Dânsa de fier

Daniel Mureşan

Victoria Maiei Sandu asupra socialismului rusofon din Moldova este o premieră: o femeie singură, fără copii, câștigă președinția într-o societate conservatoare și misogină. După România, unde președinte este un etnic german, fără copii, Moldova demonstrează că românii s-au cam săturat de corupți. Societățile se maturizează, chiar dacă golăneala conservatoare încă rezistă. Dar tot mai greu.
După victorie, Maia nu a lăcrimat cu gândul la unirea cu frații de peste Prut. Nu, ea nu a primit un vot geopolitic cu privire la etnii, ea a câștigat cu discursul său anticorupție. Unirea Moldovei cu România nu va face parte din proiectele Maiei Sandu dintr-un motiv cât se poate de simplu. Acum, este imposibilă. Nici noi, nici moldovenii nu suntem pregătiți. În afară de motivele emoționale, altele nu prea există. Nedefinita Transnistrie cu aproape o jumătate de milion de ruși este tot acolo. Poate că o renunțare din partea Moldovei la acea regiune ar fi mai înțeleaptă și mai pragmatică. Doar și că această procedură ar fi de durată. Iar tema unirii, readusă în România pe tapet de revoluționarii conservatori de la AUR într-un mod jalnic, abordată naiv și patriotard, duce la perimări așteptate.
O putem asemăna pe Maia Sandu cu Margaret Thatcher, păstrând, bineînțeles, proporțiile. Aici nu va sări în ajutor Ronald Reagan, dar ar putea-o face președinții din România și Ucraina. Președintele Iohannis a fost primul care a felicitat-o, probabil ca un semnal al ajutorului ce urmează a fi dat. Reformarea administrației moldovenești poate primi o oarecare expertiză (și nouă ne-ar prinde bine una din vest) din partea României, care, într-o altă ordine de idei, a devenit principalul partener comercial al celor de peste Prut. Urmează gazoductul Iași-Ungheni, deci România va deveni principalul actor energetic al țării. Spre Ucraina, moldovenii vor începe să se uite cu simpatie. Acolo e în derulare un proces de refondare a identității naționale, o îndepărtare istorică de Rusia, cu sprijinul Poloniei și SUA. Un parcurs pe care și Moldova ar trebui să îl străbată.
Încă e multă forfotă la Chișinău, nu se formează guvernul. Posibil să fie iar alegeri. Oricum, Maia Sandu vrea reformă și e impasibilă cu gunoiul istoric. Să fie viitoarea doamnă de fier a Moldovei?

Leave a Comment