În opinia oficialilor Episcopiei Sălajului, Jurnaliştii, principalii vinovaţi pentru deteriorarea imaginii bisericii

Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, potrivit unui sondaj realizat de către Compania de Cercetare Sociologică şi Branding. Sondajul amintit arată că 66 la sută dintre respondenţi au “foarte multă” şi “destul de multă” încredere în biserică, fiind pentru prima dată când indicatorul coboară sub 70 de procente. În schimb, a crescut încrederea pe care cetăţenii o au în Armata, Guvernul şi Preşedinţia. Prea Fericitul Daniel este depăşit la capitolul încredere de Mugur Isărescu, Sorin Oprescu şi chiar Victor Ponta.
Sondajul a avut loc în perioada 7-12 februarie 2013, pe un eşantion de 1.004 persoane. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României, iar eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95 la sută, este de +/- 3,1 la sută.
Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, nu consideră că sondajele “de acest gen” ar avea mare relevanţă: “Nu au avut nici când indicau 84 la sută şi nu au nici acum, la 66 la sută”.
Întrebat dacă scadalurile din ultimii ani în care au fost implicate feţele bisericeşti au adus atingere imaginii instituţiei, oficialul eparhiei a preferat să arunce vina pe alţi factori. Iar principalul vinovat ar fi mass-media: “Erodarea imaginii instituţiei bisericii este o realitate, cauzată de mai mulţi factori. Una din cauzele principale o reprezintă mediatizarea, uneori excesivă, a activităţilor negative din instituţie”. Şi bisericii îi revine o parte din vină, dar numai pentru că “instituţia nu ştie să-şi gestioneze corespunzător imaginea”, a mai spus Gârdan. În opinia sa, un alt element care “dăunează” bisericii îl constituie aplicarea unui standard dublu: “Biserica se administrează şi îşi desfăşoară activitatea după propriile norme. Când acestea nu sunt acceptate de cei care evaluează activitatea bisericii după alte norme, apar discrepanţe”.
În ceea ce priveşte numărul credincioşilor, Gabriel Gârdan nu crede că acesta s-a modificat semnificativ în ultimii ani. “Din perspectiva preotului care slujeşte la Biserica pot să vă spun că lăcaşul de cult este plin în fiecare duminică. Din punctul meu de vedere, oamenii mai au nevoie de preoţi, fie ca duhovnici, fie ca sfătuitori. Oamenii merg în continuare la biserică”.

Episoade tulburi în peisajul sălăjean
În ultimii ani, Sălajul a fost scena mai multor episoade tulburi ce a avut preoţi în rolul principal. În prima zi de Paşte din 2009, preotul ortodox Ciprian Pugna a provocat un accident de circulaţie, după ce s-a urcat băut la volan. Un tânăr de numai 20 de ani şi-a pierdut atunci viaţa, părintele fiind condamnat la doi an de închisoare cu executare.
Anul trecut, preotul Vasile Boşca, pe atunci protopop de Şimleu, şi-a pierdut funcţia, după ce a fost implicat într-un scandal politic. Boşca trimisese două mesaje preoţilor din Protopopiat prin care îi anunţa că Gheorghe Stanciu, care intenţiona să candideze pentru şefia Consiliului Judeţean Sălaj, achitase asigurările caselor parohiale. În plus, protopopul le cerea feţelor bisericeşti să prezinte, în termen de câteva zile, listele cu semnăturile enoriaşilor, de care Stanciu avea nevoie pentru a candida. Implicarea lui Vasile Boşca nu a fost văzută cu ochi buni de mai marii Episcopiei Sălajului, astfel că mandatul său de protopop nu a mai fost prelungit.
Cel mai recent scandal din care imaginea Episcopiei Sălajului a ieşit extrem de şifonată a izbucnit de la decizia eparhiei de a-l sancţiona pe un preot, pentru faptul că a încălcat o regulă bisericească. Pentru că la înmormântarea mamei părintelui Ioan Coste de la Biserica “Sfântul Ştefan” din Zalău a slujit un preot dintr-o altă eparhie, preot care este considerat personan non-grata de către Episcopia Sălajului, Coste a fost pedepsit cu mutarea într-o parohie măruntă. Protestele repetate ale enoriaşilor au fost cele care au “sensibilizat” marile feţe bisericeşti, astfel că preotului i s-a anulat pedeapsa. În schimb, i s-a retras dreptul de a mai purta unele distincţii specifice.
Şi ridicarea unui adevărat palat ca sediu pentru Episcopia Sălajului a trezit voci nemulţumite. Unii sălăjeni critică megalomania de care au dat dovadă mai marii eparhiei, prin ridicarea unui edificiu luxurios de peste 1.400 de metri pătraţi şi estimat la 5,6 milioane de lei. Alţii au criticat gestul administraţiei judeţene care, în perioada 2009-2012, a virat în conturile Episcopiei, din banul public, 500.000 de lei, pentru finalizarea construcţiei imobilului din zona “Coada Lacului”.

