Cadran solar ecuatorial la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău

La Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău va fi pus în funcțiune un cadran solar de tip ecuatorial, realizat din metal. Acesta este construit de către elevii clasei a IX-a H care efectuează stagiul de practică în atelierul școlii, coordonați de domnul profesor pentru pregătirea practică Ioan Gordan. Denumirea de cadran solar ecuatorial provine din faptul că banda ce conține marcajul orelor este dispusă într-un plan paralel cu ecuatorul terestru. Tija ce proiectează umbra Soarelui este înclinată la 47 de grade, valoare aproximativ egală cu latitudinea geografică a Zalăului.

Noul cadran solar este realizat cu sprijinului financiar al S.C. Danisan Comprod S.R.L reprezentat de domnul profesor pentru pregătire practică Jako Ludovic. Elevii Săbăduș Sebastian Antonio, Taloș-Seiche Mario Tudor, Mureșan Antonio Cristian, Oros Sebastian și Oláh Zsolt Krisztián coordonați de domnul profesor Ioan Gordan, au reușit să realizeze acest cadran solar care a fost conceput pentru a marca timpul folosind umbra lăsată de soare, ora fiind aproximativ cea de vară.
Cadranul solar ce va fi amplasat în Parcul Științific, va fi primul din seria de cadrane solare de diferite tipuri ce vor fi amplasate aici. Rolul lor este unul didactic, elevii putând înțelege mai bine fenomene legate de măsurarea timpului.


În cadrul proiectului educațional „Orizonturi Științifice”, coordonat de profesorii Mariana Banto și Mirel Matyas, gnomonica – știința construirii cadranelor solare – ocupă un loc important. Așa cum se știe, aici a funcționat timp de câțiva ani un inedit cadran solar sculptat într-un bloc de piatră de către artistul Marius Tutovan, după schițele lui Dan-George Uza. Cadranul solar a fost un bun pretext pentru numeroase activități educaționale dar și pentru lecții demonstrative pentru elevii școlii noastre sau pentru elevi din învățământul primar din câteva școli din oraș.
M. S.

Leave a Comment