In memoriam Gheorghe PĂCURAR

Gheorghe Păcurar s-a născut la 5 august 1941, în comuna Pericei, județul Sălaj, fiind fiul mijlociu al lui Gheorghe și Maria Păcurar, între frații săi, Ioan și Alexandru. A decedat luni, 27 septembrie 2021, în urma unuistop cardiac. A absolvit cursurile Școlii Primare la Pericei, iar pe cele ale Școlii Elementare la Șimleu Silvaniei. Apoi, a urmat cursurile Școlii Tehnice de Construcțiidin Timișoara și pe cele ale Facultății de Științe Social-Politice din București, absolvindu-le cu brio.

Și-a început activitatea în anul 1959, la Inspectoratul Raional ADAS (Administrația Asigurărilor de Stat)din Șimleu Silvaniei, regiunea Crișana, unde a lucrat până în anul 1961, când a fost încorporat în armată, la o unitate militară din Făgăraș. După stagiul militar, a revenit la Pericei, în anul 1964, desfășurându-și activitatea ca secretar și profesor suplinitor de educație fizică și sport la Școala Generală din localitate. Între anii 1970 – 1976a fost primar la Pericei, iar în perioada 1976- 1980, viceprimar al orașului Șimleu Silvaniei. Între anii 1980 – 1987 a avut funcția de președinte al CUASC (Consiliul Unic Agroindustrial de Stat și Cooperatist), cel cu avtivitate și în localitățile: Șimleu Silvaniei, Șărmășag și Nușfalău. Apoi, timp de doi ani (1987 – 1989), a fost președinte al Cooperativei de Consum din Șimleu Silvaniei. După anul 1989 a avut funcția de director comercial al Societății „INDAL” (Industria Alimentară) Șimleu Silvaniei, de unde s-a pensionat în anul 1994. (După necrologul de la slujba de înmormântare).

Ca urmare a funcțiilor avute, Gheorghe Păcurar și-a adus o importantă contribuție la dezvoltarea comunei Pericei și a orașului Șimleu Silvaniei, atât din punct de vedere economico-social/gospodăresc, cât și din cel cultural-artistic, sportiv și turistic. L-am cunoscut la Pericei, în anii 1966-1967, apreciindu-i activitatea, iar în Șimleu Silvaniei am avut o colaborare foarte bună cu el. În acea perioadă ,a avut o contribuție majoră la dezvoltarea bazelor sportive din școli și licee, precum și la modernizarea Stadionului „Măgura”, cu pistă pentru atletism, fiind primul stadion din județul Sălaj cu două tribune acoperite. De asemenea, a sprijinit echipa de volei masculin „Silvania” în promovarea în Divizia „A” (prima echipă sălăjeană la cel mai înalt nivel competițional național), precum și echipa de fotbal „Viitorul Gloria”, participantă în Divizia „C”, seria a XII-a.

Gheorghe Păcurar (Ghiță, cum îi spuneau apropiații) s-a căsătorit, în anul 1968, cu Maria Remeș din comuna Lompirt, având împreună doi copii: Loredana-Elena și Gheorghe (Gicu), precum și un nepot, Tiberiu-Cristian, din căsătoria Loredanei-Elenacu Tiberiu Cadar.

Amintesc faptul că, după anul 1989, a intrat în politică, activând în cadrul Partidului Social Democrat, unde, în ultimii ani, a deținut funcția de președinte al Seniorilor PSD. De asemenea, a realizat o colecție impresionantă de obiecte ce aparțineau lui Victor Deleu, patriotul de seamă al comunei Pericei, cel care a fost, printre altele, redactor al publicației „Gazeta de Duminică” din Șimleu Silvaniei, membru al Biroului Marii Adunări Naționale și al Marelui Sfat Național, la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Colecția a fost donată Primăriei din Pericei, aflându-se, acum, la Casa Parohială a Bisericii Ortodoxe din Pericei.În plus,  și-a adus contribuția la realizarea „Monumentului Eroilor din Pericei, ridicat în cinstea celor căzuți în Al Doilea Război Mondial, printre care se află și tatăl său, fost cantor la Biserica Ortodoxă din Pericei.

Gheorghe Păcurar a fost un bărbat dârz, sociabil și cu simțul umorului, un om cu suflet mare și cu o conștiință puternică. Avea inițiativă constructivă și era interesat ca vorbele să devină fapte. La Pericei, ca primar, pe lângă spiritul edilitar-gospodăresc, s-a implicat și în bunul mers al activităților cultural-artistice, educative și sportive. A fost pasionat de cântec și joc, chiar solist vocal și membru al corului, fotbalist la echipa „Gloria” Pericei. La Căminul Cultural, el și directorul acestei instituții, Laurențiu Pașca, au înființat un cineclub. Ca atare, în anul 1973, s-a organizat și desfășurat un Festival Folcloric, filmându-se și „Nunta de la Pericei”, cu respectarea obiceiurilor/tradițiilor locale. De asemenea, a înființat o „Casă Memorială” dedicată lui Iacob Deleu (din Pericei) – căpitan în oastea marelui revoluționar român Avram Iancu, în care a adunat și diferite obiecte/articole reprezentative ale portului popular, etnografiei și spiritualității locale. În plus, a sprijinit (ca participant activ, cursant sau vorbitor) Universitatea Populară Sătească din Pericei.(După Revista „ALBINA”, nr. 4 (1360), din 24 ianuarie 1974).

De-a lungul timpului, Gheorghe Păcurar a fost distins cu Medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii Populare Române” (Decretul Consiliului de Stat nr. 480/1972), precum și onorat cu diplome și scrisori de mulțumire.

După pensionare, a fost un participant activ la multe activități cultural-artistice și sportive, organizate și desfășurate în orașul Șimleu Silvaniei.

Gheorghe Păcurar a fost înmormântat vineri, 1 octombrie 2021, la Cimitirul Horea din orașul Șimleu Silvaniei. Familia îndurerată, rudele și mulți dintre colegii și prietenii lui îi aduc, și pe această cale, un pios omagiu!Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. Marin ȘTEFAN

3 Thoughts to “In memoriam Gheorghe PĂCURAR”

  1. Anonim

    Odihnească-se în pace !

  2. Unu

    Da e ok, a avut copii number one, cum este Loredana, dar de ce dracu ai intinat numele lui profesore pomenind de nemuricul de fiu a lui Cadar?

  3. Gheorghe

    Un om deosebit! Dzeu să- l odihnească în pace !
    Felicitări dle Marin Stefan pt aceste articole care le editați de o viață …vizavi de oameni valoroși cu adevărat din Șimleu si județul Sălaj !
    Dzeu să vă dea multă sănătate !

Leave a Comment