Artistul Gheorghe Ilea expune la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj, instituţie a Consiliului Județean (CJ) Sălaj, sprijină și în acest an activitatea excepțională a pictorului zălăuan Gheorghe Ilea – unul din numele reprezentative ale artei plastice contemporane.

Instituţia de cultură sălăjeană susţine un proiect realizat de artistul Ilea în colaborare cu Andor Kőmives. Este vorba despre expoziţia “Vânătoarea de fluturi” al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 4 noiembrie la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (MACN), situat în Piaţa Unirii numărul 30. Expoziţia, concepută sub forma unui dialog plastic între doi artiști importanți ai generației lor, Gheorghe Ilea și Andor Kőmives, este relevantă sub un aspect inedit: ea stă sub semnul prieteniei prin artă, care-i leagă de 45 de ani. În anul 1970, în clasa a V-a, cei doi s-au întâlnit la Liceul de Artă din Cluj, Ilea venind de la Bucea, judeţul Cluj, iar Kőmives de la Aiud, judeţul Alba, cu dorința de a deveni artiști. Privirea întoarsă în timp scoate la iveală un mod de viață și de gândire al unei generații crescute în perioada comunistă, cu visurile și aspirațiile ei. Potrivit organizatorilor, MACN, expoziţia este una documentară cu lucrări din perioada claselor gimnaziale şi a liceului constând în autoportrete, peisaje, desene, instalaţie cu scrisori şi desene relevante pentru corespondenţa bogată dintre cei doi prieteni şi lucrări personale recente.  Aceasta mai cuprinde şi o video proiecţie a unui „performance” din care a rezultat o lucrare comună – „Vânătoare de fluturi” (2015), film realizat de Șandor Francisc şi Manuela Ghenghea, structurat pe două secvențe şi anume: o reîntoarcere la internatul din perioada şcolară, actualul Liceul Teologic Reformat, în care cei doi evocă, cu uşoară autoironie, aventura din acea epocă și se hotărăsc să realizeze o lucrare comună şi la atelierul lui Andor Kömives unde, împreună, picteză la două mâini o lucrare în tehnica acryl pe pânză. În aceasta  se regăseşte povestea cu fluturii-vrajă, într-o țesătura plastică a memoriei. Titlul proiectului, dincolo de metaforă, se bazează pe o poveste reală, un performance avant la lettre, o aventură petrecută la finele clasei a VI-a. Cei doi prieteni au „evadat” pentru două seri la rând din internatul liceului “Ady-Şincai”, numit în jargon “Bastilia”, pentru a petrece noaptea în pădurea de la Taietura Turcului, la marginea cartierului Grigorescu, cu pretextul de a prinde fluturi pentru insectarul școlar.

Proiectul nu se vrea unul nostalgic, retrospectiv, deși o componentă a memoriei afective este prezentă firesc, ci pune în evidență un anume traseu comun al începuturilor, în care se poate citi și intui sâmburele personalității artistice viitoare a fiecăruia. Corespondența bogată dintre cei doi prieteni, începută în perioada liceului și continuată mulți ani după aceea, relevă interesul intelectual, preocupările și gândurile despre pictură și artă, specifice fiecărei vârste.
Expoziția celor doi artişti este complexă și cuprinde atât o zonă documentară a începuturilor, lucrări pe teme asemănătoare privind istoria lor personală, lucrări de intersecție pe teme și preocupări. Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 4 – 22 noiembrie, în sălile de expoziţii temporare ale MACN.

Gheorghe Ilea s-a născut născut în anul 1958 în localitatea Bucea, judeţul Cluj. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în anul 1984, trăieşte şi lucrează la Zalău. Andor Kőmives s-a născut în anul 1958 la Aiud, judeţul  Alba. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în anul 1983, este doctor în arte vizuale din anul 2006 şi cadru didactic la Universitatea de “Artă şi Design” Cluj-Napoca. De-a lungul carierei lor, cei doi artişti au realizat o multitudine de expoziţii de artă atât în ţară cât şi în străinătate. De precizat este faptul că proiectul celor doi artişti este realizat cu sprijinul CCAJ Sălaj în parteneriat  cu Galeria “Arcade 24” Bistrița, Universitatea de “Artă și Design” Cluj-Napoca şi Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Leave a Comment