Elevii învaţă care sunt consecinţele fumatului

Elevii sălăjeni, de la mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Zalău şi din Jibou, participă în această perioadă la o serie de activităţi de informare cu privire la consecinţele fumatului asupra sănătăţii. Activităţile, demarate în perioada 16-20 noiembrie, sunt organizate de Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun.

După cum a explicat Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj, Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia zi de joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Astfel, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din întreaga ţară foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel naţional activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. Totodată, având ca temă “Ajută-mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv”, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Potrivit lui Merce, în perioada precizată, la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Zalău, la Şcoala “Corneliu Coposu”, la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” Jibou şi la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” din Jibou, s-au desfăşurat acţiuni de informare- sensibilizare şi conştientizare în rândul elevilor. De asemenea, la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” din municipiu, elevii au participat concursuri de creativitate antifumat. Totodată în toate unităţile de învăţământ, reprezentanţii CPECA Sălaj, alături cadre medicale, au avut discuţii interactive pe teme legate de afecţiunile produse din cauza fumatului. Acţiunile dedicate Zilei  Naţionale fără Tutun continuă în şcolile, dar şi în unităţile spitaliceşti din judeţ prin acţiuni de distribuire de materiale informative referitoare la nocivitatea fumatului în special în secţiile de bolnavi cronici.

Specialiştii ANA atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun  şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a-şi convinge copiii să nu fumeze.

Leave a Comment