Primul venit, primul servit nu se mai aplica la acordarea biletelor de tratament

Primul venit, primul servit nu se mai aplica la acordarea biletelor de tratamentDaca pana acum pensionarii se ingramadeau la inceputul anului pentru a depune cereri pentru bilete de odihna si tratament prin Casa Judeteana de Pensii (CJP), lucrurile s-au schimbat deja. Si asta deoarece Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS) a decis ca ordinea depunerii cererilor sa nu mai fie singurul criteriu de selectie in acordarea biletelor, ci sa fie mai multe elemente de care sa se tina cont.

Pensionarii salajeni se vor inghesui degeaba, incepand cu acest an, la CJP Salaj pentru a solicita un bilet de odihna si tratament. De la 1 ianuarie 2010, s-a decis sa se schimbe modalitatea de acordare a biletelor si sa nu se mai tina cont de ordinea cronologica in care au fost depuse solicitarile.

Daca pana acum, principalul criteriu de acordare a biletelor de tratament era ordinea cronologica in care se inregistrau cererile pensionarilor, incepand cu 2010 se vor lua in considerare alte criterii – cine a mai beneficiat de un bilet de tratament balnear in ultimii doi ani (in principal), categoria de pensie a beneficiarului si cuantumul pensiei.

Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicita biletele de tratament balnear este data de ordinea descrescatoare a punctajelor aferente fiecarei cereri. Mentionez ca aceste criterii sunt in faza de testare, astfel incat, in prezent, nu se preiau cereri pentru acordarea de bilete de tratament, a spus Anamaria Pernes, directorul coordonator adjunct al CJP Salaj.

Ordinea celor norocosi, care vor pleca la munte sau la mare cu un bilet de odihna subventionat, va fi realizata printr-un program informatic, care deocamdata nu este pe deplin finalizat. Programul informatic trebuie sa vina de la Ministerul Muncii si va fi implementat rapid pentru ca cei care au nevoie de bilete sa le primeasca imediat.

Tot prin ultimele modificari s-a decis ca din totalul biletelor de odihna primite de CJP sa se acorde 80 la suta dintre ele pensionarilor si 20 la suta celorlalte categorii de asigurati. Deocamdata nu s-a schimbat cuantumul subventiei acordate la cumpararea unui bilet, pensionarii urmand sa plateasca pentru un bilet tot jumatate din pensia incasata anterior lunii in care pleaca la tratament.

In plus, o parte dintre pensionari, care sunt inscrisi in Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, beneficiaza de inca un sprijin la cumpararea biletului, astfel ca un pensionar ajunge sa plateasca 100-200 de lei de persoana.

Pana acum, la fiecare inceput de an pensionarii se inghesuiau pentru a prinde un bilet de odihna si tratament in una dintre statiunile cu care Casa de Pensii are contract.

Cei care ajungeau primii aveau posibilitatea sa opteze pentru ce statiune vor fara sa existe riscul sa nu gaseasca bilet pentru statiunea preferata. Acum, ca va fi introdus acest criteriu, al punctajului, teoretic ar trebui sa nu mai existe aceleasi cozi si toti pensionarii sa aiba sanse, in functie de pensie, sa prinda un loc la tratament.

Anul trecut, CNPAS a alocat pentru judetul Salaj 3.021 de bilete de tratament, oferta care insa, nu a facut fata cererilor. Anume, in decursul anului 2009, peste 5.400 de asigurati in sistemul de pensii din Salaj si-au depus cereri pentru acordarea de bilete de tratament.

Leave a Comment