Primarul comunei Bocşa scapă de executarea pedepsei cu închisoarea

Curtea de Apel Cluj a admis miercuri, 5 noiembrie, apelul formulat de primarul comunei Bocşa, Ioan Barou, condamnat, la finele anului trecut, la patru ani de închisoare cu executare de către magistraţii Judecătoriei Zalău, după ce l-au găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat infracţiunilor de corupţie şi de fals intelectual, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Flore Cighi, fostul secretar al comunei Bocşa, condamnat la trei ani de închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare de cinci ani, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, precum şi fiul acesteia, Florin-Cosmin Cighi şi nora sa, Elena Cighi.
Cei doi soţi s-au ales cu trei ani de închisoare cu privare de libertate, respectiv cu trei ani de închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare de cinci ani, găsiţi vinovaţi de complicitate la abuz în serviciu, fals în declaraţii şi uz de fals.
Potrivit minutei şedinţei, au fost admise apelurile formulate de către cei patru inculpaţi, magistraţii Curţii desfiinţând sentinţa Judecătoriei Zalău şi dispunând alte pedepse. Edilul comunei Bocşa a primit o pedeapsă mult mai blândă, mai exact de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cun termen de încercare de trei ani şi şase luni, scăpând astfel de cea de patru ani de închisoare cu executare.
De asemenea şi pedeapsa fostul secretar al Primăriei Bocşa, Flore Cighi, a fost redusă în urma admiterii apelului. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani. Tot aceeaşi pedeapsă a fost primită şi de fiul acestuia, Florin Cighi, şi nora sa, Elena Cighi. Sentinţa instanţei clujene este una definitivă.

„Justiţia şi-a făcut datoria”
Contactat, primarul comunei Bocşa a declarat că se abţine de la a face orice fel de comentarii. „Nu comentez sentinţa, justiţia şi-a făcut datoria, cum a crezut de cuviinţă”, a punctat scurt Barou.
Conducerea PNL Sălaj, partid al cărui membru este Ioan Barou, nu va lua nicio decizie în privinţa primarului. „Nu comentăm sentinţa unei instanţei. Având în vedere că nu i s-au interzis unele drepturi, statutul partidului nu prevede aplicarea unor sancţiuni”, au menţionat reprezentanţii liberalilor sălăjeni. Barou este preşedinte al organizaţiei PNL Bocşa şi membru în Biroul Politic Teritorial al PNL Sălaj.

Acuzat că şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu
Reamintim că Ioan Barou a fost acuzat că i-a ajutat pe Elena şi Florin-Cosmin Cighi să primească 15.000 de euro de la Ministerul Dezvoltării, bani acordaţi în baza OUG 51/2006, prin care statul sprijinea accesul tinerilor la o locuinţă proprietate persoanală cu maxim 30 la sută din valoarea imobilului. Pentru aceşti bani, cei doi soţi s-au angajat să demoleze o casă veche şi să-şi construiască una nouă. Primarul comunei Bocşa a fost condamnat în luna decembrie a anului 2013, de către magistraţii Judecătoriei Zalău, la patru ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Flore Cighi, fostul secretar al comunei Bocşa, condamnat la trei ani de închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare de cinci ani, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, precum şi fiul acesteia, Florin-Cosmin Cighi şi nora sa, Elena Cighi.
În plus, cei patru inculpaţi au fost obligaţi să plătească în solidar prejudiciul în valoare de 53.466 de lei, echivalentul a 15.000 de euro, produs Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Potrivit rechizitoriului, Ioan Barou, în calitate de primar al comunei Bocşa, „cu bună ştiinţă şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin aprobarea unei subvenţii (în valoare de 15.000 de euro – n. red.) pentru locuinţa Elenei şi a lui Florin Cighi, ştiind că nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. De asemenea, a eliberat acte din care rezultă în mod nereal că imobilul a fost demolat în vederea ascunderii comiterii infracţiunii”.
La rândul său, fostul secretar Flore Cighi, „în mod abuziv a întocmit şi vizat pentru legalitate proiectul de hotărâre care atesta că fiul şi nora îndeplinesc condiţiile pentru aprobarea obţinerii subvenţiei pentru locuinţe şi a semnat acte din care rezultă că imobilul a fost demolat”, se mai arată în rechizitoriu.
În ceea ce-i priveşte pe cei doi soţi, aceştia au declarat la notar că nu posedă altă locuinţă, fapt nereal, declaraţie pe care au folosit-o pentru a obţine subvenţia. Mai apoi, l-au ajutat pe primar să le acorde creditul pentru locuinţă, prin îndeplinire în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu şi au obţinut subvenţia în mod abuziv din declaraţii care nu corespund adevărului.

10 Thoughts to “Primarul comunei Bocşa scapă de executarea pedepsei cu închisoarea”

 1. Trahanache

  Pana sa ajunga la Curtea de Apel s-a declarat nevinovat, iar aici a achitat prejudiciul. Asta este unul din motivele pentru care sentinta Judecatoriei Zalau a fost modificata.

 2. Anonim

  tot un excroc si un puscariabil ramine pentru ca mai are pe rol dosare penale in cercetare dupa care i se va dubla pedeapsa

 3. zalaucu

  sentinta de la Zalau nu e desfintata,norocul lor a fost ca a intrat Noul Cod Penal,si Curtea de Apel Cluj a judecat in consecinta…asa ca fostul pdl ist tot cu PDL a avut noroc…

 4. Anonim

  oare de ce cacatii de la graiu salajului nu lasa sa se afiseze comentariile?

 5. Anonim

  pentru intrega presa;stiti ca lui barou i s-a confiscat zilele trecute arma de vinatoare pentru braconaj de catre cei de la 112?stiti ca este urmarit penal?verificati

 6. Anonim

  justitia de la cluj a fost cumparata de barou cu banii pe care acesta insala statul respectiv APIA prin acte false si minciuni

 7. Anonim

  Primar condamnat, consiliera personala al primarului condamnata,consilier local condamnat. Bravo. Cu asemenea echipa numai de castigat are Comuna Bocsa.

 8. taby

  Oferte de lucru de seriozitate maxima! Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! Primele castiguri au fost acordate! Oferim imediat contract legal! Avem dovada castigurilor! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigati garantat cel putin 300 dolari lunar, lucrand ca operator online, 3 ore pe zi. Va trimitem mai multe detalii, dupa ce trimiteti textul „Info” la adresa de email:tabyta_olympya2000@yahoo.com

 9. Anonim

  trafic de motorina,medicamente false administrate la animale,abuz in srrviciu ,fals in acte publice,spaga conditionata pe lucrari ,conducere sub influenta alcoolului,conducere fara permis si braconaj sunt citeva din punctele tari ale acestui nemernic fara studii si fara cei 7 ani de acasa.

Leave a Comment