Papa Francisc avertizează ţările bogate cu privire la naţionalismul legat de vaccinul împotriva noului coronavirus

Ţările bogate nu ar trebui să se aprovizioneze cu un vaccin împotriva coronavirusului şi ar trebui doar să sprijine financiar companiile angajate să protejeze mediul, să îi ajute pe nevoiaşi şi binele comun, a spus miercuri Papa Francisc citat de Reuters, conform news.ro. La audienţa săptămânală, Suveranul Pontif a declarat: „Ar fi trist dacă bogaţilor le este dată prioritate la vaccinul împotriva Covid-19. Ar fi trist dacă vaccinul devine proprietate a unei naţiuni sau a alteia, dacă nu este universal şi pentru toată lumea”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus…

Mai mult...

Guvernul a aprobat începerea exproprierilor aferente proiectului “Tunelul Meseș”

Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, Hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Secțiunea 3B – Tunel Rutier cu profil de autostradă în zona Meseș, situat pe teritoriul localității Românași, din județul Sălaj”, din cadrul obiectivului de investiții ,,Autostrada Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea”.

Mai mult...

Noutăţi filatelice – Colecţii româneşti: fonografe

Romfilatelia dedică o nouă emisiune seriei Colecții românești, intitulată Fonografe. Pe mărcile poștale sunt reproduse imaginile unor exponate aparținând unei renumite colecții din București, cea mai mare din lume, certificată în Guinness World Records în 2016. Acestea pot fi admirate într-un spațiu expozitional amenajat la Muzeul Recordurilor Românești. Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,80 lei se regăsește fonograful Fondain Ducretet. Acest fonograf este unul dintre primele astfel de dispozitive folosite pentru înregistrarea sunetului, fiind creat pe la 1880. Felul în care el funcționează este diferit de majoritatea fonografelor pe…

Mai mult...

FONDUL CLASEI LOVEŞTE DIN NOU: Educaţia nu este gratuită, elevii se revoltă

Elevii au constat, acum şi la modul oficial, că educaţia nu este gratuită în ţara noastră. „Celebrul” fond al clasei loveşte din nou, acum apărând într-un act oficial. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm includerea cheltuielilor cu fondul şcolii şi al clasei în coşul minim de consum pentru un trai decent al unei familii. Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial al României legea 174/2020 privind aprobarea coşului minim de consum…

Mai mult...

Comisia juridică a Senatului a adoptat raport de respingere pe proiectul USR privind desfăşurarea alegerilor locale timp de două zile

Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi un raport de respingere la proiectul de lege al senatoarei USR Florina Presadă care prevede desfăşurarea alegerilor locale timp de două zile, pe 26 şi 27 septembrie. Senatul este prim for sesizat pe iniţiativa legislativă, potrivit News.ro A fost un vot majoritar „pentru” adoptarea raportului de respingere din partea PSd şi UDMR, iar de la PNL a fost o abţinere. Pe 24 iulie, senatorea USR Florina Presadă a înregistrat la Senat un proiect de lege care prevede desfăşurarea alegerilor locale timp de două…

Mai mult...

Statele Unite sunt îngrijorate în privinţa grupurilor neo-naziste din Ungaria

Ambasada Statelor Unite la Budapesta a avertizat luni că grupurile neo-naziste nu trebuie tolerate, după ce două steaguri curcubeu au fost rupte de pe clădiri municipale, cel mai recent incident anti-LGBT din Ungaria, informează news.ro. Potrivit sursei citate, Elod Novak, vicepreşedinte al organizaţiei de extremă-dreapta „Our Homeland Movement”, a înlăturat un steag curcubeu instalat pentru a marca paradele Pride de peclădirea primăriei din Budapesta şi l-a aruncat la gunoi. Poliţia l-a reţinut pe Novak. Ambasada a anunţat că este „profund îngrijorată” din cazua acestor incidente. „Libertatea de exprimare este un…

Mai mult...

Ce spun specialiștii Jidvei despre perioada de acumulare a zaharurilor în struguri

Luna august aduce cu ea struguri în pârgă și noi lucrări specifice în vie. În viile noastre, care se întind pe o suprafață de 2.500 de hectare, strugurii se apropie de faza de pârgă, o etapă extrem de importantă pentru acumularea zaharurilor. Potrivit estimărilor specialiștilor noștri privind producția, anul acesta ne vom bucura de o recoltă mai bogată decât cea de anul trecut. Au contribuit la acest lucru ploile venite la timp, dar și grija pentru lucrările specifice efectuate în vie, programate de la începutul anului până la cules. „Ne…

Mai mult...

Cele mai bune anvelope de iarnă – gama premium, gama medie sau low cost? Tu ce alegi?

Conducătorii auto care doresc să investească în cele mai bune anvelope de iarnă sunt sfătuiți de către specialiști să aleagă anvelope de cea mai bună calitate, astfel încât să le folosească cel puțîn câteva sezoane fără probleme. Conform legislației la momentul actual, anvelopele de vara trebuie schimbate cu cele de iarnă în momentul în care condițiile meteo impun acest lucru, atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius și carosabilul este acoperit de mâzgă, gheață sau zăpadă. Proprietarii de autovehicole au de ales între anvelope incluse în trei categorii distincte: Cele mai…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 19 august

1924: la Cehu Silvaniei se înfiinţează Şcoala de meserii S-a întâmplat în 19 august 1601 – Mihai Viteazul a fost ucis pe Câmpia Turzii din ordinul generalului Basta. Capul voievodului a fost înhumat la Mănăstirea Dealu din Târgovişte 1828 – S-a născut Ion Raţiu, om politic transilvănean, preşedinte al Partidului Naţional Român (m.04.12.1902). 1883 – S-a născut celebra creatoare de modă franceză Gabrielle (Coco) Chanel, cea care a impus părul scurt, tenul bronzat, rochiile fara mînecă, bijuteriile false şi nebuneşti, puloverele inspirate din tricourile marinarilor şi taioarele severe. Ea a făcut din negru o culoare la…

Mai mult...

MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca la şcoală în mod obligatoriu

Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu, iar această regulă ar trebui introdusă „poate de către cei care pregătesc acest moment”, afirmă ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, conform Hotnews. „Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest…

Mai mult...