MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca la şcoală în mod obligatoriu

Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu, iar această regulă ar trebui introdusă „poate de către cei care pregătesc acest moment”, afirmă ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, conform Hotnews.

„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a spus Tătaru, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

El a adăugat că cele trei scenarii pentru începerea noului an şcolar vor fi aplicate în funcţie de localitate, judeţ şi particularitatea şcolii.

„Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”, a explicat ministrul.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, Tătaru a menţionat că sunt în pregătire la minister norme pentru „desfăşurarea lucrărilor practice, precum şi pentru cazarea în căminele studenţeşti”, norme care vor fi gata „cam într-o săptămână”.

Noul an şcolar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, când majoritatea elevilor vor merge la şcoală, anunţa preşedintele Klaus Iohannis, care preciza că au fost stabilite trei scenarii în funcţie de care şcolile ar putea fi închise total sau parţial, pe baza numărului de noi infecţii cu Covid-19 la mia de locuitori din fiecare localitate.

Care sunt cele trei scenarii:

Scenariul verde, când într-o localitate se înregistrează mai puţin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile

Scenariul galben – între 1 şi 3 persoane detectate în medie zilnică

Scenariul roşu – peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă

Pentru fiecare şcoală în parte, comandamentul judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toţi elevii merg la şcoală – sau scenariul 3, roşu, când nimeni nu merge la şcoală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activităţi se ţin în şcoală, o parte în online, explica şeful statului.

Sursa: www.bursa.ro

Leave a Comment