Scoli comasate si profesori stersi din schema

Scoli comasate si profesori stersi din schemaIoan Abrudan: Reducerile din educatie ar putea duce la cresterea calitatii invatamantului

Peste 230 de posturi din invatamantul salajean vor trebui eliminate incepand cu 1 septembrie a acestui an. Cu toate acestea, inspectorul general scolar al Inspec-toratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, sustine ca masura data de Ministerul Eucatiei Cercetarii si Inovarii (MECI) nu este una drastica, din contra. In cadrul unei conferinte de presa sustinute ieri, Abrudan a mentionat ca reducerile din educatie ar putea duce la cresterea calitatii invatamantului.

Reducerea posturilor din educatie nu este legata doar de o reducere administrativa, ci decurge din sistemul de finantare. Stabilirea normelor de cost pe elev (finantarea per capitas) duce la necesitatea comasarii unitatilor de invatamant si obliga la eliminarea nu a profesorilor titulari, ci a suplinitorilor. Acest lucru ar putea genera renuntarea definitiva la invatamantul simultan, precum si renuntarea la profesorii necalificati.

Nu este un lucru simplu sa realizam comasarea scolilor cu elevi putini, fiind necesare indeplinirea unor conditii: de spatiu, dotare, incadrare, conditii de transport si de cazare (unde este cazul). Insa este o necesitate. Este cu totul diferit ca la o clasa de 10-15 elevi sa predea un profesor necalificat, fata de o clasa cu 30 de elevi unde preda un dascal titular. Daca se vor lua masuri firesti, reducerea aceasta va duce la egalizarea sanselor fiecarui copil de a avea acces la un invatamant de calitate, a mentionat inspectorul general scolar al ISJ Salaj.

Tot Abrudan ne-a spus ca reducerile nu se vor aplica la invatamantul prescolar, ci la gimnaziu. Deocamdata, nu am stabilit ce posturi vor fi reduse. Dupa intocmirea proiectului de incadrare pentru anul scolar 2010-2011 urmeaza sa avem o sedinta a Consiliului de Administratie, in care vom analiza situatia posturilor, dupa care vom stabili cate si de unde vor fi reduse.

Pot spune ca reducerile vor viza cadrele didactice necalificate, poate chiar unii dascali pensionari, a mentionat Abrudan. O reducere impusa de minister a fost efectuata la inceputul anului scolar in curs, la nivelul judetului Salaj fiind eliminate 188 de posturi.

Profesorii nu exclud intrarea in greva generala, in conditiile in care planul Guvernului pentru educatie in 2010 presupune concedieri masive si eliminarea pensionarilor si suplinitorilor. Cu toate acestea, reprezentantii Ministrului Educatiei au declarat ieri, la iesirea de la intalnirea cu liderii dascalilor, ca toate sindicatele si-au exprimat atasamentul fata de reforma. Urmatoarea intalnire dintre cele doua parti va avea loc marti, 12 ianuarie.

Alte articole

Leave a Comment