Modificări fiscale importante care ne vizează pe toţi

Codul Fiscal va fi modificat începând de anul viitor. Schimbările, anunţate miercuri de Ministerul Finanţelor vizează, printre ltele, cotele de TVA, impozitarea microîntreprinderilor a locuinţelor şi a terenurilor.

Impozitul pe locuinţe şi terenuri va creşte chiar şi de şase ori
Impozitul pe locuinţe nu va mai fi limitat la 0,1 la sută din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08 la sută şi 0,2 la sută de către primării, iar proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard. Majorările de impozite sunt prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal redactat de Guvern.
În luna noiembrie, a fost prezentat un document al Ministerului Finanţelor, din care rezulta intenţia Guvernului de a majora impozitele locale pe terenuri şi imobile cu câte 25 la sută în 2015 şi 2016, informaţie negată atunci de către autorităţi, în contextul campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Conform proiectului prezentat acum de Guvern, din ianuarie 2018, impozitul pe teren va putea fi majorat de către primării tot de şase ori pentru terenurile situate în intravilan, dacă acestea au un grad de ocupare mai mic de 20 la sută inclusiv. Această majorare îi va afecta inclusiv pe proprietarii de mari terenuri. De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local va putea majora impozitul pe teren cu până la 500 la sută începând cu al treilea an.
Documentul nu menţine prevederea actuală conform căreia, în cazul clădirii utilizate ca locuinţă şi a cărei suprafaţă construită depăşeşte 150 de metri pătraţi, valoarea impozabilă este majorată cu câte 5 la sută pentru fiecare 50 metri pătraţi sau fracţiune din aceştia şi nici nu mai prevede majorarea impozitului cu 65-300 la sută pentru persoanele fizice care deţin două sau mai multe clădiri.

Cota unică de impozitare va fi redusă, din 2019, de la 16 la sută la 14 la sută
Cota unică de impozitare va fi redusă de la 16 la sută la 14 la sută din ianuarie 2019, conform proiectului noului Cod Fiscal. Reducerea va diminua încasările la buget cu 4,8 miliarde lei în 2019, dar va genera şi venituri suplimentare de 2,3 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, şi ca urmare a creării de noi locuri de muncă, impactul bugetar net fiind 2,5 miliarde lei.
Guvernul anticipează, prin reducerea cotei unice, o creştere economică suplimentară de circa 0,5 puncte procentuale, creşterea numărului de locuri de muncă cu circa 50 mii persoane şi creşterea suplimentară a investiţiilor cu 1,1 puncte procentuale.

CAS-CASS pentru toate persoanele care realizează venituri
Contribuţiile de asigurări sociale şi cele de sănătate vor fi impuse la plată tuturor persoanelor fizice care realizează venituri, iar din 2017 cota de asigurări sociale va scădea atât la angajat, de la 10,5 la sută la 7,5 la sută, cât şi la angajator, de la 15,8 la sută la 13,5 la sută, conform proiectului noului Cod Fiscal.
Din 2016, va fi eliminată deducerea contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) de la calculul impozitului pe venit. Proiectul prevede introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 şi introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri.
Este avută în vedere şi majorarea sumei neimpozabile lunare la stabilirea impozitului pe venitul din pensii, începând cu 1 ianuarie 2016. Ulterior, din ianuarie 2017, este prevăzută reducerea contributiei de asigurări sociale la angajat, de la 10,5 la sută la 7,5 la sută, şi la angajator, de la 15,8 la sută la 13,5la sută.
Măsurile vor diminua încasările la buget cu 5,2 miliarde lei în 2016, dar vor antrena şi venituri suplimentare de 2,7 miliarde lei din din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, urmare a unei creşteri anticipate a locurilor de muncă, impactul bugetar net fiind de 2,5 miliarde lei.

TVA redus la la carne, peşte, legume-fructe
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24 la sută la 20 la sută, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9 la sută.
Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18 la sută, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern. Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24 la sută la 20 la sută începând cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24 la sută la 9 la sută începând cu 1 ianuarie 2016 şi introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016. Ulterior, cota standard de TVA ar urma să fie diminuată de la 20 la sută la 18 la sută, începând cu 1 ianuarie 2018.
Pentru 2016, încasările la buget sunt estimate să scadă cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creştere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Microîntreprinderile, obligate să plătească impozit chiar dacă nu au angajaţi
Microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit indiferent dacă au sau nu angajaţi, firmele cu unul sau mai mulţi salariaţi urmând să achite 3 la sută, respectiv 1 la sută din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat plătind trimestrial 3 la sută plus o sumă de 1.530 lei. Astfel, impozitul va fi de 1 la sută pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi inclusiv, 3 la sută pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3 la sută + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi, conform proiectului noului Cod Fiscal.
Pentru microîntreprinderile fără salariaţi şi care se află în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăsurarea de activităţi, impozitul va fi de 3 la sută din cifra de afaceri.
Treptat, în etape, vor fi modificate pragurile pentru încadrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor, acestea urmând să crească de la echivalentul a 65.000 euro în prezent la 75.000 euro din 2017 , 85.000 euro din 2018 şi 100.000 euro din 2019.

One Thought to “Modificări fiscale importante care ne vizează pe toţi”

  1. Vasile

    Recomamdarea, poate aduce ea bani? De cate ori ai vazut un film care ti-a placut si l-ai recomandat altora si acestia au mers sa-l vada? Ai fost rasplatit pt aceasta? Cumperi paine tot de la acelasi magazin ca este aproape de tine si iti place. Ai fost rasplatit pt aceasta de catre patronul magazinului? Exemplele pot continua. Cate recomandari a ceea ce iti place, si ce iti face bine, faci? Dar nu ai fost rasplatit. Prin recomandare poti sa castigi bani, dar numai daca vrei. Pt ati da mai multe sfaturi trimite-mi la adresa de email dumavasy@yahoo.com enuntul „Vreau sa cunosc mai multe” si eu iti voi trimite multe informatii valoroase. Vreau sa colaborez doar cu cei real interesati. Astept emailurile dumneavoastra.

Leave a Comment