Jocurile de noroc, între divertisment și avertisment

În această perioadă deosebit de grea pe care o traversăm, pasionații și, din păcate,  dependenții de jocuri de noroc trec printr-o suferință în plus: sălile de jocuri de noroc – pariuri sportive, bingo, loterii europene, curse de câini și nelipsitele păcănele, sunt închise. Cu toate acestea, activitatea celor mai multe companii s-a mutat în mediul on-line, acestea venind cu oferte ademenitoare, cele mai multe dintre ele valide, existând însă și destule capcane sau oferte care nu corespund cu reclama făcută. Riscurile de a pierde sume importante de bani sunt mari, iar tentația de a folosi cardurile pentru a ne asigura porția de adrenalină dată de această activitate, este foarte mare. Psihologii recomandă maximă prudență iar reprezentanții Protecției Consumatorilor recomandă la rândul lor să studiem cu mare atenție ofertele, bonusurile, condițiile de joc înainte să jucăm. Datele statistice arată că peste 150.000 de români dintre cei care au încercat, anul trecut, să se îmbogăţească rapid și fără efort la pariuri, poker, păcănele sau ruletă, au devenit, în diferite grade, dependenţi. Mulți au reușit să se oprească la timp, alții au solicitat sprijin psihologic, însă o mare parte a continuat drumul pierzaniei. Nu doar din punct de vedere financiar, cât mai ales din punct de vedere al omului, în sine, cu viața, familia, locul de muncă, școala etc. Se pare că dintre toate jocurile de noroc de pe piața actuală, păcănelele ar deține recordul la numărul de victime. Numărul mare nu trebuie să mire; practic la fiecare colţ de stradă se află câte o casă de pariuri. Nici Zalăul nu face excepție: după farmacii și bănci, casele de pariuri sau păcănele au apărut una lângă cealaltă înmulțindu-se și invadând nu doar centrul, ci și cartierele din oraș, fiecare unitate care funcționează legal, iar pe ușile lor e lipit un mic abțibild, la fel și pe site-uri pe care stă scris  – Joc responsabil! – Doar că, de foarte multe ori, acest “responsabil” poartă un “i” în fața lui. Psihologii spun că dependența de jocuri de noroc este o boală și nu un viciu, iar asociaţiile şi patronatele din domeniu recunosc fenomenul şi au un program de sprijin pentru acești „pacienți”. Boala jocurilor de noroc face victime chiar la vârste fragede, iar aceasta este o problemă cu care societatea noastră se confruntă din ce în ce mai acut. Un adevărat dezastru pentru caracterele în formare, pentru fragilitatea și vulnerabilitatea unor minți încă necoapte, pentru pericolul pe car eîl pot prezenta consecințele unei astfel de dependențe la cei foarte tineri. Deşi legea interzice accesul copiilor în astfel de locuri, sunt destule cazurile în care copiii au, totuși, acces la păcănele. Psihologii spun că dependența de pariuri și jocuri de noroc este la fel de grea sau chiar mai grea decât dependenţa de alcool sau tutun.

Nu de puţine ori, tinerii şi-au pus capăt zilelor din cauza acestor vicii, iar unii au ajuns să ucidă pentru bani. Un dependent de jocurile de noroc este capabil să rişte totul fără să se gândească că îi poate răni pe cei din jurul său – spun psihologii. Dependentul poate să-și rişte relaţia cu familia, prietenii şi serviciul sau orice alt lucru care îi poate alimenta viciul. Mulți dintre cei dependenți devin chiar violenți atunci când, de exemplu, mașina de păcănele le-a înghițit toți banii, cazurile în care aparatele au fost distruse prin acte de violență, în Sălaj, nefiind o raritate. Dacă s-a ajuns în acest punct dramatic, actele ilegale cum ar fi furtul din locuinţele sau chiar fapte mai grave nu întârzie să apară în unele cazuri. În astfel de situaţii se ajunge pe fondul neputinţei şi a senzaţiei că se află într-o situaţie fără iesire.

Dependenţa se poate trata

Psihologii atenționează că dependența de jocurile de noroc trebuie privită cu seriozitate, pentru că este o boală, nu un viciu, așa cum este etichetată în mod eronat. „Jocul patologic este o tulburare de control a impulsului, nu o dependență în sensul comun al cuvântului. Problema la jocurile de noroc nu este jocul propriu-zis, ci timpul în exces petrecut cu astfel de activități și pierderea, în mod constant, a banilor. De obicei, jocurile de noroc afectează viața de familie și relațiile jucătorului cu persoanele din anturaj. Inevitabil, se ajunge la însingurare, tensiuni familiale și la o stare psihică vulnerabilă“, a explicat psihoterapeutul Adrian Niculescu.

O persoană dependentă de jocurile de noroc se poate trata, dar are nevoie nu numai de psiholog, ci și de suportul familiei, al partenerului de viață și al prietenilor. Un prim pas constă în îndepărtarea dependentului de mediul de joc, deoarece în acel loc se folosesc metode psihologice prin care sunt atrași jucătorii: lumini, muzică, sunete, culori, imagini, mesaje subliminale care „vrăjesc“ jucătorul și îl subjugă, promisiuni de câștiguri miraculoase. În procesul vindecării, perioada sevrajului este, poate, cel mai dificil drum atât pentru dependent, cât și pentru apropiații lui.

Cei care devin dependenţi au la dispoziţie o linie telefonică gratuită, 0800.800.099, la care pot suna pentru a cere ajutor specializat, dar şi site-ul “joc responabil”, acolo unde au posibilitatea să-şi facă un test online să vadă dacă sunt dependenţi. Programul este derulat de Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România şi patronatul organizatorilor de pariuri din România. Dependentul de joc este o persoană nesigură emoţional, imatură afectiv, care trăiește frecvent stări negative și care consideră că ceva miraculos poate interveni în viaţa lui. Plictiseala și singurătatea, susţin psihologii, pot conduce spre sălile de joc. Statul trăiește bine de pe urma acestor săli de jocuri, într-un singur an, suma colectată fiind de peste 1,5 miliarde de lei. Prin urmare, pericolul nu constă în a juca un bilet, la pariuri de fotbal, de exemplu, săptămânal, în a juca o sumă mică sau oricum o sumă care să nu reprezinte o gaură în buget, ci în dependența și lipsa măsurii în a practica aceste jocuri, mai ales atunci când cazi pradă celui mai păgubos principiu, acela că următorul joc ori următoarea sumă investită te va face să recuperezi ceea ce ai pierdut. În acel moment începe dependența, iar cei care trec prin astfel de situații trebuie să știe că solicitarea sprijinului reprezintă primul lucru pe care trebuie să-l facă, înainte de a fi prea târziu. Îndemnul principal, cel promovat, într-o măsură mai mare ori mai mică chiar de marile case de pariuri, este acela de joc responsabil, indiferent de modalitatea prin care, plătind cu cardul, vrem să ne încercăm norocul!

 

 

 

 

Leave a Comment