Majorările de pensii în sumă fixă, o soluţie de luat în calcul

Alexandru Tamba

S-a vorbit și se vorbește foarte mult despre pensiile din România ca fiind stabilite într-un mod care a dus de-a lungul timpului la mari inegalități între diferite categorii socio-profesionale. Și pe bună dreptate! Pe lângă Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai avem vreo șase legi pentru așa-zisele indemnizații de serviciu, care sunt de fapt tot pensii, adică pensiile speciale. Dincolo de faptul că este o mare nedreptate față de pensionarii pe contributivitate, dar și includerea în calcul a tot felul de sporuri, premii etc. primite în ultimele luni de activitate duce la niște inegalități aberante. Pe lângă faptul că sunt stabilite inegalități din modul de calcul, dar indexările care urmează adâncesc aceste inegalități. Și uite așa, se creează 2 categorii de pensionari: cei care-și duc viața de pe o zi pe alta și o categorie privilegiată cu vacanțe în Dubai, beneficiind de o pensie cu 15-20 ani mai repede decât prima categorie. Astfel, pensionarii obișnuiți încasează o pensie la limita existenței sau chiar sub ea, se chinuie în ultimii 8-10 ani de viață, pe când ceilalți o duc foarte bine încă 25-30 ani de viață, că doar ies la pensie la 45-50-55 ani
Având în vedere cele spuse mai sus, vin cu o propunere: indexările de pensii să se facă cu o sumă fixă.
Mi se pare de bun simț, pentru că o indexare de 10% înseamnă una pentru o pensie de 1.000 – 1.500 lei și alta pentru 10.000 – 20.000 lei. Alimentele, medicamentele etc. au același preț pentru toți pensionarii, nevoile sunt chiar mai mari pentru pensionarii obișnuiți, deoarece ei ies la pensie la 65 ani, nu la 45-50 ani. Nu este greu să se calculeze influențele asupra bugetului, de fapt cheltuielile pot să fie aceleași ca și în cazul indexării procentuale, adică suma rezultată din aplicarea procentului să se împartă la toți pensionarii. Sigur, problema pensiilor speciale va trebui rezolvată, dar cred că cu propunerea de mai sus se poate începe de la următoarea indexare.

10 Thoughts to “Majorările de pensii în sumă fixă, o soluţie de luat în calcul”

 1. […] Alexandru Tamba S-a vorbit și se vorbește foarte mult despre pensiile din România ca fiind stabilite într-un mod care a dus de-a lungul timpului la mari inegalități între diferite categorii socio-profesionale. Și pe bună dreptate! Pe lângă Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai avem vreo șase legi pentru așa-zisele indemnizații de serviciu, care sunt de fapt tot pensii, adică pensiile speciale. Dincolo de faptul că este o mare nedreptate față de pensionarii pe contributivitate, dar și includerea în calcul a tot felul de sporuri, premii etc. primite… Citeste mai mult […]

 2. […] Alexandru Tamba S-a vorbit și se vorbește foarte mult despre pensiile din România ca fiind stabilite într-un mod care a dus de-a lungul timpului la mari inegalități între diferite categorii socio-profesionale. Și pe bună dreptate! Pe lângă Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, mai avem vreo șase legi pentru așa-zisele indemnizații de serviciu, care sunt de fapt tot pensii, adică pensiile speciale. Dincolo de faptul că este o mare nedreptate față de pensionarii pe contributivitate, dar și includerea în calcul a tot felul de sporuri,  » Mai multe detalii […]

 3. Jos pensiile speciale !

  Articol de bun simț numai că în acest regim putred, menținut în vârful baionetelor americane, bogătanii fac legile!

 4. Anonim

  Doctor (?) Tamba, de ce nu recunoști și nu scrii că toate cele trei șase legi speciale, sunt neconstituționale în raport cu O.263/2010, lege organică și în raport cu art.16/2 din Constituția României ? Și de ce indexarea pensiilor pe contributivitate să se facă cu sume fixe, când contribuția s-a făcut cu sume diferite. Concluzia poate fi doar una: pensii doar pe contributivitate, iar vârsta de pensionare aceeași, cu excepția celor din categoria muncilor grele, unde nu incluzi armatele de bugetari.

  1. Anonim

   N-a hii mnica,ca de nunta lui Bula !

  2. Tamba

   Este vorba de indexări în sumă fixă, nu de stabilirea pensiilor. De ce în sumă fixă? Pentru ca să nu se adâncească și mai tare inegalitățile, iar pentru indexări nu s-a contribuit, nu-i așa? Referitor la modul de stabilire, am făcut referire la finalul articolului că trebuie rezolvată și problema pensiilor speciale.

 5. Anonim

  Tamba te afli in treaba? Nu ai despre ce vb? Sunt alți in tara asta care gândesc! Mai bine scrie despre încălzirea globală și subțierea stratului de ozon!

 6. Anonim

  Tamba, dacă pensionarii pe contributivitate au contribuit cu sume diferite, procent din salariu, este normal că și indexarea pensiilor sa se facă procentual. Este un lucru logic, nu trebuie studii doctorale.

 7. Anonim

  Voi astia care vreti procentual probabil avti pensii mari si va convine! Sau nu sunteti capabili sa intelegeti despre ce este vorba!

 8. Anonim

  Mai asta de la 13:56, daca ai contribuit cu sume diferite, ai pensie diferita. Indexarea este altceva! Da de unde sa stii tu?

Leave a Comment