Ultima zi cu scrumiere pe mese în localurile din Sălaj

Plăcerea dar şi nevoia românilor de trage cu nesaţ din ţigară, într-o cafenea, un bar, club sau chiar restaurant, îşi are… orele numărate. Începând de joi, una dintre cele mai aşteptate legi dar şi contestate în acelaşi timp, va intra în vigoare, iar nerespectarea ei va genera amenzi uriaşe atât pentru cei care deţin localurile sau sunt proprietari ai spaţiilor în care se va constata nerespectarea legii, cât şi pentru fumătorii care vor ignora această lege. Aşa cum reiese din documentul pe care fumătorii îl urăsc iar nefumătorii l-au aşteptat de mulţi ani, fumatul va fi interzis complet – nu doar restrâns – în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii inclusiv cele în aer liber.

În cafenelele din Zalău clienţii spun că “nimic nu va mai fi la fel”

În cafenele şi barurile din Zalău, angajaţii aşează, pentru ultima dată, scrumierele pe mese. “Am afişat deja la intrarea în local, afişele care anunţă clienţii că fumatul nu este permis în local. Mâine (astăzi, n. red.) este ultima zi în care clienţii îşi mai pot savura cafeaua sau băutura alături de ţigara preferată. Nu va fi uşor”, spune barmanul unui local din centrul municipiului. În mod cert, legea nu este un motiv de bucurie; majoritatea fumează iar clienţii care intră în cafenele să bea o cafea fără să-şi aprindă o ţigară, sunt puţini. În majoritatea cafenelelor şi barurilor din Zalău, clienţii fumători profitau din plin, încă de la primele ore ale dimineţii, de privilegiul la care vor trebui să renunţe peste doar o zi: ţigara de lângă cafea. „Nu ştiu cum va fi. Nu am de gând să mă las de fumat şi nici nu pot să stau toată ziua acasă, să beau o cafea, mai ales că sunt într-o perioadă stresantă. În plus, simt nevoia să ies şi să socializez. Nu pot să tremur cu ţigara în gură la uşă, ca un boschetar. Sunt foarte supărată din cauza asta, de mâine nu va mai fi la fel”, ne-a spus o clientă dichisită. “Oare nu se putea merge pe varianta unor spaţii total separate, izolate, pentru fumători? Am înţeles că legea este deja contestată şi va fi modificată. Chiar noi suntem problema cea mai arzătoare în această ţară? Sigur că trebuie să-i respectăm şi pe nefumători dar noi unde să mergem, să stăm pe bordură cu cafeaua cumpărată de la bar, în mână? Eu nu pot să beau cafea fără să fumez, ne-a spus un tânăr, client al unui local din Zalău. Una din angajatele unui cunoscut bar de lângă platoul de marmură, o tânără aflată într-o continuă mişcare printre mesele localului, ne-a spus că în unitate fumatul este permis şi că personalul a fost deja instruit cu privire la Legea anti-fumat. “Am fost informate de către patron şi oricum ştiam pentru că s-a tot discutat despre această lege. Nu cred că vom fi afectaţi pentru că oamenii oricum vor veni să-şi servească cafeaua sau ceea ce doresc să consume la noi, aşa cum erau obişnuiţi şi până acum. Probabil că la început va exista o uşoară scădere a numărului de clienţi, nu ştiu ce să spun, însă sunt convinsă că în scurt timp oamenii vor găsi o soluţie. Ori vor renunţa la fumat, ceea c ear fi ideal, ori vor ieşi probabil afară să fumeze. De venit însă, vor veni, pentru că nu au unde să socializeze sau să se întâlnească cu clienţii, prietenii, partenerii de afaceri sau cu colegii, aşa este peste tot în Europa şi lumea s-a obişnuit” ne-a spus angajata barului.

O ţigară aprinsă te costă 500 de lei

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă. Sancţiunile care se aplică persoanelor fizice pentru nerespectarea prevederilor acestei legi pot ajunge chiar şi la 500 lei şi se aplică pe loc. Minimum de amendă contravenţională este şi acesta destul de consistent: 100 de lei. Pentru persoanele juridice, situaţia este mult mai sumbră. La o primă abatere vor fi sancţionaţi cu 5.000 de lei. Dacă abaterea se repetă, amenda este de 10.000 de lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei. La a treia abatere, amenda este de 15.000 de lei şi unitatea închisă pe loc, fără somaţie. În concluzie, Legea antifumat interzice total fumatul în cluburi, baruri, restaurante, taxiuri, mijloace de transport în comun, instituţii de învăţământ, spitale, în spaţiile de la locul de muncă.

