Risc ridicat de incendii in timpul iernii

Risc ridicat de incendii in timpul iernii

Cunoasterea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, in perioada sezonului rece, scade riscul producerii acestor evenimente din care ar putea rezulta pierderi insemnate de bunuri, ori chiar de vieti omenesti. In aceasta perioada, majoritatea incendiilor si exploziilor se produc, indeosebi, din cauza utilizarii necorespunzatoare ori cu defectiuni a diferitelor mijloace de incalzire sau a sistemelor de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti, instalatiilor electrice de iluminat si a aparatelor electrice de uz casnic suprasolicitate, neverificate si care nu prezinta siguranta in exploatare, etc.

Astfel, pompierii informeaza despre masurile anti-incendii pe timp de iarna. In perioada sezonului rece creste probabilitatea de a se genera incendii avand drept cauza utilizarea necorespunzatoare a mijloacelor de incalzire, instalatiilor electrice, din cauza cosurilor de fum necuratate sau neprotejate termic, utilizarea impropie a jarului nestins etc. Pentru o mai mare siguranta, reamintim cetatenilor sa respecte cateva reguli si masuri de care trebuie sa tina cont in perioada sezonului rece, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi.

Atentie la cosurile de fum!

Pompierii salajeni au fost solicitati, de la inceputul lunii octombrie si pana in prezent, la patru interventii pentru stingerea incendiilor izbucnite la cosurile de fum deteriorate. Prin urmare, cadrele inspectoratului atrag atentia asupra cosurilor si canalelor de fum care trebuie construite din materiale incombustibile, rezistente la foc. Se recomanda ca, in incaperea unde e amplasata centrala de incalzire, sa nu se depoziteze obiecte nefolositoare incalzirii. Centrala trebuie echipata cu aparate de masura si control a temperaturii, a presiunii din cazan si conducte, cu indicatoare de nivel pentru combustibil, cu supape de siguranta.

Toate cosurile de fum trebuie verificate, curatate si reparate de catre personal specializat. Improvizatiile la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare si coturi multe, montate pe langa si pe peretii combustibili, in apropierea materialelor sau a altor obiecte de uz casnic pot produce incendii. Pompierii atentioneaza salajenii sa isi tencuiasca cosurile de fum la exterior, pe portiunea cuprinsa in podul cladirii. Trebuie pastrata o distanta de minim 15 centimetri intre cosul de fum si materialele combustibile. O data la trei luni, cosurile de fum si sobele care functioneaza cu combustibil solid trebuie curatate de funingine, iar daca acestea functioneaza cu combustibil lichid sau gazos curatarea lor trebuie efectuata o data la patru, respectiv la sase luni.

Sobele trebuie supravegheate

Depozitarea sau amplasarea materialelor combustibile se face la distanta de minim un metru fata de sobele fara acumulare de caldura si o jumatate de metru la sobele cu acumulare de caldura, transmite purtatorul de cuvant al ISU Salaj. Potrivit acestuia, in luna octombrie a acestui an, la nivelul judetului s-au inregistrat doua incendii din cauza unor sisteme de incalzire necorespunzatoare. O alta interventie a pompierilor a fost la un incendiu izbucnit de la depozitarea cenusei ori a jarului nestins in apropierea materialelor combustibile.

In fata usitei de alimentare a sobei, pardoseala combustibila se protejeaza cu o bucata de tabla metalica, avand dimensiunea 70

Leave a Comment