Schite de teatru

Motorul s-a oprit cand barca era in mijlocul lacului. Benzina a fost vanduta la negru inca inainte de plecare. Lacul este plin de crocodili. Unii musca din barca. Pasagerii se cearta, toti si, pentru orice. Pentru bautura, pentru mancare, pentru un loc mai uscat in barca. Cele cateva vasle sunt la locul lor. Nimeni nu vasleste. Din cand in cand, cate unul reuseste sa se faca auzit. Vine cu solutii. Unele nastrusnice, altele mai bune. Sunt respinse. Oricare respinge solutiile celorlalti. Nu se mai intelege nimeni cu nimeni. Sunt ca la Turnul Babel cand le-a incurcat Dumnezeu limbile si…mintile. In sfarsit cineva reuseste sa se impuna.

Mai cu strigate, mai cu injuraturi, mai cu amenintari si chiar distribuind cu generozitate cateva picioare-n fund. Vine cu un plan. Prost, dar mai bun decat orice nimic existent. Cei potenti vor merge la vasle. Catre ei se directioneaza apa si mancarea existenta. Ceilalti beneficiari sunt exceptii. Cu mari eforturi barca se misca urmarita indeaproape de amenintarile din adancuri. Sleiti de puteri, uzi, murdari, infometati si insetati ajung intr-un tarziu la mal, la loc sigur, scapati de primejdia pieirii. Nu apuca bine ca bataile inimii sa revina la normalitate ca unul dintre ei, sustinut prin murmure de catre ceilalti, s-a adresat autoimpusului lider: Rusine! Uita-te, in ce hal ne-ai adus! Va trebui sa te judecam pentru asta!// Aici cortina cade! “Schite de teatru” de acest gen am trait si-n realitate. Unele au reusit sa fie tinute departe de dezbaterea publica. Altele au aparut cu detalii in ziarele occidentale, au fost publicate studii, s-au scris carti…Suficient de multi sunt cei care au auzit despre politica de reechilibrare a unor zone din perimetrul regional ce ne priveste.

Ruperea Transilvaniei, aparitia unui stat tiganesc in Oltenia, extinderea Moldovei peste Prut, secatuirea economica sau falimentul financiar al Romaniei etc sunt numai cateva din acestea. Putini stiu cate eforturi si compromisuri au fost necesare pentru a determina ”licurucii” si hienele sa ne lase deocamdata in pace. La caderea cortinei, dupa fiecare schita de teatru, nu au fost aplauze asa cum am fi tentati sa credem. Au fost huiduieli si vorbe de ocara. Ca sa citez un clasic in viata, huiduit dupa una din cele mai de efect actiuni recente de promovare a Romaniei: nicio fapta buna nu ramane nepedepsita! // Am participat la cateva discutii cu oameni din elita romaneasca: profesori universitari, academicieni, oameni din serviciile publice etc. Nemultumirile datorate reducerile veniturilor (salarii, indemnizatii, pensii, etc) sunt enorme. Nimeni nu a fost interesat de abordarea cauzelor care au generat aceaste situatii si de eventualele masuri de remediere.

Nimic nu a mai contat atat timp cat standardul obisnuintelor a fost afectat. Evident vina a fost imediat directionata, ca si-n schita noastra de inceput, catre conducator. Dar oare aceasta este judecata corecta? Am facut un inventar al perioadelor politice (2004-2011) si iata cum, stau lucrurile si..responsabilitatile: -28.dec.2004, este validat guvernul Tariceanu, sustinut de Alianta DA (PD+PNL) si UDMR; – 3 aprilie 2007, PD se retrage de la guvernare iar Tariceanu isi continua mandatul sustinut de PNL+UDMR. PSD, desi neangajat politic, sustine si se implica la vedere in politica guvernarii; – 20 martie 2008, se infiinteaza PDL;

– 22 dec.2008, guvernul Boc1 obtine votul de investitura sustinut de PDL+PSD+PC; – 02.oct. 2009, membrii PSD demisioneaza in bloc din guvern; – 13 oct.2009, guvernul Boc1 este demis prin motiune de cenzura initiata de catre PNL+UDMR si sprijinita de PSD; – 04.nov.2009 este invalidat guvernul Croitoru;- 06.nov.2009 este desemnat prim-ministru Liviu Negoita care, pe 16.dec.2009, isi depune mandatul; – 17 dec.2009, este desemnat prin-ministru Emil Boc iar pe 23 dec.2009 este validat guvernul Boc2.// Acestia sunt cei care ne-au gestionat existenta, in combinatii diverse, din anul 2004 si pana acum. Este vreo formatiune care lipseste? Din 1989, inafara PNT-cd-ului care a fost eliminat din liga parlamentara, nimic nu s-a schimbat in politica romaneasca. Este vreo formatiune politica despre care sa nu fi auzit lucruri de scadere: furturi, hotii, coruptie, abuz de putere, privatizari si contracte publice cu cantec, trafic de influenta, nepotism, incompetenta, ba chiar si …tradare de tara? Oare pentru pensii si salarii mici, pentru haosul care domina astazi pseudodemocratia romaneasca, nu or fi vinovati toti? //Ca ii dam pe astia jos este foarte bine. Rau este ca o sa-i acceptam (din nou) pe ceilalti!// Daca am avea niste crocodili ….si abia apoi sa cada cortina!

Leave a Comment