurilor;
  • Polistiren expandat EPS – Este ușor, nu încarcă structura și este o alternativă la izolarea fațadelor cu vată minerală. Spre deosebire de cel extrudat, are o permeabilitate mai mare la vaporii de apă.

În plus, ai nevoie de diferite materiale de construcții, unelte și accesorii pentru placarea corectă cu polistiren. Despre principalele produse necesare poți citi în cele ce urmează.  

Adezivi pentru lipirea plăcilor de polistiren

Dacă vrei să alegi cei mai buni adezivi pentru polistiren, trebuie să ții cont de suprafața suport și de condițiile de lucru. Lipirea se realizează fie în puncte, ceea ce duce la reducerea cantității totale de material folosit, însă poate duce la pierderi de căldură, fie cu mortar pe toată suprafața plăcii, astfel încât să se asigure o aderență maximă. Recomandam cea din urmă metoda. Atât prepararea masei de șpaclu, cât și aplicarea acesteia contribuie la obținerea unei lucrări durabile. 

Mixer/amestecator pentru mortar

Pentru mixarea uniformă, într-un timp scurt și fără mare efort a adezivului pentru polistiren, îți recomandăm să folosești un amestecător electric pentru mortar. Ține cont de rețeta producătorului specificată pe ambalajele materialelor prăfoase alese de tine sau în fișele tehnice, pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Șpaclu, mistrie și găleți pentru mortar

Adezivul pentru polistiren trebuie mixat într-o găleată pentru construcții sau, dacă ai nevoie de cantități mari, într-o cuvă pentru mortar. Șpaclul, mistria și canciocul sunt utile pentru a doza, a aplica puncte pe placa de polistiren și a întinde materialul pe diverse suprafețe. Spală uneltele după fiecare zi de lucru, înainte de a se întări produsul folosit pentru lipire. 

Dibluri de fixare pentru polistiren și bormașină

Fixarea suplimentară a plăcilor de polistiren pe suprafețe verticale sau orizontale se poate face cu dibluri speciale din plastic. După ce ai făcut găuri cu ajutorul unei bormașini și a unui burghiu cu același diametru, bate capătul diblurilor cu un ciocan de cauciuc până ajunge la același nivel cu stratul de termoizolație. Ulterior, adaugă șurubul sau cuiul din set. 

Cutter, dreptar și nivelă 

Plăcile de polistiren extrudat sau expandat sunt ușor de tăiat cu un cutter. Fă măsurătorile necesare cu o ruletă și trasează zonele care trebuie decupate cu un creion sau marker pentru construcții și un dreptar. De asemenea, asigură-te cu o nivelă cu bulă că plăcile sunt așezate la același nivel. 

Pentru a monta plăcile de polistiren într-un mod eficient, rezistent și durabil, alege cu atenție adezivul și masa de șpaclu, dar și celelalte unelte și accesorii menționate mai sus.