Peste două tone de carne retrase de la comercializare de inspectorii DSVSA

Premergător Sărbătorilor Pascale, inspectorii sanitar veterinari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj au început un amplu control la unităţile de producţie, depozitare, comercializare şi transport alimente. Potrivit unor informaţii furnizate de medicul veterinar Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj, la acţiunile de control realizate în perioada 28-31 martie, la o unitate din judeţ au fost confiscate şi dirijate spre ecarisare peste 2.200 de klilograme (kg) de carne şi organe constând în: carcasă de bovină – 200 de kg, carcasă caprină – 50 de kg, osânză – 200 de kg şi 1.830 de kg de organe ovine şi caprine. Motivul confiscării şi trimiterea cantităţilor de carne şi organe spre ecarisaj a fost depozitarea în condiţii necorespunzătoare. Unitatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.
Tot în această perioadă (22 martie – 6 aprilie), inspectorii DSVSA Sălaj realizează controale care vizează respectarea condiţiilor sanitar veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate fiind vizate: ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare, unităţi de procesare a laptelui, dar şi unităţi de profil în care se comercializează produsele lactate. Potrivit sursei menţionate, până în prezent nu au fost constate deficienţe în unităţile de prelucrare a laptelui.
Reprezentanţii DSVSA Sălaj avertizează că acţiunile de control continuă în toate unităţile de producţie, depozitare, comercializare şi transport alimente precum şi în unităţile de alimentaţie publică din întreg judeţul Sălaj. Acestea urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică. Astfel, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate, în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate. De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean – local pentru acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Sigiranţa Alimentelor (ANSVSA) cu alte autorităţi abilitate.

Leave a Comment