Cifre negre: peste cinci milioane de români îşi “cumpără” boala cu 350 de lei lunar

Cea mai gravă consecinţă a fumatului o reprezintă riscul extrem de mare de îmbolnăvire, de cele mai multe ori afecţiunile provocate de fumat prezentând risc mare de deces. Una dintre cele mai grave boli cauzate de fumat este neoplasmul pulmonar. “Aproximativ 90 la sută din totalul cazurilor de cancer pulmonar se datorează fumatului”, spune Gabriel Gavriluţ, medic primar pneumolog la Secţia Pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. “Este important de ştiut că fumatul determină o serie de afecţiuni, oncologice sau nu, la nivelul tuturor organelor. Aerosolii din fumul de ţigară, cu dimensiuni sub cinci microni, ajung în alveole de unde trec în sânge şi apoi ajung în tot organismul. Fumatul determină astfel apariţia de neoplazii (cancere) cu localizări diverse: cavitate bucală, laringe, pancreas, rinichi etc. Fumatul favorizează, de asemenea, aterogeneza (formarea de grăsime pe interiorul arterelor) producând tulburări circulatorii în toate organele şi ţesuturile. Cele mai răsunătoare şi invalidante consecinţe sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau arteriopatia cronică obstructivă. Până la urmă, concluzia e una singură: abandonarea fumatului sau, şi mai bine, neînceperea fumatului”, a conchis medical zălăuan.
În ultimul studiul Global asupra Tutunului la Adulţi efectuat sub coordonarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se află într-o situaţie îngrijorătoare. Peste cinci milioane de români sunt fumători, iar suma medie care fiecare fumător o cheltuie lunar este de 350 de lei, ajungând în multe cazuri să depăşească 450 de lei. Prevalenţa fumatului în România nu a înregistrat, din păcate, o scădere semnificativă în ultimii patru ani. Dintre adulţii cu vârsta peste 18 ani aproximativ un sfert fumează (26,2 la sută ) faţă de 26,7 în 2011, relevă studiul efectuat de experţi în domeniul combaterii fumatului din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Scandal de ultimă oră: Legea ar putea fi modificată până în vară

Deputatul neafiliat Daniel Fenechiu a anunțat luni că a inițiat un proiect de lege care permite constituirea de asociații sau cluburi de fumători, care să poată amenaja spații închise în care să fumeze, să bea cafea, ceai sau băuturi răcoritoare. „Am inițiat și voi depune la Parlament un proiect de lege de modificare a legii pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun. Am hotărât să abordăm cele două mari probleme ale legii antifumat: faptul că spațiul public închis este foarte prost definit și condițiile impuse de lege sunt foarte restrictive. Una dintre reglementări este să se permită constituirea de asociații sau cluburi de fumători, care să poată amenaja spații pentru fumat, în care să se poată fuma și desfășura activitățile care sunt asociate fumatului, respectiv să bei o cafea, un ceai, o băutură răcoritoare”, a spus Fenechiu într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului. El a adăugat că propunerea legislativă redefinește spațiul public închis, care ar urma să fie „orice spațiu care este înconjurat de jur-împrejur de pereți”. Fenechiu a menționat că legea antifumat „este o lege stupidă, o bătaie de joc la adresa oamenilor care gândesc”, „o lege asemănătoare cu legea prohibiției din Statele Unite”. Nu există, deocamdată, date certe că această legear putea fi modificată, astfel încât să existe aceste spaţii sau chiar cluburi în care să se poată fuma din nou (în fapt, aceleaşi baruri sau restaurante însă destinate exclusive fumătorilor). Cert este că fumătorii se gândesc cu groază la legea care intră de mâine în vigoare şi încă mai speră că până la vară, legea va fi modificată în aşa fel încât să poată savura în linişte o ţigară la terasele ce se vor deschide nu peste mult timp.

Leave a Comment