Naţionala tăietorilor de lemne a României a făcut spectacol la deschiderea showroom-lui Conti

Tăietorii de lemne ai României au făcut o demonstraţie înaintea Campionatului Mondial din Innsbruck (Austria)

Cei prezenţi joi la deschiderea showroom-ului Conti-Stihl din Zalău au trăit o senzaţie pe care, cu sigurnaţă nu o vor uita mult timp de acum înainte. Majoritatea dintre ei au văzut, probabil, pentru prima dată „pe viu” naţionala tăietorilor de lemne a României. Patru dintre cei cinci componenţi ai echipei naţionale au făcut show în parcarea din spatele noului showroom. Nagy Botond, care este şi participant la competiţiile naţionale şi internaţionale, a reuşit în mai puţin de două minute să transforme un simplu buştean într-un scaun pe care l-a şi oferit unui copil prezent la eveniment. Nagy Csongor, campionul naţional din acest an, a tăiat în câteva minute un buştean aflat la peste doi metri înălţime, sprijinindu-se de o bucată de scândură înfiptă într-un buştean mai gros, înalt de doi metri. Costel Pleş şi Dan Petrescu au continuat spectacolul prin tăiatul buştenilor cu motofierăstrăul şi cu topoare.
„Este o demonstraţie prin care vă vom arăta toate elementele sportului nostru. Vrem să venim cât mai aproape de cei care ne privesc şi care sunt interesaţi de un astfel de sport. Vor fi atât elemente de show, cât şi tăieri cu motofierăstraiele. Acest sport este unul bărbătesc, un sport nou, dar interesant şi credem că are viitor în România. Este costisitor din puncte de vedere financiar, dar avem foarte mare noroc cu Stihl România, care ne ajută la achiziţionarea chipamentului şi ne oferă topoarele, motofierăstraiele şi joagărele cu care tăiem lemnele”, a declarat antrenorul echipei naţionale, Nagy Botond, înainte de a începe demonstraţia.
Antrenamentul făcut la Zalău de tăietorii de lemne ai României a fost printre ultimele înaintea participării la Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne, programat săptămâna viitoare, la Innsbruck (Austria). „Sperăm să facem o figură frumoasă la Campionatul Mondial din acest an. Vor fi 24 de ţări participante, iar noi ne propunem să ajungem între primele 15”, a mai precizat Nagy Botond, un veteran al competiţiilor Stihl Timbersports din România.
România are de patru ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Naţional al Tăietorilor de Lemne a avut loc în vara anului 2010, la Bucureşti.
Competiţiile Stihl Timbersports reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri, pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-un concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt.
În anul 1985 s-au lansat competiţiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.
În Europa, competiţiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005, Campionatul Mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi (denumirea celor care practică acest sport, n.r.) ai lumii.

Leave a Comment