Alte articole

43 Thoughts to “În opinia oficialilor Episcopiei Sălajului, Jurnaliştii, principalii vinovaţi pentru deteriorarea imaginii bisericii”

 1. Anonim

  n-as avea bai daca palatul ala nu ar fi ridicat si din banii mei, care sunt greco-catolic! Daca vor palat sa si-l faca pe banii lor!

 2. Dezamagit

  Institutia bisericii si-a stricat singura imaginea ca doar stiu ca eu sunt ortodox, nu ortohot ca si unii din popi din acelasi cul ca si mine. Presa a aratat cand a fost ceva de aratat ca altfel puteau fi dati in judecata pentru calomnie.

 3. Anonim

  dle anonim greco si biserica greco-catolica a primit si va primi bani de la bugetul local, asa că nu mai vorbi aiurea cu iz de scandal

  1. Un credincios

   Omule, doar in BOR e nevoie mereu de bani. Am mers in multe biserici la viata mea, dar ca in bisericile ortodoxe nicaieri! Mereu le trebuie la preoti bani, bani si iar bani! Crezi ca altora nu le trebuie? Numai ca se gandesc ca nu au oamenii bani ca sa traiasca, dar sa mai dea si la biserici mereu!

 4. Johny

  Da, ziaristii au dreptate, preotii ortodocsi, sint mirlani rau de tot, fura de nu mai au miini, si ce e mai grav se ascund sub asa zisa (lor) credinta catre Dumnezeu. Sint cea mai josnica categorie a societatii, romanesti. Cum sa dai buna ziua unui preot ??

  1. anonim

   REPLICA LA JONY:SA VA FIE RUSINE!,CUM PUTE-TI VORBI ASA :CA PREOTII SUNT CEA MAI JOSNICA CATEGORIE ,RUSINE

   1. Anonim

    Nene ,arunca-ti laturile in alta parte si nu te ascunde dupa anonomat pentru a arata incultura exprimata aici!

 5. Anonim

  presa a avut curajul, felicitari!

 6. gica

  demascati odata ce fac acesti zisi preoti in fiecare localitate sint niste poveri pe spinarea oamenilor

 7. gica

  stiti pre putine lucruri de popi din localitatile judetului va cruciti de cea ce se intimpla sint ce a mai slaba veriga a societatii mie rusine sa ma reprezinte asa indivizi

 8. Anonim

  Nu sunt ziaristi vinovati, ei doar au tras un semnal de alarma la neregulile pe care le fac cei din Episcopia Salaj si alti…
  Dar se pare ca nu s-au luat masuri asupra lor si acest lucru este foarte grav.

 9. Anonim

  D-le Gardan……..voi….cei de la coada lacului aveti cea mai mare parte din vina pentru ca nu stiti sa va opriti din abuzurile si lacomiile voastre si pentru ca promovati preoti in functii sau in locatii cheie, oameni care atata habar au cu popia cat vacuta milka cu baletul! Si am mai auzit ca la popa Coste i-ati dat, pe langa retragerea distinctiilor, si o luna pedeapsa la o manastire si ca nu ati anuntat asta in conferinta de presa de la biserica din bradet!?…….dreptu-i nea Gabitza Gardan?

 10. Anonim

  D-le Gardan va oftica rau? Dar luxul in care traiti nu va deranjeaza? Oamenii mor de foame, nu au locuri de munca si d-voastra nu mai puteti de bine. Nu v-au placut intrerupatoarele puse trebuia musai sa fie frantuzesti? Ma mir cum de ai putere sa iesi in fata lumii si sa spui minciunile pe care esti obligat sa le spui, altfel…………………….
  Stiu ce vorbesc si ce afirm pentru ca sunt sotie de preot si mi-e rusine ca prin prisma voastra a celor din Episcopie sunt caracterizati la fel si ceilalti preoti. Stim multe d-le Gardan, asa ca …………..

