Spiritualitate, educatie si recreere in tabara de la Manastirea Stramba

Spiritualitate, educatie si recreere in tabara de la Manastirea Stramba

Elevi salajeni au participat in cursul acestei luni, in patru serii de cate o saptamana, la o tabara de catehizare la Manastirea Stramba. Organizarea taberei, care imbina activitatile de recreere, cu cele educative si spirituale, a devenit deja o traditie aici. Participantii, copii inscrisi in proiectul Hristos impartasit copiilor, precum si tineri din toate zonele Salajului, au participat la programul sfintelor slujbe oficiate in Paraclisul Manastirii sau in Altarul de vara. Utrenia, Vecernia si Sfanta Liturghie au fost un prilej pentru cei prezenti de a participa la strana citind sfintele rugaciuni. La orele de cateheza, cei prezenti au recapitulat cunostintele dobandite la orele de religie din scoala sau la orele de cateheza desfasurate in parohii, si totodata au dobandit informatii noi din invatatura crestina.

Copiii au fost antrenati si in diferite activitati si intreceri: Concurs de toaca – la care au invatat tainele batutului in toaca; Concurs de cunostinte religioase „Familia – izvor al bincuvantarii divine”, Concurs de perspicacitate, unde s-au avut in vedere cunostintele legate de invatatura de credinta; Concursul de pictura -Micul iconar, dar si intreceri sportive desfasurate sub deviza Minte curata in corp sanatos. Spre sfarsitul perioadei, participantii au primit Sfanta Taina a Spovedaniei si au fost impartasiti cu Trupul si Sangele Domnului. La finalul taberei, intr-un cadru festiv, toti elevii au fost rasplatiti cu premii si diplome, in functie de talentul si priceperea fiecaruia.

Inceputurile Sfintei Manastiri Stramba, una dintre cele mai vechi si frumoase asezaminte monahale din Salaj, dateaza din secolul al XV-lea. Singura contructie a fostului ansamblu monahal, care se pastreaza si astazi, este Biserica din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului. O deosebita valoare istorica si spirtuala o constituie pictura interioara si icoanele pictate pe lemn, realizate in 1742 de catre ieromonahul Domintian. Biserica de lemn gazduieste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, numita Dulcele Sarut, pictata de catre preotul Luca din Iclod, cel care a pictat si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Nicula.

Intr-o monografie mai veche a Ardealului, Manastirea Stramba figureaza ca un mic centru de cultura, aici functionand una din primele scoli ardelene cu rol in pastrarea si cultivarea traditiei si obiceiurilor locului. Dupa aproape 200 de ani, timp in care a fost lipsita de viata monahala, manastirea a fost redeschisa in urma eforturilor parintelui Grighente Otelea, staretul manastirii.

Leave a Comment