O primăvară din suflet de copil

Motto: „Primăvara este prima dată recunoscută de plante și apoi de oameni”.
(Proverb chinezesc)

Miercuri, 24 februarie 2021, de DRAGOBETE, în orașul Șimleu Silvaniei s-au desfășurat două activități în cadrul Proiectului „O primăvară din suflet de copil”, organizate de Asociația „Șanse Egale” (președinte, Mihaela Man), în parteneriat cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT), Școala Gimnazială „Silvania”, Școala Gimnazială „Horea”, CN „Simion Bărnuțiu” și Primăria locală. Este vorba despre un târg de mărțișoare, desfășurat în incinta CNIPT (de la ora 12:00) și de momente artistice, activitate care s-a desfășurat în format online, pe pagina de internet a asociației, pe parcursul zilei.
În acest context, doamna Mihaela Man mi-a spus: „Iată, miroase a primăvară. Este așteptată, cu nerăbdare, de toți, întrucât ea trezește în sufletul fiecăruia bucurii și trăiri emoționante deosebite. Ne-am pregătit s-o întâmpinăm cum se cuvine, prin cele două activități: una cu caracter caritabil și cealaltă pe un ton dezinvolt, de cântec, joc și voie bună! Am organizat acest proiect în scopul strângerii de fonduri pentru copiii asociației noastre. Toți banii rezultați din vânzarea produselor confecționate de noi în cadrul asociației, vor fi folosiți în terapia copiilor cu dizabilități. Le mulțumesc tuturor colaboratorilor noștri, pentru că ne-au susținut în acest demers. Este vorba despre: drd. Daniel Stejeran – director, Roxana Deac și Lavinia Berar (toți trei, la CNIPT), prof. Doina Porcar – directoare, Monica Butcovan, Denisa Sîrca și Mihaela Micaș – învățătoare (toate patru, la Școala Horea), pentru realizarea de mărțișoare; prof. Angela Lipo – directoare, prof. Simona Chimișliu – profesoară, Geanina Ambruș, Florica Bodea, Liana Chiș, Kandert Stela, Angelica Șumălan și Delia Remeș – învățătoare (toate opt, la Școala Silvania), pentru momentele artistice; prof. Bianca Șerban – directoare și Ramona Pop – profesoară (ambele, la CN Simion Bărnuțiu), pentru coordonarea grupului de voluntari; ing. Ioan Radu Lazăr – viceprimar cu atribuții de primar, pentru tot sprijinul. Le mulțumesc, de asemenea, părinților și elevilor care s-au implicat în proiectul nostru prin realizarea de mărțișoare și de aranjamente florale, pe care le vindem în cadrul târgului!”.
Joi, 25 februarie a.c., dimineața, doamna Mihaela Man mi-a spus că, în ceea ce privește târgul de mărțișoare, s-au strâns 1.971 de lei, bani care se vor folosi în terapia copiilor cu dizabilități.
Revenind la ziua de miercuri, 24 februarie a.c., domnul Daniel Stejeran mi-a declarat: „În urmă cu cinci ani de zile, la 25 februarie 2016, se înființa CNIPT Șimleu Silvaniei. De-a lungul timpului, acesta s-a dezvoltat, reușind să organizeze și chiar să propună înființarea unor noi festivaluri, noi acțiuni comunitare în Șimleu Silvaniei. Împreună cu două dintre colegele mele, la început Lavinia Berar și, mai apoi, Elena Trif – ambele în calitate de agent turism – am gândit o serie de activități, care să satisfacă nevoile comunității, dar și să pună în evidență tot ceea ce înseamnă patrimoniul cultural-istoric al Șimleului. Și, aici, vorbim și de obiectivele turistice pe care noi le promovăm în fiecare an. Și am reușit, prin propunerea de organizare a primului Festival Medieval la Șimleu Silvaniei, Báthory Fest, aducând parteneri din Polonia, acolo unde știm bine că, regele Ștefan Báthory, născut în castelul din Cetatea șimleuană, este unul dintre cei mai iubiți regi, pentru că a fost cel care a dezvoltat și a adus multe inovații în ceea ce privește armata și sistemul de apărare a Poloniei și a Marelui Ducat al Lituaniei, la acea vreme. Sunt cinci ani plini de activități culturale, educaționale, pe care le-am organizat, iar unul dintre programele cele mai de succes ale CNIPT este cel al voluntariatului. Mă refer la un program inițiat în anul 2016, acela prin care am cooptat o serie de elevi ai școlilor și liceelor șimleuane, creând un grup de voluntariat unit, oferindu-le acestor tineri posibilitatea de a experimenta sau de a avea experiențe noi, în ceea ce privește activitățile și acțiunile locale. Am reușit să avem cinci serii de tineri voluntari ai CNIPT și, împreună cu ei, am reușit să ne îndeplinim scopul, acela de a organiza acțiuni și activități care să pună în valoare acest patrimoniu istoric, turistic, ecleziastic, se poate spune, și tot ceea ce ține de promovarea valorilor identitare ale Șimleului. Iar astăzi, programul de voluntariat înseamnă mai mult decât atât. Dintre tinerii voluntari ai CNIPT, au fost selecționați 17 tineri ambasadori, cu care, chiar azi, 24 februarie 2021, vom avea o întâlnire pentru a discuta despre primii pași pe care îi vor face ei în noua structură a Proiectului de Înfrățire dintre Liceul Brener din Petah Tikva (Israel) și CN Simion Bărnuțiu din Șimleu Silvaniei. Toate evenimentele organizate au fost de succes și vom continua seria activităților propuse chiar și în condiții de pandemie, încercând să ne adaptăm cât se poate de bine la situația actuală. Totuși, trebuie să aducem în fața publicului și în fața societății șimleuane elemente de noutate, astfel încât să reușim să acoperim o parte din nevoile culturale și educaționale din orașul nostru”.
Mulțumindu-i pentru aceste precizări aniversare și felicitându-l pentru toate realizările CNIPT Șimleu Silvaniei, Daniel Stejeran a mai zis: „Și noi vă mulțumim pentru sprijinul pe care l-ați oferit constant în organizarea și desfășurarea evenimentelor și în promovarea lor în mass-media locală, județeană și națională! Așa cum bine știm, n-am putea să existăm fără sprijinul și suportul pe care ni-l oferiți, pe care ni-l oferă mass-media, în general, în tot ceea ce înseamnă organizarea, desfășurarea și promovarea evenimentelor. Așadar, eu cred că este o întrepătrundere între CNIPT și autoritățile locale, care sprijină demersurile întreprinse de noi, și dumneavoastră, ca ziarist, și tot ceea ce înseamnă mass-media pentru societate”.
Așadar, ieri, 25 februarie 2021, CNIPT Șimleu Silvaniei a împlinit cinci ani de existență. Se cuvine să-i urăm acestei instituții viață lungă și rodnică, să-și facă din nume un renume, în folosul comunității șimleuane și nu numai! LA MULȚI ANI!
Prof. Marin ȘTEFAN

Leave a Comment