 11. Anonim

  D-le Gardan va oftica rau? Dar luxul in care traiti nu va deranjeaza? Oamenii mor de foame, nu au locuri de munca si d-voastra nu mai puteti de bine. Nu v-au placut intrerupatoarele puse trebuia musai sa fie frantuzesti? Ma mir cum de ai putere sa iesi in fata lumii si sa spui minciunile pe care esti obligat sa le spui, altfel…………………….
  Stiu ce vorbesc si ce afirm pentru ca sunt sotie de preot si mi-e rusine ca prin prisma voastra a celor din Episcopie sunt caracterizati la fel si ceilalti preoti. Stim multe d-le Gardan, asa ca …………..
  Presa si-a facut datoria si o felicit. Mai sunt multe de descoperit.

 12. Anonim

  Sigur ca da presa este vinovata pentru lacomia,nepasarea pentru semenii aflati in nevoi,comportamentul dubios al multor popi.Daca in societatea romaneasca 70% au incredere in biserica este o mare problema ,desi pe undeva este explicabil .Intr-o societate saraca oamenii au tot felul de probleme .Popii stii sa speculeze nelinistile,necazurile si incertitudinile oamenilor.

 13. Teodor Florescu

  Gardan se umple de penibil ! “Biserica se administrează şi îşi desfăşoară activitatea după propriile norme. Când acestea nu sunt acceptate de cei care evaluează activitatea bisericii după alte norme, apar discrepanţe”.
  Care norme ? când Petroniu își vopsește părul și barba iar sucru-său e cel mai mare ghicitor…!!! e adevărat alte norme decât ale Bisericii.

 14. ion

  are tot dreptul ca si inima ii este vopsita ce va mirati

 15. ion

  nu au nimic in comun cu scriptura sint pt pintecele lor nu le pasa de sufletele oamenilor asa spune scriptura de aceea va rog studiati si va ve-ti convinge ca sint calauze oarbe

 16. Anonim

  Pana la urma s-a rezolvat ceea ce se dorea. Preotul din Brebi a fost adus preot paroh la Sf. Stefan. Punct ochit, punct lovit. Preotul Coste a ramas, ca o concesie adusa „prostimii” care facea valuri. Pacat ca protestele nu au durat ceva mai mult – erau mai multe revendicari acolo. Ceea ce nu inteleg este cum poate episcopul declara o persoana, fie ea si preot, persona non- grata in Salaj ??? Cu de la cine putere? Ca nu se potriveste de nici un fel cu pildele si cu invataturile lui Isus si cu ceea ce propovaduiesc la altar.

 17. anonim

  dragi ziaristi va rugam faceti un sondaj si vedeti ce incredere au cetatenii in preoti si atunci ve-ti ramine surprinsi probabil spre 10 la suta nu confundati biserica cu ei

 18. Anonim

  Tipic romaneasca atitudinea domnului Gardan. ,,Oricine este de vina numai noi nu suntem” Nu este de vina presa sunt de vina ei, mai marii bisericii ortodoxe, nemultumirile la adresa lor mocnesc de mult in sufletul oamenilor, iar atitudinea fata de preotul Coste nu a fost decat ,, picatura care a umplut paharul”. Un sfat prietenesc; revizuiti-va comportamentul pe viitor.

 19. Anonim

  Legat de taxele pe care le cer preotii in parohi, in realitate nu sunt chiar atat de mari daca iei in calcul ca mai mult de jumatate din ele ajung la Episopie pe diferite canale (bani pt. lumanari la suprapret, bani pt. reviste bisericesiti pe care nu le doreste nimeni, bani pt. Trinitras, bani pt. vin „special” de impartasanie, bani pt. calendare si multe alte taxe puse pe spatele parohiilor si implicit pe spatele credinciosilor). La acestea se mai adauga si munca pe care trebuie sa o presteze credinciosii din parohi la Episcopie in caz contrar peotul trebuie sa plateasca cate 50 lei pt. fiecar om pe care nu a reusit sa-l duca la munca conform programarii. Parca suntem in Evul Mediu!

