Satul Păușa găzduiește cea de-a doua ediție a taberei de voluntariat organizate de Asociația ARHAIC (Ambulanța pentru Monumente Sălaj), în parteneriat cu RUF – Romanian United Foundation din Statele Unite ale Americii. Tabăra are loc în contextul intervenției de primă urgență pentru punerea în siguranță a bisericii de lemn „Sf. Ierarh Nicolae” din Păușa, monument istoric de secol XVIII, cunoscut pentru valoroasele sale decorații sculptate și pictate. Intervenția vizează refacerea completă a învelitorii de șindrilă, pentru protejarea structurii și a decorului pictat amenințat de infiltrații. Materialele necesare pentru refacerea învelitorii au fost cumpărate cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Judeţean Sălaj, al Secretariatului de Stat pentru Culte, precum și din contribuțiile comunității locale. „Le mulțumim tuturor pentru încredere și susținere. După reușita primei ediții, de la Noțig, ne bucurăm să fim din nou gazde pentru 12 tineri româno-americani veniți din SUA, care se implică activ în salvarea unui monument important al patrimoniului transilvănean.
Pe lângă activitatea de pe șantier, voluntarii participă la un program educativ și cultural, organizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Alături de Horea Pop, arheolog și cercetător al muzeului, aceștia au vizitat situl arheologic de la Porolissum.
Miercuri vor merge pe un șantier arheologic aflat în apropiere, unde le va fi prezentat modul de lucru în teren și procesul realizării unei investigații arheologice. Această tabără este mai mult decât o acțiune de voluntariat, este o experiență de conectare cu România profundă, cu patrimoniul, cu oamenii și cu valorile comunității”, este mesajul celor de la Asociația ARHAIC.
Tineri voluntari, într-o tabără de neuitat
Zilele trecute am ajuns și eu la Păușa pentru a sta de vorbă cu adolescenții români născuți în America. Aproape toți au mai fost în țara noastră, în locurile natale ale părinților. Sunt impresionați de liniștea satului, de bucuria plimbărilor de seară, de mâncarea românească. Voluntarii din rândul adolescenților români născuți peste Ocean sunt Paul, Diana Alexandra, Andreea, Dan, Andrew, Jessica, Julia, David, Michael, David, Sara și Adela. Meșter este Vasile Pop. Echipa Ambulanța pentru Monumente Sălaj este alcătuită din Valeria Lehene, Bogdan Pintea, Corina Caraba, Tania Criste Tivadar, Mădălina Varga, Tudor Bonta, Doina Pop, Lucian Oprea și Bogdan Ilieș. Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat de Asociația MONUMENTUM, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, cu sprijinul The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Foto: Magazin Sălăjean