Ziua Cânepii, la Grădina Zmeilor

Primăria comunei Bălan, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou, împreună cu Asociaţia Culturală Tradiţii şi Identitate (ACTIS) și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, organizează, la acest final de săptămână, sărbătoarea „Ziua Cânepii”.

Evenimentul are ca scop promovarea proiectului „Drumul inului şi cânepii”, un proiect de  păstrare şi continuare a identităţii şi tradiţiilor noastre ancestrale. Activităţile vor debuta vineri, 5 august, la Grădina Botanică din Jibou, unde, între orele 9 şi 14, va avea loc o masă rotundă, comunicări și dezbateri, cu specialiști în domeniu și autorități, precum şi o conferință de presă. Cu acelaşi prilej, se vor prezenta noi posibilități de cultură, procesare și valorficare a cânepii românești în sistem industrial și gospodăresc.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, sâmbătă, 6 august, manifestarea se va muta la Gâlgău Almașului, într-un cadru natural deosebit: Grădina Zmeilor. Aici va avea loc întâlnirea oamenilor interesați de cultura plantelor tehnice, de procesare, de asociere în cooperative, de promovarea produselor locale prin lanțuri scurte de vânzare, de realizarea unui circuit agro-turistic, ca alternativă de dezvoltare economică a comunităților locale.

Programul cuprinde activități culturale și educative, ateliere de lucru și demonstrative (cusut și brodat tradițional, păpuşi cu noduri, teatru popular și de păpuși, zidărie de cânepă cu var (“murus dacicus”). Se va promova casa de cânepă, construcție experimentală și demonstrativă, inspirată din fagurele albinelor, proiect realizat cu sprijinul arhitectului Ileana Mavrodin, de la Casa Verde.

Alte articole

Leave a Comment