Preţul cărnii de miel porneşte de la 11 lei kilogramul

Sălăjenii care vor să cumpere carne de miel pentru masa de Paşti vor scoate din buzunar între 24 şi 28 de lei pentru un kilogram de carne. Preţurile precizate sunt valabile în supermaketurile din municipiu, în carmagerii şi în locurile special autorizate şi diferă de la un comerciant la altul în funcţie de adqaosul comercial.
Cei care intenţionează cu cumpere miel direct de la sursă, de la stână de exemplu, trebuie să ştie că preţul cărnii de miel, în viu, este cuprins între 11 şi 13 lei, iar negocierea directă cu ciobanul poate duce la preţuri şi mai mici, în funcţie de cantitatea de carne achiziţionată. „Mielul se cântăreşte în viu. Preţul este de 12 lei pe kilogram, dar dacă cumpăraţi 2-3 miei ne înţelegem, mai lăsam din preţ”, a precizat un oier din Sălaj. Dezavantajul achiziţionării directe de la stână a unui miel constă în lipsa avizului sanitar-veterinar care certifică calitatea produsului.
Potrivit unor informaţii furnizate de Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, se recomandă achiziţionarea cărnii de miel provenit numai din unităţi autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar aflate sub control medical veterinar care garantează siguranţa în vederea consumului. De asemenea, la alegerea carcaselor se recomandă evitarea celor prea mici a căror valoare nutritivă este mai redusă.

Atenţie la alegerea cărnii de miel!,

Consumatorii care vor să achiziţioneze carne de miel trebuie să ţină cont de două aspecte importante şi anume: carnea să nu fie lipicioasă, iar mielul trebuie să cântărească peste zece kilograme. Reprezentanţii DSVSA atrag atenţia că produsele vândute pe străzi sau din portbagaje, la un preţ mai mic decât cel din piaţă, reprezintă un risc pentru consumatori. Odată ce consumatorul a intrat într-un spaţiu autorizat trebuie să verifice dacă este prezentă ştampila sanitară pe carne. Apoi se recomandă testarea elasticităţii cărnii şi verificarea suprafeţei care nu trebuie să fie lipicioasă sau urât mirositoare. În cele din urmă, produsul cumpărat trebuie depozitat rapid la temperaturi cuprinse între zero şi patru grade Celsius. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că un miel cu greutatea de sub zece kilograme are carnea foarte indigestă, conţine colagen ce dăunează organismului. Carnea de miel are o valoare calorică mare şi un conţinut ridicat de colesterol şi se recomandă consumul ei împreună cu cât mai multe legume.

Carne retrasă de pe piaţă de inspectorii sanitar veterinari

În această perioadă, premergător Sărbătorilor Pascale, DSVSA Sălaj a intensificat controalele la operatorii economici din întreg judeţul care comercializează produse de origine animală şi non-animală. Acţiunile sunt organizate atât individual, de instituţia precizată, cât şi în colaborare cu cu reprezentanţii altor instituţii: Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, respectiv Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA, în cursul ziei de marţi, 7 aprilie, în municipiul Zalău, ca urmare a unor acţiuni de verificare, inspectorii sanitar veterinari au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.000 de lei şi au retras de la comercializare 120 de ouă şi 15 kilograme de organe şi două carcase de miel. Produsele retrase de la comercializare prezentau modificări organoleptice – miros ciudat.

Leave a Comment