Află cum poți accesa Dosarul Electronic de Sănătate

Medicii eliberează la cerere o matrice, valabilă trei zile, cu care pacientul se poate loga la Dosarul de sănătate Electronic.Dacă nu este folosită, matricea se anulează de drept în trei zile. Cei care uită parola o pot recupera accesand site-ul Dosarului Electronic de Sănătate

Orice medic, indiferent de specializare, poate elibera pacientului matricea cu ajutorul căreia se poate accesa propriul Dosar Electronic de Sănătate. (DES).De altfel, iniţierea dosarului se poate face de către orice medic, inclusiv de medicii din spitale. Diferenţa este că medicii de familie îl iniţiază prin aplicaţia de medicină de familie, în timp ce medicii specialişti şi cei din spitale trebuie să intre pe portalul DES ca să iniţieze acest Dosar Electronic. Pe același portal trebuie să intre şi medicii care nu sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care trebuie de asemenea să fie dotaţi cu token pentru a obţine parola electronică.
În momentul în care pacientul ajunge la medic, indiferent dacă este vorba de medicul de familie sau de un medic specialist, acesta, la cererea pacientului, îi poate da acestuia o matrice pe care pacientul o va folosi pentru a se loga la DES. Atenţie însă! Matricea este valabilă numai trei zile. Dacă în cele trei zile de valabilitate pacientul nu se loghează şi nu schimbă parola, matricea se anulează automat , iar accesul la dosar va fi posibil doar după generarea unei alte matrici.
Odată accesat Dosarul Electronic de Sănătate, în cazul în care ulterior aţi uitat parola, o puteţi recupera de pe site-ul dedicat acestuia, unde există opţiunea „Ai uitat parola”, şi unde se poate introduce cid-ul sau cnp-ul, precum şi alte date personale cerute de sistem. Practic, se reia procedura de la accesarea Dosarului Electronic de Sănătate, însă datele pacientului, introduse până în acel moment în sistem, nu se pierd.
Dosarul Electronic de Sănătate a devenit obligatoriu
De săptămana trecută, Dosarul Electronic de Sănătate a devenit obligatoriu. Dosarul electronic conţine informaţii despre pacient, grupa de sânge, alergii, boli pe care le-a suferit de-a lungul timpului, intervenţiile chirurgicale, tratamente curente sau internările recente. Orice medic ar trebui să poată accesa dosarul din orice spital public sau privat din România, prin intermediul cardului de sănătate pe care îl deţine pacientul. Acesta va completa la rândul său în dosarul electronic consultaţiile şi tratamentele prescrise, astfel încât dosarul să conţină informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. Dosarul Electronic de sănătate este disponibil la adresa http://www.des-cnas.ro/pub.

Leave a Comment