Zece afacerişti sălăjeni au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală

Zece administratori de firme din judeţ au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare sau spălare de bani. Doi dintre aceştia sunt judecaţi în stare de arest preventiv. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au soluţionat prin rechizitoriu, în ultima săptămână, mai multe dosare. În primul dosar, sunt judecaţi, în stare de arest preventiv, pentru evaziune fiscală, Czaholi Istvan Zsolt şi Ovidiu Oros. „S-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Czaholi Istvan Zsolt, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de evaziune fiscală în formcontinuată. În perioada 2012 – 2013, în mod repetat şi în baza unui rezolutii infracţionale unice, în calitate de administrator la SC Carneoc Consulting SRL Zalău a desfăşurat activităţi economice fără a înregistra în contabilitatea societăţii veniturile obţinute şi a dispus înregistrarea în evidenţele contabile de cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni comerciale reale, în scopul diminuării sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit şi taxa pe valoare adăugata, cauzand astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 1.466.621,2 de lei (586.552,2 lei – impozit pe profit şi 880.069 lei – TVA) nerecuperat”, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului. Cel de-al doilea inculpat, Ovidiu Oros, este judecat pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, după ce, în perioada 2012 – 2013, a emis mai multe facturi fictive, în favoarea SC Petradom SRL şi SC YMY Trans SRL, pe care la rubrica furnizorului figurează SC Lelemet SRL, SC Ceram Fashion SRL, SC Daisim Transport SRL, societăţi în care nu deţinea nici o calitate, prin aceasta contribuind la diminuarea impozitului pe profit şi a TVA-ului datorat bugetului de stat cu suma totală de 1.010.189,7 lei lei (404.076 lei impozit pe profit şi 606.113,73 lei TVA), „în contextul în care acelaşi inculpat i-a sprijinit pe inculpaţii Czaholi Istvan şi Brică Ana Maria şi pe suspectul Alesu Mihail, în sensul că i-a găzduit şi le-a facilitat condiţiile pentru emiterea de facturi fictive în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale a beneficiarilor respectivelor facturi”, a mai menţionat anchetatorii.

Prejudicii recuperate parţial
Restul inculpaţilor sunt judecaţi în stare de libertate. Este vorba de Szepesi Lorand Iozsef, pentru evaziune fiscală în formă continuată, care, în perioada 2012 – 2013, în calitate de administrator la SC Petradom SRL Sălăţig a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii de facturi fictive având ca obiect materiale de construcţii şi furaje pentru animale, pe care la rubrica furnizor figurează SC Carneoc Consulting SRL Zalău, SC Lelemet SRL, SC Ceram Fashion SRL, SC Sasha & Alex Construct SRL, SC Safir Company SRL şi SC Daisim Transport SRL, cu scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, cauzându-se astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 867.377 lei (346.951 lei -impozit pe profit şi 520.426 lei-TVA) integral recuperat.
Pentru aceeaşi infracţiune a fost trimis în judecată şi Marius Şandru, care, în calitate de administrator la SC TCM Construcţii & Instalaţii SRL Tîrgu Mureş şi SC Eco Aqua Logistics SRL Cluj Napoca, a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţilor de facturi fictive având ca obiect utilaje folosite în domeniul construcţiilor şi prestări de servicii în acest domeniu de activitate, facturi pe care la rubrica furnizorul figurează SC Carneoc Consulting SRL, SC Vegal Construct SRL şi SC Agrotez Zid SRL, cu scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, cauzându-se astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 955. 929 lei (impozit pe profit 303.198,2 lei şi TVA 144.460,8 lei) parţial recuperat.
Un alt inculpat, Molnar Imre, în calitate de administrator la SC YMY Trans SRL Deja, a dispus înregistrarea mai multor facturi fictive în evidenţele contabile ale societăţii, având ca obiect materiale de construcţii şi prestări de servicii din acest domeniu de activitate, emise în numele SC Carneoc Consulting SRL Zalău, SC Ceram Fashion SRL Zalău, SC Safir Company SRL Ploieşti, SC Alido Idado SRL Piteşti, SC Petryon COM SRL Băicoi şi SC Sasha & Alex SRL Bucureşti, cu scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, cauzandu-se astfel un prejudiciu bugetului de stat in cuantum de 486.064 lei(194.428 lei impozit pe profit şi 291.636 lei TVA), recuperat integral.
Tot pentru evaziune fiscală este judecat şi Gigel Moldovan, care, în calitate de administrator la SC Famili Ralf SRL Zalău, a dispus înregistrarea, în contabilitatea societăţilor, a mai multor facturi fictive pe care la rubrica furnizor figurează SC Europromo SRL Săcuieni şi SC Vegal Construct SRL Oradea, cu scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, cauzându-se astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 126.400 lei (50.560 lei impozit pe profit şi 75.840 lei TVA), nerecuperat.
În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi Ana Maria Brică. Potrivit procurorilor, inculpata, în perioada 2012-2013, a emis mai multe facturi fictive, în favoarea SC Petradom SRL şi SC YMY Trans SRL, pe care la rubrica furnizor figurează SC Sasha&Alex Construct SRL, societatea pe care o administra, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale a beneficiarilor respectivelor facturi, prin aceasta contribuind la diminuarea impozitului pe profit şi a TVA-ului datorat bugetului de stat cu suma totală de 261.474,04 lei (104.590 lei impozit pe profit şi 156.884,04 lei TVA).

