Legea nu-i tocmeala!

Multi dintre cei nevoiti sa ceara sau sa dea socoteala in fata legii se bat, deseori, de legislatia romaneasca, aceasta nefiind, intotdeauna, calea cea dreapta. Diferentele vadite intre faptele savarsite si pedepsele atribuite acestora sunt doar cateva dintre carentele justitiei romanesti. Spre exemplu, infractiunea de furt calificat se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 15 ani, in timp ce pentru lipsirea de libertate se prevede aproximativ aceeasi pedeapsa, de la 7 la 15 ani de inchisoare. Astfel, un individ care a furat cinci saci de porumb risca cel putin jumatate din pedeapsa minima prevazuta pentru rapire. De asemenea, uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, iar pentru vatamare corporala grava inculpatul risca intre 3 si 12 ani. Prin urmare, este mai usor tratata moartea unui om, fie ea din culpa, decat ranirea persoanei. Acestea sunt doar cateva dintre cazurile care releva neconcordanta intre vina si pedeapsa.

In alte situatii, noua legislatie inlesneste pedepsele infractorilor. In actualul Cod Penal, consumul de alcool la volan este considerat o circumstanta agravanta a unui accident mortal, ducand imediat la o pedeapsa cu executare cuprinsa intre 5 si 15 ani. Noul Cod, ce urmeaza a intra in vigoare stabileste pentru uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere inchisoarea de la 2 la 7 ani. Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere se sanctioneaza cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, se arata in noul Cod penal. In acest fel, se sugereaza ca nerespectarea dispozitiilor legale include si condusul in stare de ebrietate. Concluzia, pedeapsa de pana la 15 ani de inchisoare este prea mult pentru soferul beat care a comis accidentul mortal, aceasta fiind redusa la jumatate. Pe de alta parte, alcoolemia descoperita la soferi va reprezenta o alta infractiune ce va fi pedepsita separat, de la 1 la 5 ani sau cu amenda. In noul Cod, pedepsele se vor putea cumula, aceasta fiind diferenta esentiala fata de actuala cutuma penala, unde se aplica pedeapsa cea mai mare.

Alte fapte similare, privind modul de actiune si gravitatea lor, sunt tratate diferit de legislatia in vigoare. Un exemplu este infractiunea de inselaciune si cea privind activitatile de camatarie. In ambele cazuri, victimele sunt deposedate de bunuri sau sume de bani prin mijloace frauduloase. Cu toate acestea, infractiunea de inselaciune, savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani, in timp ce activitatile de camatarie prevad pentru inculpati intre sase luni si cinci ani.

Infractorii ajunsi in fata judiciarilor dau socoteala pentru faptele lor in functie de dovezile stranse la dosar. In unele cazuri, lipsa unor evenimente care sa intregeasca sirul faptei pentru care inculpatul raspunde in fata legii il scapa de pedeapsa meritata. Aceeasi sentinta convinge victima ca justitia nu poate fi unanima.

Leave a Comment