În controversata problemă a medicamentelor, Senatorul Vegh Alexandru ia atitudine în faţa autorităţilor

 

Problema compensării medicamentelor pentru pensionari este una departe de a fi încheiată. De parcă n-ar fi deajuns chinul, dar şi drumurile pe care sunt purtaţi părinţii sau bunicii noştri, în a-şi ţine, atât cât pot, bolile sub control, iată că aberaţiile legislative deja consacrate în întreg sistemul medical de la noi se răsfrâng şi asupra lor, poate cea mai vulnerabilă şi neajutorată categorie socială din România. Cu gândul nu doar la pensionarii sălăjeni, senatorul Alexandru Vegh a înaintat o interpelare primului ministru Victor Ponta, Ministrului Muncii Rovana Plumb şi Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Senatorul UDMR menţionează în interpelarea adresată în scris factorilor de decizie la nivel guvernamental, faptul că, „prin Hotărârea de Guvern nr.186 din 2009, modificat prin Ordinul Ministrului Sănătaţii nr.774 din 2009, s-a instituit compensarea cu 90 la sută din preţul de referinţă al medicamentelor prevăzute în sublista B la Hotărârea de Guvern nr.720 din 2008, pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei lunar. Măsura este una cât se poate de benefică pentru categoria căreia i se adresează, însă este una inechitabilă, întrucât pensionarii ale căror venituri din pensie depăşesc cu puțin plafonul de 700 de lei sunt dezavantajați, astfel că, deşi au pensia ceva mai mare, datorită faptului că nu beneficiază de compensarea cu 90 la sută pentru medicamentele din sublista B (care, în mod obişnuit se compensează 50 la sută), după ce îşi achită medicamentele necesare, rămân cu mai puțin decât dacă ar avea pensia sub 700 lei dar ar beneficia de compensarea cu 90 la sută. Pe de alta parte, această sumă a fost stabilită la acest nivel în urmă cu 5 ani, de cand s-au operat mai multe indexări la punctul de pensie, astfel, foarte mulţi pensionari care au beneficiat de această masură, au ieşit din această categorie.” Vegh îşi arată nemulţumirea, în numele pensionarilor afectaţi de această nedreptate, şi adaugă: „Nu cunosc raţiunea pentru care s-a procedat în acest fel, însă consider oportună modificarea plafonului, precum şi analizarea unei aplicări diferenţiate a măsurii, prin scăderea progresivă a procentului de compensare raportat la creşterea venitului din pensie, în aşa fel încât pensionarii să beneficieze în mod echitabil de această măsura socială. ”Este lesne de înţeles nemulţumirea zecilor de mii de pensionari care, având poate un venit de 701 lei sau puţin peste 700 de lei, sunt văduviţi de acestă facilitate care le-ar face traiul puţin mai bun iar suferinţele mai suportabile.Aşteptăm şi noi cu interes răspunsurile domnilor miniştri şi pe cel oferit, sperăm, de primul ministru, răspunsuri care ar fi bine să vină  ceva mai devreme de Paştele Cailor.

Senatorul vrea interzicerea publicităţii la medicamente

O altă problemă ridicată la fileu, autorităţilor, de către senatorul UDMR, este cea legată de publicitatea care se face medicamentelor în spaţiul media sau unităţile de vânzare.Senatorul spune că, deşi nu s-a consultat cu nicio organizaţie, aceasta este o propunere perfectibilă care poate duce la însănătoşirea populaţiei. Vegh s-a arătat îngrijorat de promovarea excesivă şi de cele mai multe ori mincinoasă, a unor produse medicamentoase, în spaţiile media fie că vorbim de radio sau tv, sau în publicaţii, în unităţile farmaceutice, publicitate care de cele mai multe ori induce în eroare populaţia, prin mesaje înşelătoare.Senatorul critică modalitatea în care sunt promovate medicamentele în spaţiul media, afirmând că oamneii sunt tentaţi să nu mai consulte un medic atunci când au o afecţiune şi prin vizualizarea excesivă a mesajelor din reclame, sunt tentaţi să aplice un tratament după ureche, făără să mai ceară sfatul uni farmacist sau medicului de familie. Senatorul a criticat de asemenea şi reclama care se face unuor anumite farmacii, justificând prin aceea că „toate sunt la fel şi oferă, în fapt, aceleaşi produse”. Magazin Sălăjean a publicat în luna ianuarie un articol amplu legat de această problematică, a interzicerii reclamelor la medicamente, problemă care a fost luată în vizorul Oficiului Naţional pentru Protecţia Consumatorului, care a şi adresat la vremea respectivă o propunere de interzicere a acestui tip de publicitate, Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

2 Thoughts to “În controversata problemă a medicamentelor, Senatorul Vegh Alexandru ia atitudine în faţa autorităţilor”

  1. […] Problema compensării medicamentelor pentru pensionari este una departe de a fi încheiată. De parcă n-ar fi deajuns chinul, dar şi drumurile pe care sunt purtaţi părinţii sau bunicii noştri, în a-şi ţine, atât cât pot, bolile sub control, iată că aberaţiile legislative deja consacrate în întreg sistemul medical de la noi se răsfrâng şi asupra lor, poate cea mai vulnerabilă şi neajutorată categorie socială din România. Cu gândul nu doar la pensionarii sălăjeni, senatorul Alexandru Vegh a înaintat o interpelare primului ministru Victor Ponta, Ministrului Muncii Rovana Plumb şi Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Senatorul UDMR menţionează în interpelarea adresată …read more […]

  2. cenzorul șef

    De ce nu ne indică și dozele medicamentelor, pe zi, pe noapte, pe lună și pe soare? Doctorii să fie trimiși toți acasă!

Leave a Comment