Idei de afaceri ce pot fi demarate cu 5.000 de euro

Afacerile în domeniul agro-zootehnic, ce pot fi demarate cu bani puțini, nu sunt foarte multe, dacă ne gândim la cele care pot, cu adevărat, să aducă un profit și în timp chiar să asigure un venit constant pentru o familie care trăieşte în mediul rural. Cu puţin ajutor specializat, curaj şi multă muncă, există şanse mari ca o mică afacere pornită având la dispoziţie această sumă, să devină una de succes în doar câţiva ani.  Agrointel.ro  oferă câteva sfaturi şi sugestii în această privinţă, afacerile cu un grad înalt de şanse la reuşită fiind cultivarea ciupercilor, creşterea prepeliţelor sau fermele de găini ouătoare.

 Acestea sunt doar trei dintre cele aproape 20 de idei de afaceri propuse, afaceri ce pot fi pornite cu sume de până în 5.000 de euro, având însă în vedere câţiva factori decisivi în succesul intreprinderii. Astfel, experiența întreprinzătorului, găsirea unei piețe de desfacere generoase, lipsa unei concurențe puternice în zonă și, bineînțeles, priceperea fermieruluide în dezvoltarea şi extinderea afacerii. Trebuie amintit un alt lucru important, acela că, în această sumă nu intră cheltuilile legate de achiziţionarea terenului pe care urmează să fie amplasat obiectivul investiţiei.

Ciupercile de cultură

O mică afacere cu ciuperci reprezintă o oportunitate de afaceri în agricultură chiar și pentru persoanele care nu dețin teren agricol. Cu o investiție inițială de 500 de euro și deținând spațiul adecvat cum ar fi o clădire de mici dimensiuni, un subsol sau chiar un beci, ciupercăria poate aduce un venit lunar de aproximativ  500 de euro încă din primele luni de producţie. Deşi la prima vedere sună descurajant, totuşi, rata mare de succes poate fi influenţată pozitiv şi de faptul că piaţa românească este saturată de ciuperci champignon de import sau de la ciupercării mari, astfel încât se poate începe cu ciuperca Pleurotus, care este mai puțin pretențioasă și are un preț mai bun la vânzare fiind totodată un produs gustos şi apreciat de consumatori.

Găina cu ouă de… aur

O afacere care poate fi pornită cu o investiție minimă este ferma de găini ouătoare. Costurile inițiale pot fi suportabile dacă fermierul optează pentru găini-reformate, adică ce deja au avut producție în fermele mari și care sunt vândute la jumătate de preț, aproximativ 5 lei pentru o pasăre. Se poate începe investiția cu doar 15-20 de găini și un adăpost. Altă cheltuială va fi reprezentată de hrana găinilor ouătoare –  cerale, oleaginoase și, acolo unde există posibilitatea, lucernă. Trebuie să existe şi un spațiu în care găinile să aibă acces la aer curat, dar și un incubator pentru pui. Un astfel de aparat car epoate incuba 15-20 de ouă, ar eun preţ minim de 100 – 120 de lei.

Ferma de prepelițe

La afacerea cu prepelițe, concurența este destul de mare și spectrul comercial impune, pe lângă activităţile de bază, şi o promovare corespunzătoare. Fie că este vorba despre carnea de prepeliț, deosebit de gustoasă şi apreciată, fie că discutăm de oul de prepeliță, producția trebuie să beneficieze de un marketing inteligent, care să atragă clienţii, acesta fiind un lucru care va spori cheltuiala producătorului. Totuși, ca investiție efectivă în creșterea, se poate începe cu un incubator și 30 -50  de ouă. O cuşcă ar eun preţ de circa 200 de lei şi poate adăposti un efectiv de până la 80 de păsări. Ca și adăpost, specialiştii recomandă un spațiu dedicat, eventual o magazie ce poate fi adaptată nevoilor acestei afaceri.

Ferma de iepuri

Dacă ai deja o gospodărie într-o zonă rurală, ca să creezi nucleul unui mici ferme de iepuri, nu ai nevoie decât de o investiţie minimă.

Pentru început nu trebuie să cumperi decât 12 iepuri vii, să-i creşti şi să-i înmulţeşti şi după şase luni carnea pentru consumul familiei va fi asigurat permanent.

Un iepure viu, cumpărat dintr-o sursă autorizată, cu toate vaccinurile asigurate costă în jur de 25 de lei cu TVA inclus. Însă există şi varianta mai puţin recomandată de a cumpăra iepurii de pe piaţa liberă, nevaccinaţi, la doar 15 lei/bucată. Câteva sute de lei se cheltuie apoi cu cuștile și adăpostul pentru iepurași, urmând apoi ca provocarea cea mare să fie găsirea unui abator în apropiere și unde să poată fi valorificată producția de carne de iepure.

Ferma BIO de legume

Ferma ecologică de legume este o afacere profitabilă în măsura în care puteți livra într-un oraș mai mare sau într-o localitate unde știți că sunt apreciate produsele cu un preț mai mare, dar la care nu s-a stropit cu nimic chimic. Se va căuta un loc pe care nu s-a mai făcut agricultură de mult timp pentru a înființa fie un solar, fie cultură în câmp. O mare parte din bani se vor duce pe semințe certificate bio și pe obținerea certificării. Dacă optați pentru solar, aici prețul mediu pe metru pătrat este în jur de 10 euro la cheie, așa că mai bine încercați să vi-l amenajați pe cont propriu sau să pariați pe culturile în aer liber. Promovarea, şi în acest caz, este cheia succesului. O pagină de facebook bine pusă la punct este doar unul dintre mijloacele care pot asigura, evident, în timp, o rată mare de succes şi un venit pe măsură.

Leave a Comment