Simpozionul internațional de arte vizuale “Arta în grădină”, la a cincea ediţie

Centrul de Cercetări Biologice „Vasile Fati” Jibou găzduieşte, în perioada 6-20 august 2016, cea de-a cincea ediţie a Simpozionului de arte vizuale „Arta în grădină”, organizat împreună cu Centrul pentru Cultură și Artă al județului Sălaj şi susţinut de Asociația Inceptus din Cluj-Napoca și revista online Modernism.ro din București.

Potrivit organizatorilor, pe lista artiștlori participanți la această ediție se regăsesc Oana Crăciun Dobrescu (pictură, București), Ninel Antonescu (pictură, Alba Iulia), Crinela Antonescu (pictură, Alba Iulia), Irina Florescu (pictură, București), Teodora Chinschi (pictură, București) Alexandru Papuc (pictură/sculptură, București), Felicia Andra Predescu (pictură, Cluj-Napoca), Vasile Hubenco (pictură, Republica Moldova), Teodora Hubenco (pictură, Republica Moldova), Radu Șerban (pictură, Cluj-Napoca) și Florin Gherasim (fotografie, Cluj-Napoca).

În secțiunea activităților culturale conexe, Simpozionul va beneficia de prezența unor invitați speciali: cunoscutul istoric și critic de artă Mircea Oliv din Bistrița, Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, profesor cu o bogată experiență în pedagogia artei, Virgil Mihaiu, reputat expert în universul jazzului, Flavius Lucăcel, dramaturg de origine sălăjeană și maestrul artei culinare Mircea Groza din Zalău.

Provocarea ediţiei din acest an o reprezintă tema „Aerul Grădinii”, pe care organizatorii o adresează artiștilor participanți. „Grădina Botanică din Jibou are, în acest sens, o ofertă extraordinară, posibilitatea activității în plein-air. Percepția obiectelor este influențată de aerul interpus și calitățile acestuia. Ochiul și penelul artiștilor vor ști să exploreze creativ și să surprindă, sub diverse aspecte, subiecte marcate de prezența, insinuarea acestui personaj mediator, aerul. De aceea, în acest an, au fost invitați, cu preponderență, artiști care practică pictura de șevalet în plein-air”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Astfel, vizitatorii Grădinii Botanice din Jibou vor putea urmări activitatea artiștilor, pe alei, și în dialog direct cu aceștia. Dincolo de demersul investigației și producției artistice, programul manifestării va fi îmbogățit cu o serie de activități artistice conexe: conferințe, seri muzicale, seri de întâlnire cu muzica sau poezia, ateliere pentru copii. „Arta în Grădină” 2016 se va încheia cu o expoziție vernisată în spațiul generos al Grădinii.

Leave a Comment