Judecaţi pentru delapidare şi spălare de bani
Într-un alt dosar, finalizat zilele acestea de către procurorii sălăjeni, au fost trimise în judecată trei persoane, una pentru delapidare, una pentru spălare de bani, iar cea de-a treia şi pentru evaziunea fiscală. „S-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Adela -Viorica Barbul-Lucăcel pentru infracţiunea de delapidare, care, în calitate de administrator al S.C. T&C Design Art S.R.L. Zalău a dispus plata sumei de 311.485,87 de lei către S.C. Credit Plus S.R.L. Oradea, deşi nu a achiziţionat utilaje de la această societate, operaţiunea fiind fictivă”, au precizat anchetatorii.
Ovidiu-Ghiocel Brânduş este judecat pentru infracţiunea de spălare de bani. Acesta a emis o factură fiscală, privind o operaţiune comercială fictivă, în numele S.C. Credit Plus S.R.L. către S.C. T&C Design Art S.R.L. şi a încasat contravaloarea acestei facturi (în sumă de 311.485,87 de lei), cunoscând faptul că banii provin din comiterea unei infracţiuni (delapidare) şi reintroducerea acestora în circuitul civil prin achiziţionarea mai multor cantităţi de cereale de la persoane fizice.
Cel de-al treilea inculpat, Ion Alexandru Neagotă, judecat pentru infracţiunile de evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani, a înregistrat în contabilitatea S.C. Estife Prest S.R.L. o factură având ca obiect operaţiuni nereale, sustrăgându-se astfel de la plata către bugetul de stat a sumelor de 10.084,74 lei, reprezentând TVA şi 6.723 lei reprezentând impozit pe profit. De asemenea, în calitate de administrator al S.C. Estife Prest S.R.L Bocşa a achitat contravaloarea unei facturi, emisă de S.C. T&C Design Art S.R.L., cunoscând că aceasta avea ca obiect operaţiuni nereale care aveau ca finalitate ascunderea infracţiunii de evaziune fiscală. „Inculpatul Neagotă Ion Alexandru, cu intenţie, l-a ajutat pe inculpatul Brînduş Ovidiu-Ghiocel, să obţină suma de 311.485,87 de lei, de la S.C. T&C Design Art S.R.L., referitoare la vânzarea unor utilaje de către S.C. Credit Plus S.R.L. către S.C. T&C Design Art S.R.L. (operaţiune fictivă), încasarea contravalorii acestei facturi (în sumă de 311.485,87 lei), cunoscând faptul că banii provin din comiterea unei infracţiuni (delapidare) şi reintroducerea acestora în circuitul civil prin achiziţionarea mai multor cantităţi de cereale de la persoane fizice”, au explicat procurorii.
Potrivit acestora, punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

4 Thoughts to “Zece afacerişti sălăjeni au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală”

  1. […] Zece administratori de firme din judeţ au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare sau spălare de bani. Doi dintre aceştia sunt judecaţi în stare de arest preventiv. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au soluţionat prin rechizitoriu, în ultima săptămână, mai multe dosare. În primul dosar, sunt judecaţi, în stare de arest preventiv, pentru evaziune fiscală, Czaholi Istvan Zsolt şi Ovidiu Oros. “S-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Czaholi Istvan Zsolt, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de evaziune fiscală în formcontinuată. În perioada 2012 – 2013, în mod repetat şi în baza unui …read more […]

  2. sanda

    Majoritatea oamenilor care nu reuşesc să acumuleze suficienţi bani pentru a
    duce viaţa pe care şi-o doresc sunt cei care se lasă cel mai uşor influenţaţi de
    opiniile celor din jurul lor. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut
    bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul
    liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru
    mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email sandaafrim@gmail.

  3. Rusu Ionela

    Cu cât amâni mai mult acţiunea la care te îndeamnă impulsul, cu atât îl bruiezi mai zgomotos şi, prin urmare, deschizi o cale cu atât mai largă altor erori şi altor idei conflictuale, care să-ţi îngroape intuiţia sub mormane de justificări inhibitive. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email ionelaerusu@gmail.com

  4. Rusu Ionela

    Unul dintre darurile fără sfârşit ale vieţii este şi acest adevăr: că dăruind, tot ţie îţi dăruieşti în cele din urmă. Atunci când încerci pentru prima dată această experienţă şi trăieşti direct această concluzie, nimic nu te mai poate opri din drum. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email ionelaerusu@gmail.com

Leave a Comment