Tradiţie şi jertfă pentru împlinirea spirituală: Zeci de credincioşi sălăjeni, în pelerinaj la Nicula

Mai mulţi credincioşi ortodocşi din satele Bobota şi Derşida au pornit, joi dimineaţă, în tradiţionalul pelerinaj la Nicula, în căutarea împlinirii spirituale. Călătoria va dura trei zile, timp în care pelerinii vor parcurge 150 de kilometri şi vor face popasuri la casele oamenilor, care îi aşteaptă, în fiecare an, cu mesele întinse.

Aproape 30 de localnici din Bobota şi alţi 30 din Derşida au pornit, joi, la primele ore ale dimineţii într-o călătorie rituală spre mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, pentru a lua parte la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ei şi-au început drumul după ce au primit binecuvântarea preotului paroh, au spus o rugăciune de călătorie şi au înconjurat de trei ori biserica din sat. Timp de trei zile, cele două grupuri de credincioşi vor parcurge 150 de kilometri, în rugăciune şi cântec religios, urmând să ajungă la destinaţia sfântă, acolo unde anual se adună zeci de mii de persoane, în seara zilei de sâmbătă.

Fiecare norod are în faţă o cruce cu o coroană de flori şi un ştergar alb, înflorat, ce va fi purtată prin rotaţie de către credincioşi. În urma lor merge o căruţă, care transportă bagajele pelerinilor.

Printre bobotanii care iau parte la acest demers se numără şi Ioana Tomole, o tânără care participă cu consecvenţă, de 15 ani încoace, la pelerinaj.  „Este o călătorie extrem de solicitantă, deşi facem popasuri dese pentru a ne trage sufletul şi a ne asigura rezervele de apă. Aceasta este a 15-a mea participare la pelerinaj şi o fac de fiecare dată cu smerenie, pentru că îmi aduce împlinire spirituală”, ne spune ea.

Majoritatea membrilor grupului din Bobota sunt tineri şi fac asta mânaţi de propriile motivaţii şi dorinţe. „Fiecare merge în pelerinaj cu un gând. Unii o fac din obişnuinţă, alţii pentru a duce mai departe o tradiţie la care au luat parte părinţii ori bunicii lor”, susţine Ioana Tomole. Pe toată durata călătoriei, credincioşii spun rugăciuni şi cântă pricesne, făcând scurte opriri pentru a mânca pe la casele oamenilor, care îi aşteaptă în fiecare an, cu masa întinsă.

Joi seară au înnoptat în localitatea sălăjeană Popeni, în podurile şi şurile oamenilor, pe fân. Tot pe fân vor dormi şi vineri noaptea, de data aceasta în satul Pustuţa din judeţul Cluj. La destinaţie vor ajunge în 13 august, unde vor lua parte la slujbele religioase, se vor spovedi şi vor înconjura, în coate şi în genunchi, mica bisericuţă de lemn din curtea mănăstirii, pentru ca mai apoi să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Întoarcerea este programată pentru marţi, 16 august, norodul urmând să parcurgă tot pe jos cei 150 de kilometri ce îi despart de casă.

Potrivit preotului Claudiu Nechita, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, acest obicei a rezistat de-a lungul timpului în special în zona Şimleului, fiind dusă mai departe de către credincioşii din satele Bobota şi Derşida. „Într-un secol al vitezei, când avem la dispoziţie atâtea mijloace de transport la dispoziţie, o astfel de acţiune poate părea ciudată. Dar aceşti oameni au o sensibilitate deosebită faţă de demersul lor spiritual, care este complex şi implică atât sufletul, cât şi trupul. Practic, prin pelerinajul făcut, ei îşi duc sufletul la mănăstire. Credinţa şi bucuria duhovnicească a acestor oameni îi face să fie consecvenţi”, a precizat preotul.

One Thought to “Tradiţie şi jertfă pentru împlinirea spirituală: Zeci de credincioşi sălăjeni, în pelerinaj la Nicula”

  1. Anonim

    Tradiție si prostie multă, românii au rămas in evul mediu.

Leave a Comment