 20. Anonim

  pe banii contribuabilului fac ce vor

 21. Anonim

  citez :“Erodarea imaginii instituţiei bisericii este o realitate, cauzată de mai mulţi factori. Una din cauzele principale o reprezintă mediatizarea, uneori excesivă, a activităţilor negative din instituţie”
  Pai ce ar trebui, sa ascunda rahatul vostru sub pres ???
  Iar referitor la construirea episcopiei, la ce naiba are nevoie Salajul de episcopie ? Sa sponsorizam un calugar sa mearga in Thailanda in excursii ??? In timp ce cladirea episcopiei se face din bani publici ??

 22. Anonim

  Nu va gânduri ca o sa va bată Dumnezeu , pt. ceea ce afirmati?

 23. prostie sau rautate?

  Voi, astia de va tot dati cu parerea. Spuneti ca a dat cj Salaj 500 000 lei pentru cladirea Episcopiei, in ultimii ani, iar presa spune ca aceasta a costat doua milioane de euro, dar tot insistati ca s-a facut din bani publici. Sunteti rataciti rau. 500 000 lei in mintea voastra egal cu doua milioane de euro? Mai bine puneti mana si cititi ceva. Tot pomeniti de excursii exotice ale episcopului. Ati fost vreunul cu el ca sa vorbiti? Vreau sa aud un martor si sa vad o poza. Aveti vreuna?

 24. preapulosul

  fetele bisericesti trebuie puse sa dea cu sapa nu la intins mana, gunoaiele dracului. Dumnezeu e una biserica diavolului cea ortodoxa alta.

 25. ortodox - inca

  Cine va pune sa mergeti la biserica daca nu va plac preotii-lasa-i sa tina slujba doar ei..
  Cine va pune sa puneti bani in asa zisa cutie a milei – lasati-i cu buza umflata.
  Cine va opreste sa cereti chitanta cand beneficiati de un serviciu bisericesc?
  Cine va obliga sa dati bani daca nu vreti – nu dati si vedeti ca nu vi se intampla nimic.
  Cine va obliga sa contribuiti din banii personali la zidirea bisericilor – lasati-i sa le construiasca singuri daca vor.
  Eu personal am facut toate astea si sunt bine. Nu dau bani la biserici, nu cumpar lamanari, nu contribui la zidirea bisericilor, cer chitante de peste tot unde platesc. Dar fac cadouri cu placere unora care se bucura sincer pentru ele.

  1. marian

   poti cere cate chitante vrei tu! in Romania, bisericile sunt scutite de la plata impozitului pe profit… singurul lucru pe care il faci prin gestul tau este ca incurajezi defrisarile

  2. marian

   ai fi surprins sa descoperi ca si tu ai contribuit la ridicarea bisericilor! statul si consiliul judetean, din banul tau si al meu si al altora ca noi, sustine financiar constructia lacasurilor de cult. Si, evident, fara sa te intrebe daca esti de acord ca parte din taxele si impozitele pe care tu le achiti sa ajunga in zidurile bisericilor…
   sper ca nu ti-am stricat ziua 😉

 26. Anonim

  Ma din atatea pareri nu am vazut una favorabila si asta spune multe!!! Ba Petroniu biserica suntem noi astia nu tu cu sleahta ta de talhari ca de cand ai venit tu i-ai obligat pe popi sa iti faca de rost prin orice mijloace.

 27. Anonim

  Alooo Petroniu scrie in Evanghelie si la Luca cap.16 si la Matei cap.6, ca nu poti sluji la doi stapani, pentru ca tu sigur Lui Dumnezeu nu slujesti prin vrajba care o intretii intre enoriasi !!!!

 28. Anonim

  Comentarile sunt deja de prisos, concluzia este urmatoare modul de cheltuire a banilor le apartine celor de la Episcopia Salaj, intrebarea mea este unde sunt cei care ar trebuie sa verifice acest lucru?

