Statele Unite sunt îngrijorate în privinţa grupurilor neo-naziste din Ungaria

Ambasada Statelor Unite la Budapesta a avertizat luni că grupurile neo-naziste nu trebuie tolerate, după ce două steaguri curcubeu au fost rupte de pe clădiri municipale, cel mai recent incident anti-LGBT din Ungaria, informează news.ro.

Potrivit sursei citate, Elod Novak, vicepreşedinte al organizaţiei de extremă-dreapta „Our Homeland Movement”, a înlăturat un steag curcubeu instalat pentru a marca paradele Pride de peclădirea primăriei din Budapesta şi l-a aruncat la gunoi. Poliţia l-a reţinut pe Novak.

Ambasada a anunţat că este „profund îngrijorată” din cazua acestor incidente.

„Libertatea de exprimare este un drept fundamental care trebuie să poată fi exercitat fără intimidare. Neo-naziştii sau alte grupuri care susţin ura nu trebuie să fie tolerate în nicio societate”, potrivit ambasadei.

Comentariile Ambasadei SUA au fost susţinute de un comunicat al unui grup de ambasade, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Budapest Pride, care a inclus o serie de evenimente şi afişe în capitala ungară, în această lună, tradiţionala paradă de solidaritate fiind anulată din cauza epidemiei de coronavirus.

Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că autorităţile îşi fac treaba, Ungaria fiind o ţară unde legile sunt respectate.

Grupurile de protecţie a drepturilor omului afirmă că ostilitatea faţă de persoanele LGBT+ a crescut de când premierul naţionalist Viktor Orban a câştigat al treilea mandat, în 2018.

Potrivit grupului internaţional ILGA, care susţine drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor şi persoanelor intersiex, Ungaria a scăzut în 2019 cel mai mult în Europa în privinţa respectării drepturilor, chiar dacă este înaintea aproape tuturor ţărilor est-europene. Polonia se află pe ultimul loc în Europa, potrivit news.ro.

Sursa: www.bursa.ro

Leave a Comment