Sharding – soluție pentru problema de scare Ethereum

Tehnologia Sharding presupune împărțirea bazei de date în mai multe fragmente mai mici. Totodată, atunci când baza de date este împărțită în părți și o solicitare trebuie să primească date de la diferite shard-uri (servere), este important ca datele împărțite să fie corect aranjate înapoi. Acest principiu este valabil, parțial, și în cazul tranzacțiilor în blockchain.

 

Majoritatea criptomonedelor se bazează pe o tranzacție – de aceea sharding-ul se aplică la nivel de tranzacție în blockchain. În acest caz, tranzacția este divizată în părți separate. Ulterior, aceste părți sunt trimise și procesate de către diferite noduri. În teorie, shardingul permite criptomonedelor să accelereze procesarea unei tranzacții. Dar, în practică, este mult mai complicat de aplicat această tehnologie decât în teorie (ceea ce am descris aici).

 

Care sunt principalele dificultăți de implementare a tehnologiei Sharding

Blockchain-ul este construit în așa mod, încât nu există niciun mecanism pentru a urmări ce nod procesează ce tranzacție. În acest sens, cu siguranță este nevoie de un mecanism sigur și eficient care să funcționeze în siguranță și rapid pe blockchain. Aceasta, de fapt, este una dintre principalele dificultăți care reține în prezent implementarea pe larg a tehnologiei de Sharding.

 

O altă dificultate ține de faptul că până în prezent nu a fost dezvoltat nici un algoritm de încredere între noduri, astfel încât acestea să aibă încredere unul în celălalt. Într-un blockchain de criptomonede, nodurile nu pot avea încredere unul în celălalt – trebuie să ajungă la un consens independent. Totodată, consensul nu reprezintă ultima etapă. Pentru ca tranzacția să fie validată, este nevoie de confirmarea că ambele noduri au finalizat cu succes procesarea.

 

Reieșind din cele menționate, Shardingul ar putea fi implementat în tehnologia blockchain doar printr-o singură modalitate – prin intermediul unui algoritm proof-of-stake. Se poate merge pe una din cele 2 variații de proof-of-stake – complet sau parțial. Aici este necesar să amintim că problema scalări criptomonedelor provine, în special, reieșind din specificul algoritmului proof-of-work. Aici, însă, acest algoritm lipsește, ceea ce oferă posibilitatea de a folosi tehnologia Sharding cu scopul de a rezolva problema de scalare a Ethereumului. Între timp, poți tranzacționa Ethereum și Bitcoin pe Bitcoin era – platformă cu o reputație renumită.

 

 

Sharding pentru a salva Ethereum

Dificultățile descrise mai sus reprezintă adevărate obstacole în ceea ce privește implementarea și utilizarea Shardingului. Reieșind din aceasta, nimeni în afara de Ethereum nu își asumă responsabilitatea de a se ocupa cu implementarea și dezvoltarea acestei tehnologii în cadrul unui anumit blockchain. Ținând cont de dificultățile enumerate mai sus, nimeni nu se angajează la sharding.

 

Totodată, chiar și în vederea dificultăților mai sus descrise, pentru prima dată a început să se vorbească despre Sharding într-un context mai serios anume atunci când se analiza opțiunea de utilizare a acestei tehnologii în procesul de soluționare a problemei de scalare Ethereum. Utilizatorii Ether se confruntă cu faptul că blockchain-ul nu mai este capabil să facă față numărului tot mai mare de tranzacții. Acest lucru a devenit evident mai ales atunci când jocul Cryptokitties a câștigat o popularitate imensă și a încetinit semnificativ blockchain-ul. Acum cea mai mare problemă a Ethereum este incapacitatea de a face față solicitărilor care sunt nu doar multe ca număr, dar și destul de voluminoase.

 

Procedura de soluționare a problemei de scalare Ethereum cu ajutorul Shardingului s-a propus a fi realizată în 2 mari etape. Lansarea acestei proceduri a avut loc în 2017, iar implementarea primei etape deja a avut loc cu succes. În același timp este necesar de menționat că aceasta nu este cea mai complicată etapă și constă în fragmentarea blockchain-ului Ethereum. Acum se lucrează la implementarea celei de a 2-a etapă, succesul căreia va reprezenta un adevărat progres tehnic și științific deoarece va reuși să rezolve o problemă cu adevărat actuală.

 

Concluzie

Shardingul este o tehnologie mai puțin cunoscută în lumea hype-ului cripto, dar, totodată, este extrem de bine definită și poate aduce utilitate reală blockchain-urilor din prezent. În același timp, reieșind din anumite dificultăți și obstacole în ceea ce privește implementarea acestei tehnologii, doar Ethereum a decis să o aplice pentru a soluționa problema scalării propriului blockchain. Existența unei eventuale soluții care ar rezolva problema scalării poziționează Ethereum și mai bine în ochii potențialilor investitori. Dacă și tu dorești să investești în Ethereum sau o altă oarecare criptomonedă, poți face acest lucru simplu și rapid utilizând platforma Bitcoin era.