RAFTUL CU CARTE: Eseuri eretice despre filosofia istoriei

autor: Jan Patocka

Eseurile eretice oferă o perspectivă fenomenologică de sorginte heideggeriană asupra istoriei Europei, începand, într-o măsură oarecum cronologică, cu vechea Mesopotamie şi ajungând până în perioada europeană modernă.
Din punctul de vedere al lui Patocka, natura este un construct străin, iar istoria, care a început ca o căutare a unui sens superior, sfârşeşte prin a fi un element de consum ce se autoperpetuează. Patocka explică modul în care Europa s-a îndepărtat de moştenirea sa greacă pentru a căuta mai curând puterea decât adevărul, fărămiţându-se în subdiviziuni etnice, şi apoi felul în care Iluminismul a deplasat Europa de la o orientare etică la una materială.
„Ce reprezintă istoria în cadrul fenomenologiei? Fenomenologia este ştiinţa despre structură nu atât a existentului, cât a modului în care se manifestă existentul şi de ce se manifestă aşa cum ni se manifestă. Istoria nu poate fi nimic altceva decât scheletul indispensabil al acestei manifestări, al manifestării existentului. Această manifestare poate fi desăvârşită numai prin apariţia, prin dezvăluirea naturii sale proprii − aceasta este filozofia, dar nu o filozofie anume, ci filozofia ca proces.”

Cartea poate fi comandată de la http://www.edituraherald.ro

One Thought to “RAFTUL CU CARTE: Eseuri eretice despre filosofia istoriei”

  1. Anonim

    Baliverne! Îmi întorc stomacul pe dos!

Leave a Comment