Sportivul OLÁH Ștefan, simbol al perseverenței

Motto: „Numai perseverența duce la izbândă”.

Honoré de BALZAC (1799 – 1850), romancier francez

 În anul 2021, în condițiile valurilor de pandemie COVID-19, șimleuanul OLÁH Ștefan,  maestru al sportului la radio orientare (fosta radiogoniometrie operativă, numită și „vânătoare de vulpi”), nu și-a abandonat aparatul receptor. Un receptor construit și perfecționat de către el, datorită iscusinței sale de tehnician electronist. Ba mai mult, ca vicecampion european (două titluri), multiplu campion național al României (14 titluri), al Ungariei (5 titluri) și declarat de șase ori primul sportiv al județului Sălaj, Oláh Ștefan a abordat și orientarea sportivă (fosta orientare turistică). La vârsta de 74 de ani, dintre care 52 de ani dedicați practicării acestui sport, el s-a antrenat riguros și chiar a participat, cu vădit succes, la concursuri de profil, urcând de mai multe ori pe podiumul de premiere. Au fost întreceri  pe trasee cu secțiuni/porțiuni variate și respectarea conduitei impuse de reglementările Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 16/10 martie 2021.

Astfel, în 27 martie 2021, la Campionatul Național de Semimaraton desfășurat în pădurea din Valea Gârbăului (între municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești), s-a clasat pe locul I, la categoria M70. Apoi, în perioada 3 – 5 iunie 2021, la Cupa „ELECTRO SISTEM BAIA MARE”, la Orientare în Alergare (desfășurată în pădurea comunei Fărcașa), s-a clasat pe primul loc, la categoria M70. Tot atunci și acolo, la Campionatul Național pe Echipe „Orientare în Alergare” a obținut  locul al II-lea, categoria M65,  împreună cu zălăuanul Ioan Tăutu, ambii legitimați la Clubul Sportiv „PRO-SILVA” din Zalău.

La Campionatul Național al Ungariei, desfășurat la Nagykáló (în apropiere de Níregyháza), în zilele de 26 -27 iunie 2021, a ocupat locul al II-lea, la categoria M70, proba „sprint” și locul al III-lea, la categoria M70, proba „foxoring” (căutarea emițătoarelor din posturile de control cu receptorul propriu).

La Concursul „Transilvania Open”, desfășurat la Gilău (județul Cluj), în perioada 16 – 18 iulie 2021, a urcat pe treapta a III-a a podiumului de premiere, la categoria M70, proba „orientare sportivă”. Apoi, în perioada 12 – 15 august 2021, la Târgoviște, a participat la două concursuri. La Campionatle Naționale de Rdio Orientare a câștigat trei medalii de aur, la categoria M60: proba „sprint”, proba „144 MHz” și proba „3,5 MHz”. Iar la concursul de Radio Orientare „CUPA TÂRGOVIȘTE”, ediția 2021, s-a clasat pe locul întâi, la categoria M60.

Mai mult, Oláh Ștefan a fost prezent printre cei aproape 400 de concurenți la Campionatul European de Radio Orientare, desfășurat în Bulgaria (Stațiunea Turistică Bansko, din Munții Pirin), în perioada 28 august – 4 septembrie 2021. După o întrecere dârză, cu cei mai buni sportivi europeni de radio orientare, s-a clasat pe locul al V-lea, la categoria M70, proba „3,5 MHz”.

Oláh Ștefan mi-a mărturisit că, la aceste concursuri și campionate, toate cheltuielile au fost suportate pe… cont propriu! În plus, se pregătește, de pe acum, pentru a participa la Campionatul Mondial de Radio Orientare – 2022, care se va desfășura în Serbia. În acest context, solicită –  pe această cale –  un sprijin financiar din partea Primăriei și a Consiliului Local din Șimleu Silvaniei. Este de părere că domnul Cristian Lazăr – primarul orașului, fost sportiv de performanță, îl va ajuta, întrucât va reprezenta, din nou, orașul Șimleu Silvaniei la o întrecere sportivă de nivel mondial! Iar dacă vor fi și alți sponsori, cu atât mai bine!

Iată, OLÁH Ștefan este un „munte” de ambiție… Prin neobosita sa perseverență, rămâne unul dintre bravii sportivi șimleuani și sălăjeni. Merită toată lauda noastră!

Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR,

Publicist, Șimleu Silvaniei

Leave a Comment