Scolile populare de arte au nevoie de sustinere

Scolile populare de arte au nevoie de sustinereScolile populare de arte si meserii au nevoie de sustinere in demersul de pastrare si promovare a traditiilor si identitatii romanesti. Aceasta a fost una dintre principalele idei sustinute ieri, in cadrul intalnirii de la Zalau, de catre sefii sectiilor si scolilor populare de arte si meserii din judetele Caras-Severin, Maramures, Satu Mare, Bihor, Suceava, Bistrita-Nasaud, Cluj, Braila, Dambovita si Salaj. Prima reuniune de acest gen care s-a desfasurat in judet s-a dorit a fi un pas spre schimburile viitoare de experienta.

Aceste scoli, cu o prestigioasa activitate de zeci de ani (scoala de la Resita a implinit 90 de ani de la infiintare, cea de la Sighetul Marmatiei-120 de ani, in Lugoj-140 de ani), ofera educatie si pregatire artistica elevilor de toate varstele si profesiile. Prin ele, asa cum remarcau cei prezenti, pot fi dobandite nu doar cunostinte artistice, ci pot fi promovate valorile culturale locale si nationale.

Invatamantul din scolile populare de arte este la fel de important ca si cel preuniversitar sau universitar. Arta, cantecul popular si mestesugurile sufera, in ultima vreme, diverse agresiuni, iar autenticul devine din ce in ce mai rar si mai dificil de pastrat, a declarat presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc.

La nivelul judetului Salaj este in curs de implementare un proiect menit sa creeze infrastructura necesara dezvoltarii unui Centru de Dezvoltare Culturala si Turistica, care va gazdui si Scoala Populara de Arte si Meserii din Zalau. Implicarea autoritatilor judetene nu s-a limitat doar la pregatirea spatiilor necesare, ci s-a concretizat, in sustinerea si organizarea de evenimente culturale menite sa promoveze traditiile si valorile Salajului.

Intalnirea de ieri a fost organizata de Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj si a fost precedata de un spectacol folcloric in sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau. Aici au evoluat Ansamblul Folcloric Resiteana din Resita, Ansamblul Folcloric Doruletul din Baia Mare, Orchestra Sectiei Scolii Populare de Arte si Meserii a Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj si Ansamblul Folcloric Mesesul din Zalau. Reuniunea sefilor de sectii si directori ai scolilor populare de arte si meserii de la Zalau isi contiuna si astazi lucrarile.

Alte articole

Leave a Comment