Tradiții din Sâmbăta Mare

Una dintre cele mai importante zile din anul calendaristic creștin ortodox este Sâmbăta Mare, cunoscută ca și ultima zi din postul Paștelui. În această zi se prăznuiește îngroparea trupului Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea lui în Iad, reușind astfel să salveze neamul omenesc. Recomandat este ca până în această perioadă să fiți pregătiți pentru toate din timp. Achiziționarea unor pahare pascale este o idee foarte bună având în vedere faptul că sunt foarte căutate imediat în apropierea sărbătorii și sunt eficiente în ceea ce privește ambalarea Sfintelor Paști din Noaptea Învierii.  Oamenii preferă să folosească pahare de pasti deoarece sunt mai estetice, mai igienice și pot conserva pe o perioadă mai lungă de timp alimentul.

Miezul nopții din Sâmbăta Mare îi găsește pe toți credincioșii în fața bisericii, pentru a participa la slujba de Înviere. În acel moment, preotul își face apariția în fața credincioșilor cu o lumânare aprinsă, spunând: “Veniți să luați Lumină!”. Oamenii își aprind lumânările și transmit în continuare lumina către ceilalți. Imediat după slujba de Înviere, toți credincioșii trebuie să se deplaseze la mormintele celor trecuți în neființă pentru a le duce lumina Sfântă și a le aprinde o lumânare cu aceasta.

Oamenii obișnuiesc să păstreze resturile lumânărilor pe tot parcursul anului deoarece credincioșii cred că atunci când apare un necaz în familie sau vremea este în condiții extreme, reaprinderea acestora, alături de o rugăciune este un mesaj de ajutor către Dumnezeu.

Ce fac credincioșii în Sâmbăta Mare?
– principala activitate a gospodinelor este să își finalizeze treburile gospodărești, să termine de copt preparatele și să pregătească casa și familia pentru această mare sărbătoare;
– tot gospodinele, după ce sunt toate pregătite, se vor ocupa de coșul care urmează a fi dus la biserică, pentru sfințirea bucatelor. Pentru acesta, fiecare gospodină va alege cel mai nou și frumos prosop cu care să acopere coșul plin de bunătățuri, de ouă roșii, cozonac, slănină, pască, zahăr, busuioc, sare, făină etc.
– mulți dintre credincioși țin post negru în această zi. Aceștia, de când răsare soarele și până după slujba de Înviere, nu mănâncă și nu beau nimic, sfintele Paști fiind primul lucru pe care îl consumă.
– Timp de 40 de zile de la Înviere, toți credincioșii se vor saluta cu tradiționala urare “Hristos a înviat!”, și “Adevărat a înviat!”.

Ce zic străbunii că se poate întâmpla în Sâmbăta Mare?
– dacă cineva se naște în Noaptea de Înviere, o sa fie un om norocos pe tot parcursul vieții.
– se zice că dacă atunci când te îndrepți spre biserică pentru slujba de Înviere, te împiedici sau dai în cineva, anul care este în curs se va dovedi a fi un an plin de încercări și greu.
– dacă cineva moare în Sâmbăta Mare, sufletul lui va merge în Rai.
– o altă zicală spune că dacă se îngroapă în pământ coaja de la ouăle de Paști, vitele vor fi ferite de rele, iar fetele dacă păstrează aceste coji, vor grăbi căsătoria.

 

 

 

 

 

Leave a Comment