O nouă criză a vaccinurilor pentru bebeluşi loveşte Sălajul

Aproximativ 1.700 de bebeluşi sălăjeni trebuiau imunizaţi în luna martie, în cadrul schemei naţionale de vaccinare. Doar jumătate dintre aceştia au primit, însă, vaccinul hexavalent, care le asigură imunitatea împotriva a şase boli grave: hepatita B, poliomielita, tetanos, tuse convulsivă, difteria şi infecţiile invazive produse de Haemophilus influenzae tip B. Ceilalţi au fost puşi pe lista de aşteptare, până când Ministerul Sănătăţii va aloca Sălajului o nouă tranşă de vaccinuri.
După cum ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, fiolele de hexavalent existente în stocul instituţiei nu au fost suficiente pentru imunizarea tuturor celor 1.700 de bebeluşi cu vârste de două, patru luni şi 11 luni care trebuiau vaccinaţi: „Am cartagrafiat 1.680 de copii, o parte din ei restanţieri din lunile anterioare, pe care medicii de familie trebuiau să îi imunizeze. Dozele pe care le-am avut pe stoc au fost suficiente pentru 50-60 la sută dintre sugari”.
Nu este pentru prima dată când Sălajul se confruntă cu criza vaccinurilor pentru bebeluşi. O situaţie similară s-a petrecut în luna ianuarie a acestui an, necesarul de fiole ajungând cu întârziere de câteva săptămâni. Problema de atunci a apărut după ce compania producătoare nu a mai reuşit să onoreze comenzile. De data aceasta, oficialul DSP Sălaj susţine că motivul stă în contestaţiile la licitaţiile organizate de către Minister pentru achizia de veccinuri.

Leave a Comment