Reclamele la medicamente, pe cale de a fi interzise

Ministerul Sănătăţii a primit o propunere din partea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor în vederea interzicerii publicităţii la medicamente în mediul audiovizual, precum şi a reclamelor stradale, care nu fac altceva decît să încurajeze automedicaţia sau tratamentul „după ureche”, atât de des întâlnite. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a emis un proiect de ordin pentru evaluarea şi avizarea publicităţii medicamentelor de uz uman. Astfel, difuzarea de materiale publicitare şi teleshopping care înfăţişează medici, farmacişti sau asistente medicale care recomandă medicamente va fi interzisă. Totodată, publicitatea pentru orice fel de medicament sau tratament pentru slăbit ori pentru menţinerea greutăţii corporale nu trebuie să se adreseze persoanelor sub 18 ani, iar reclama nu are voie să includă exemple de cazuri în care se vorbeşte despre sau apar persoane supraponderale înainte de a utiliza produsele sau tratamentele.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Sălaj, Sergiu Mureşan este de părere că acest demers e unul obiectiv şi binevenit. ” În acest moment legea interzice orice publicitate făcută unui produs care se eliberează pe bază de prescripţie. Însă  legea poate fi uşor ocolită atunci când un produs e fabricat sub un anumit brand şi se eliberează pe bază de reţetă, având o concentraţie mai mare, iar acelaşi produs dar sub un alt nume dar cu o concentraţie mai mică poate fi achiziţionat fără prescripţie. Sub „acoperişul” unui avertisment, sunt promovate prin mijloacele audio-vizuale, în mod agresiv, multe produse care în realitate reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Aici intervine responsabilitatea fiecărui pacient în parte. Probabil se doreşte prin acest proiect şi descurajarea concurenţei neloiale şi limitarea expunerii exagerate a unor branduri -fie ca sunt de medicamente fie ca vorbim de farmacii”.

Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, prin directorul Ligia Marincaş, este de aceeaşi părere: ” În mod categoric, personalul medico-sanitar nu trebuie să apară în activităţi de promovare a unor astfel de produse. Vorbim de medicamente, produse care luate în mod iresponsabil, pe modelul automedicaţiei, ne pot pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol. Publicitatea, mai ales cea excesivă a medicamentelor de uz uman poate avea repercursiuni pe termen imediat, prin sporirea consumului de medicamente neadecvate, putând duce la îmbolnăviri – avem nenumărate exemple mai ales în cazul produselor pentru slăbit- sau pe termen mediu şi lung care duc la dezvoltarea de mecanisme clinice ce conduc către chimiorezistenţă, aşa cum este cazul antibioticelor. Este foarte important ca orice medicament sau supliment să fie luat cu discernământ, sub avizul medicului şi doar atunci când este necesar” a adăugat Ligia Marincaş.

One Thought to “Reclamele la medicamente, pe cale de a fi interzise”

  1. pompierul

    Mafia medicamentelor e mare..vor gasi alte cai sa ne bage pe gat otravurile si drogurile lor care ne transforma in legume! Insa e un lucru notabil, un pas inainte.Like pentru informatie.

Leave a Comment