RAFTUL CU CARTE: Cele mai ciudate locuri din România – întâlniri cu civilizații dispărute

autor: Boerescu Dan-Silviu Teritoriul actual al României a atras în decursul timpului o mulțime de populații din toate colțurile lumii. Acestea au lăsat aici urme fascinante și o moștenire culturală imposibil de ignorat, care acum este integrată patrimoniului național. În trecut, însă, contactele între autohtoni și migratori sau coloniști au fost adesea unele teribil de violente, soldate cu câmpuri de luptă pline de cadavre, orașe arse din temelie și zone întregi pustiite de furia unor războaie nimicitoare. Dar și o sumedenie de mistere tenebroase și întâmplări controversate pe care nici…

Mai mult...

AJF Sălaj a stabilit modalitatea prin care va desemna campioana judeţeană

La scurt timp după tragerea la sorţi a mini-turneelor de baraj pentru promovarea în Liga a III-a, Asociaţia Judeţeană de Fotbal a stabilit modalitatea de desemnare a campioanei judeţene. Forul condus de Daniel Sabou va organiza un meci de baraj în dublă manşă între liderul la zi, Sportul Şimleu şi ocupanta locului secund, Rapid Jibou, cele două echipe aflându-se la egalitate de puncte în momentul întreruperii campionatului. „La nivelul Ligii a 4-a,campioana județului Sălaj se va desemna în urma unui joc de baraj tur-retur, între primele două echipe din clasament,Sportul…

Mai mult...

Castelul interior – Desăvârşirea spirituală sau cele şapte etape ale unirii sufletului cu Dumnezeu

Castelul interior este una dintre cele mai importante lucrari ale misticii crestine apusene. Cunoscuta si iubita de intreaga lume crestina, ea constituie – alaturi de Noaptea intunecata a Sfantului Ioan al Crucii – o piesa de referinta a misticii carmelitane a Spaniei „Secolului de Aur”, care isi pastreaza inca, prin prospetimea si sinceritatea ei, actualitatea si puterea de transformare a sufletului cititorului. Sfanta Tereza de Avila a trait in Spania secolului al XVI-lea si a avut o activitate foarte vasta atat in plan concret – ca fondatoare de noi manastiri…

Mai mult...

Mihai Eminescu, poet al credinţei neamului românesc

Romfilatelia continuă seria evenimentelor filatelice aniversare dedicate poetului național, născut în urmă cu 170 de ani, prin introducerea în circulație, la 15 iunie 2020, a emisiunii de mărci poștale Mihai Eminescu, poet al credinței neamului românesc. Anvergura de poet creștin a lui Mihai Eminescu (1850-1889) este definită chiar de convingerile personale ale scriitorului, exprimate într-o frază istorică: „Biserica este mama Neamului Românesc de totdeauna”. La sărbătoarea Paștilor din 1881, într-un articol din ziarul Timpul, Eminescu scria următoarele: „Și iată bat la poartă cu degetele moi florile primăverii și unde acum…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 22 Iunie

1872: Gheorghe Pop de Băseşti este ales deputat în Parlamentul de la Budapesta CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. Ierarh Grigorie Dascălu, mitropolitul Ţării Româneşti; Ss. mucenici Zenon, Zina şi Galaction • Greco-catolic: Sf. Eusebiu, episcop, martir († 379) • Reformat: Kriszta • Romano-catolic: Sf. Paulin de Nola, episcop; Ss. Ioan Fisher, episcop şi Thomas Morus, martiri

Mai mult...

Încep înscrierile pentru admiterea în avocatură

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), care anunțase anul trecut că sesiunea 2020 de intrare în profesie va avea examenul pe 20 septembrie revine acum cu detalii suplimentare privind organizarea examenului. Înscrierile încep în iulie, examenul are aceeași structură, taxa de înscriere fiind de 1.200 de lei. Examenul se va ține la București, iar dacă autoritățile impun din nou măsuri care ar face imposibilă organizarea fizică a acestuia, se va amâna. Candidații vor susține examenul de admitere în profesie pe 20 septembrie 2020, la București, potrivit anunțului UNBR: atât…

Mai mult...