Cât costă bacalaureatul „cu repetiţie”

Absolvenţii de liceu care au susţinut de cel puţin două ori examenul de bacalaureat fără să-l promoveze vor trebui să scoată bani din buzunare dacă vor să încerce din nou. La înscriere, candidaţii vor trebui să plătească o taxă de 230 de lei, având dreptul să susţină de la a la z acest examen.
Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis o notă inspectoratelor şcolare din ţară care informează că fiecare candidat declarat respins la cel puţin două sesiuni de bacalaureat să achite o taxă de 230 de lei pentru a se putea prezenta la toate probele de examen. Candidaţii care au promovat o parte din probe vor plăti doar pentru cele la care au fost declaraţi respinşi. Suma va fi stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul de probe susţinute, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare evaluării fiecărui absolvent.
Taxa este valabilă şi pentru candidaţii proveniţi din învăţământul particular. Nivelul taxei este similar cu cel de anul trecut. Sumele se achită la depunerea formularelor de înscriere la secretariatele unităţilor şcolare la care candidaţii au absolvit studiile liceale. Banii vor rămâne în bugetul unităţii de învăţământ.
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, 50 de absolvenţi de liceu au achitat taxele necesare pentru participarea la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat, sumele variind în funcţie de numărul de probe susţinute. Numai în sesiunea de toamnă a anului trecut au fost respinşi la examenul de bacalaureat peste 1.300 dintre cei 2.400 de candidaţi.
Înscrierea candidaţilor pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an va avea loc între 27 şi 31 mai. Prima probă a examenului, cea pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, va avea loc în perioada 10-12 iunie. A doua probă, cea pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, este programată pentru 12-14 iunie. Proba pentru evaluarea competenţelor digitale va avea loc între 17 şi 21 iunie, iar cea pentru evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă internaţională, între 25 şi 28 iunie.
Probele scrise vor începe în data de 1 iulie, cu limba şi literatura română. Va urma în 2 iulie proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar în 3 iulie va avea loc proba scrisă obligatorie a profilului, proba scrisă la alegere a profilului şi specializării este programată pentru data de 5 iulie. Primele rezultate vor fi afişate la data de 8 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi. Rezolvarea contestaţiilor va avea loc între 9 şi 11 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 12 iulie.

Leave a Comment