 29. guvidu portocaliu

  io in locu lui petroniu as pleca din judetu asta asa cum am venit. pe furis. nimeni nu-l mai vrea. nici pe el si nici pe acolitii lui. adica pe lingaii ce-l apara pentru un pumn de arginti. astia nu reprezinta biserica crestina. barbosii astia plini de pacate se reprezinta numa pe ei si pe sleata lor de profitori nenorociti. adevaratii preoti nu ies in evidenta decat prin faptele lor bune fata de comunitate, fata de semenii lor. in schimb, astia is plini de ura si razbunare.
  ei ar trebui sa fie in prima linie la spovedanie si sa ne pupe noua mainile ca-i platim in pacatu lor. nu invers!
  zalauani, uniti-va si dati-i jos din cuiburile lor puturoase pe cei dintai pacatosi imbracati in straie de preoti. astia is niste lupi in blana de oaie. nimic mai mult.

 30. marius

  „Nu omorati pe aducatorul de vesti”,sau „Do not kill the messenger”.Ziaristii nu fac decat sa relateze o stare de fapt.Inca nu am vazut un preot sarac,chiar daca sa zicem ca parohia este mai „slabutza”,nici preot subnutrit nu am vazut,desi in parohia lui exista muritori de foame.Aproape toti au uitat pilda cu”mai usor va trece camila prin urechile acului decat va patrunde bogatul in Imparatia Cerului”.Indemnul si exemplul la modestie si cumpatare al Domnului Iisus a cazut in desuet in lumea preotimii.Inapoi la inceputurile crestinismului,cand credinciosii oficiau slujba pe rand,prin rotatie pentru a nu transforma credinta in meserie,asa cum se intampla acum.Daca se doreste,comunitatea poate sa sustina un popa,dar nu sa-l imbuibe,pentru ca nu se vad urmele”posturilor si rugaciunilor”pe aproape nici unul dintre acesti burduhanosi !

 31. Un bun crestin (dar neindobitocit)

  Nesimtitii din conducerea episcopiei de Salaj (o inutilitate f.costisitoare ?!) in frunte cu inalt prea (ne)sfintitul episcop, acuza jurnalistii ca daca au relatat adevaruri, au deteriorat imaginea bisericii, Fariseilor uitati-va in oglinda si vedeti-va chipurile si faptele, apoi inchideti gura si mergeti sihastri in munti ,ca acolo va e locul. Daca acolo va veti cai,posti si ruga pana la sfarsitul vietii, poate bunul Dumnezeu se va indura sa va ierte !

 32. johnny

  nu ma duc la biserica ,nu le dau bani, si ma doare n vesca de toti popi nehaliti din romania.nici nu vreau sa aud de episcopie si alte aiureli. zalaul asta are un caritas unde biserica sa de a mancare sarmanilor? da de unde da are episcop si episcopie de milioane de euro. doamne ferii.si apoi sa le dai bani? de ce ,sa i incurajezi sa nu lucreze? pe vremuri popa lucra pamnturile biserici si isi castiga astfel exixtenta azi le inchiriaza pe 100 de ani si isi iau comisionul. mancaia- r focul de flamanzii.

 33. Anonim

  Daca ceri chitanta la popi nu-i o problema,ti-o pot da .Problema mare este ca de 23 de ani nimeni nu verifica cum cheltuiesc bisericile banii .Si asta in conditiile in care an de an li se aloca fonduri substantiale de la bugetul national si de la bugetele administratiilor publice locale .Este vorba de banii din impozite si taxe platite de nevoiasii din tara asta.

 34. Anonim

  SAnu puna vina pe ziaristi ci pe ei sa au furat tot pina si din bani din farfurie

 35. Ninja GSM

  Iubitzi CRETINI (scuze mi a scapat adevarul pe gura) creshtini cum putetzi HULI impotriva FURATZILOR (skuze Fratzilor ) de credintza skriind (spunand) asemenea adevaruri despre Dreapta credintza instituita de insushi Domnul. Asta inseamna HULA impotriva autoritatzii Domnului. Nu furaa cum fura popa.datzile bani cu imprumut daca vretzi un loc in RAI ATENTZIE ashtia au RELATZII pe GRInDA CERULUI

 36. ANDREEA

  DECLAR PERSOANA NONGRATA pe cine altul decat pe GARDAN nerusinatul de serviciu .Ce credeti ca face in aceste zile cind s

 37. ANDREEA

  a anuntat venirea in SALAJ a suprafericitului DANIELsi in satele salajene se f

 38. ANDREEA

  ace colecta de bani pentru sustinerea musafirului da voi rusine mai aveti?????????

Leave a Comment