Ai un fermoar care s-a defectat? Află trei moduri prin care se poate repara!

Fermoarul, inventat în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, în anul 1851, este un dispozitiv de încheiere a diverselor piese vestimentare, a genților de voiaj, a încălțămintei sau a anumitor accesorii precum portofelele sau poșetele de damă.

El este alcătuit din două șiruri de lame dințate, confecționate din material plastic sau metal, care sunt atașate pe o fâșie de pânză sau de piele. Dinții se înnoadă unul câte unul cu ajutorul unui glisor care traversează dintr-o parte în cealaltă cele două șuvițe de material.

Fermoarul și-a dovedit eficiența și utilitatea încă de la începuturi, iar astăzi  este probabil cel mai folosit accesoriu vestimentar, având atât rol funcțional, cât și decorativ. Cu toate că este extrem de folositor, se întâmplă destul de frecvent să se blocheze, in general din cauză că te grăbești și ești mereu pe fugă. Fie că vorbim de cel unei geci sau de cel a unei valize, cu siguranță te-ai aflat în situația în care acesta să nu se mai închidă corespunzător.

 

Iată în continuare metodele salvatoare pentru diferitele situații când se strică fermoarul:

 

 

  • Limba cheiței se rupe

 

Această situație este cu siguranță cea mai frustrantă atunci când apare, în special când ieși din casă și fugi la serviciu. Fără un glisor integru, fermoarul nu mai poate fi încheiat așa ușor, iar doamnele își pot rupe unghiile dacă încearcă să tragă de acesta într-un mod incorect. 

Chiar dacă nu este estetic, folosirea unei agrafe sau a unui inel de breloc poate fi o soluție bună, cel puțin în caz de forță majoră. Însă, cel mai bine este să cumperi unul nou. E important să știi că prețurile fermoarelor de la Emidale sunt foarte accesibile, iar calitatea lor este garantată. Dacă nu te descurci să-l schimbi, apelează cu încredere la un croitor.

 

 

  • Glisorul (cheița) se desprinde

 

Dacă atunci când încerci să îl închizi observi ca glisorul nu mai este prins decât de un singur șir de zimți, este recomandat să revii cu acesta în poziție inițială. Apoi, cu ajutorul unui patent sau a unui clește, strânge ușor cheița respectivă pentru a putea prinde mai bine ambele părți ale fermoarului. Astfel, atunci când îl închizi, îmbinarea va fi mult mai eficientă. 

Totuși, înainte de a folosi patentul, croitorii recomandă curățarea riguroasă pentru că, în timp, printre zimți se poate aduna murdărie care face ca funcționarea să fie compromisă. Așa că poți folosi o mică perie sau un penson subțire pentru a-i șterge la două-trei săptămâni.

 

 

  • Fermoarul se blochează și nu se mai închide

 

Acest lucru se întâmplă din cauză că între zimți este agățată o bucată de material sau fixarea lor nu mai este eficientă din lipsa unei treceri ușoare a glisorului. În cazul în care este prinsă o bucată de stofă, trage ușor înapoi fără să forțezi, iar dacă tot nu funcționează, poți lubrifia cu săpun sau cremă de mâini.

 

 

Așa cum spune și proverbul Graba strică treaba, în momentul în care fermoarul nu mai funcționează corespunzător, cel mai important este să-ți păstrezi calmul și să nu forțezi închiderea lui. Acționând astfel vei putea să-ți dai seama care este cauza și să abordezi situația cât mai corect.

 

sursa foto: unsplash.com

 

Leave a Comment