Abandonată în Sălaj, adoptată în Canada

Prima adopţie internaţională în Sălaj, după ce astfel de proceduri au fost reluate în urmă cu aproape trei ani, se apropie de final. O copilă de şase ani este la un pas de liniştea şi căldura unui cămin, tocmai în Canada, după ce instanţa de judecată a admis cererea şi a încuviinţat adopţia în cursul lunii trecute. „Procesul a avut loc în 26 februarie. Aşteptăm ca decizia să fie una definitivă, astfel încât să poată fi întocmite documentele necesare pentru ca fetiţa să ajungă în sânul familiei. Speram ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a precizat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj.
Conform spuselor sale, aceasta ar fi prima adopţie internaţională realizată în Sălaj din ultimii trei ani, după ce astfel de proceduri au fost reluate în 2012. Demersurile necesare au fost începute în cursul anului 2014, când o familie de români stabilită în Canada şi-a manifestat intenţia de a înfia copila, în vârstă de aproape şase ani, ce se afla în evidenţele Oficiului Român de Adopţii, după ce în România nu s-a găsit nicio familie care să dorească să o adopte. Viitorii părinţi, cu vârste între 40 – 50 ani, au venit anul trecut în Sălaj, unde au avut mai multe întâlniri cu fetiţa.
Procedura adopţiei, modificată în 7 aprilie 2012, constă, printre altele, în aceea că părinţii din străinătate care doresc să înfieze un copil din România trebuie să primească încuviinţarea unei instituţii de specialitate din statul a cărui cetăţenie o au, prin care se atestă, printre altele, starea de sănătate a acestora, faptul că au urmat cursuri în acest sens, au cazierul curat etc. Timp de 30 de zile, părinţii adoptivi sunt obligaţi să stea în România, perioadă în care trebuie să se întâlnească, de cel puţin opt ori, cu copilul pe care urmează să îl adopte. De asemenea, la patru dintre întâlniri trebuie să asiste şi un reprezentant autorizat al DGASPC.
Adopţiile internaţionale au fost sistate în România în anul 2005, în urma unor scandaluri legate de destinaţia copiilor. Au fost reluate în anul 2012, în luna martie, legea modificată prevăzând, în acest sens, condiţii mai dure pentru realizarea lor.

Orfani sălăjeni, înfiaţi în alte judeţe
În ceea ce priveşte adopţiile naţionale, dacă Sălajul era codaş la acest capitol, reprezentanţii DGASPC Sălaj susţin că în ultimul an numărul copiilor care şi-au găsit un cămin a crescut. “Lucrurile au mers mult mai bine în 2014. La finele anului, erau 17 adopţii finalizate, iar alte trei erau în curs de finalizare. A existat o anumită creştere. În ultimul an am avut mai multe familii şi nu doar în Sălaj, ci au fost familii compatibile şi în alte judeţe”, a explicat sursa citată.
În opinia Violetei Milaş, directorul instituţiei, numărul redus al copiilor înfiaţi este dat de pretenţiile mult prea ridicate ale cuplurilor care îşi manifestă interesul de a deveni părinţi adoptivi. “Adopţia nu este nici pe departe un proces complicat. Problema este că părinţii sunt prea pretenţioşi. Îşi doresc copii perfect sănătoşi, care să aibă cel mult un an, cu mame studente şi scor Apgar nu mai mic de 9/10. Acest tip de copil apare în sistem o dată la trei ani. Cei ce pot fi adoptaţi sunt copii cu greutate mică la naştere, cu întârzieri în dezvoltare – aspecte ce pot fi corectate în timp şi prin eforturile părinţilor. Din fericire, pe parcusul procesului de evaluare, unele cupluri renunţă la ideile preconcepute şi acceptă şi copii mai puţin perfecţi”, a mai adăugat şefa DGASPC Sălaj.
Legea adopţiilor instituie termene precise în care un copil poate deveni adoptabil. Astfel, acest lucru se întâmplă abia la un an de la instituirea măsurii de protecţie specială şi părinţii naturali, precum şi rudele până la gradul IV nu pot fi găsite ori nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea lui în familie.
De asemenea, un copil poate fi declarat adoptabil dacă părinţii şi rudele lui până la gradul IV declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi în termen de 60 zile nu şi-au retras această declaraţie sau dacă minorul a fost înregistrat din părinţi necunoscuţi. În acest caz, adopţia se stabileşte în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere al copilului. În judeţul Sălaj au fost declaraţi adoptabili, în ultimul an, peste 20 de copii.

2 Thoughts to “Abandonată în Sălaj, adoptată în Canada”

  1. EU

    Din pacate legea adoptiei din Romania e dezastru, de patru luni de zile de cand avem atestatul de familie adoptatoare ne-a fost prezentat un singur copil si acela nu corespundea din start cerintelor noastre

Leave a Comment