Cum alegi corect un amortizor de uşă? 3 sfaturi utile

sursa foto: https://unsplash.com/photos/Q7hmnNEbs_E

 

După cum o arată şi denumirea, amortizoarele împiedică uşile să se închidă zgomotos. Cu ajutorul amortizorului, circuitul de închidere este lin, uşa se închide ermetic şi rămâne în această poziţie. Multitudinea de modele prezente în piaţă este proporţională cu numărul de uşi existente. Din acest motiv, alegerea modelului potrivit poate fi descurajatoare. Iată câteva sfaturi utile pentru a alege corect amortizorul pentru fiecare uşă:

Dimensiunile şi greutatea uşii

Pentru a fi eficient, amortizorul trebuie să susţină greutatea uşii şi să fie suficient de mare pentru a cuprinde întregul unghi de deschidere. La nivel european există şi un cadru legal – normativul EN 1154 – care clasifică amortizoarele în funcţie de performanţă printr-un cod de şase cifre. Cunoaşterea semnificaţiei acestui cod te ajută să înţelegi mai bine caracteristicile amortizorului. Primele două cifre se referă la unghiul de deschidere a uşii (105 sau 180 de grade), respectiv la numărul de cicluri de testare la care a fost supus (8 este maxim şi indică 150.000 de probe). Cea de-a treia cifră a codului EN 1154 este importantă pentru că indică, pe o scară de la 1 la 6, puterea amortizorului raportată la dimensiunile şi greutatea uşii. O forţă de închidere clasificată cu 1 este potrivită pentru uşi cu lăţimea cercevelei de 75 de centimetri şi greutate mai mică de 20 de kilograme. Valorile cresc progresiv până la 6, unde uşa poate avea o lăţime de peste 140 de centimetri şi o greutate de 120 de kilograme. Ultimele trei cifre se referă la rezistenţa la incendiu, siguranţă şi rezistenţa la coroziune.

Traficul suportat

În funcţie de locaţia uşii, traficul poate fi mai lejer sau intens. Poţi alege un amortizor de uşă de la Meesenburg.ro conform celor trei mari categorii de trafic:

  •       Uşile de gradul 3 suportă trafic redus, de maxim 10.000 de cicluri pe an. Acestea sunt cele mai economice şi sunt suficiente pentru accesul în casă sau birou.
  •       Trafic mediu înseamnă până la 100.000 de cicluri anual. Magazinele sau spaţiile comerciale mici se încadrează în categoria uşilor echipate cu amortizoare de gradul 2.
  •       Cu gradul 1 sunt catalogate uşile care suportă între 100.000 şi 500.000 de cicluri de închidere-deschidere într-un an calendaristic. Acestea pot fi instalate în şcoli, spitale, centre comerciale şi instituţii publice foarte solicitate.

Funcţii disponibile

Amortizoarele de uşi pot avea anumite funcţii utile. Dintre acestea, trei sunt cele mai solicitate:

  •       Funcţia de acţiune întârziată ţine uşa deschisă pentru o anumită perioadă de timp presetată, după care o închide. Este utilă în special pentru trecerea în siguranţă a utilizatorilor cu deficienţe locomotorii, a persoanelor vârstnice sau a celor care transportă obiecte voluminoase.
  •       Rezistenţa la deschiderea bruscă este o măsură de siguranţă pentru protejarea elementelor uşii, de la cadru până la feronerie. Astfel, dacă cineva încearcă să bruscheze uşa sau vântul o împinge brusc spre deschidere, amortizorul aplică o forţă proporţională pentru a preveni deteriorarea. Aşadar, nu doar închiderea poate fi amortizată, ci şi deschiderea forţată.
  •       Viteza ciclului de închidere poate varia. Spre exemplu, amortizorul poate închide rapid uşa până la ultimele grade, urmând ca la final închiderea ermetică să se producă lin. Ciclurile pot fi setate în funcţie de nevoile utilizatorilor.

Amortizoarele de uşi au în vedere în primul rând facilitarea accesului într-o clădire sau încăpere. Pe lângă confortul utilizatorilor, dispozitivele sunt programate să protejeze întregul sistem al uşii împotriva oricărei forţe aplicate. Alegerea echipamentului potrivit este importantă pentru durata de viaţă a amortizorului şi pentru eficienţa acestuia în cele mai diverse condiţii. Un amortizor prea mic echipat pe o uşă grea va deveni inutil, în timp ce unul prea puternic montat pe o uşă mică nu justifică investiţia. 

 

One Thought to “Cum alegi corect un amortizor de uşă? 3 sfaturi utile”

  1. […] sursa foto: https://unsplash.com/photos/Q7hmnNEbs_E   După cum o arată şi denumirea, amortizoarele împiedică uşile să se închidă zgomotos. Cu ajutorul amortizorului, circuitul de închidere este lin, uşa se închide ermetic şi rămâne în această poziţie. Multitudinea de modele prezente în piaţă este proporţională cu numărul de uşi existente. Din acest motiv, alegerea modelului potrivit poate fi descurajatoare. Iată câteva sfaturi utile pentru a alege corect amortizorul pentru fiecare uşă: Dimensiunile şi greutatea uşii Pentru a fi eficient, amortizorul trebuie să susţină greutatea uşii şi să fie suficient de mare pentru a… Citeste mai mult […]

Comments are closed.